Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Αυτό που δεν ξέρουν

  Της Αννιτας  Λουδαρου    Πριν λίγες μέρες είδαμε την φωτογραφία με τα δεκάδες απλωμένα χέρια να διεκδικούν μια σακκούλα πορτοκάλια. Την περασμένη Τετάρτη, στην πλατεία Βάθης ( έλα να μάθεις τι ζωή περνώ, τραγουδούσε η Σωτηρία) αγρότες διένειμαν δωρεάν τρόφιμα σ΄ένδειξη διαμαρτυρίας. Το κόστος για την παραγωγή τεράστιο, ενώ οι τιμές των προιόντων  έχουν καταρρεύσει.
     Η φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου....
Η Ελλάδα της κρίσης και της ανέχειας αποτυπώθηκε στην Ιστορία. Με ακριβώς την ίδια αποφασιστικότητα και σοβαρότητα που και η ίδια η ζωή αποφασίζει τόσες φορές να αποτυπωθεί στην ιστορία. Μια φωτογραφία θλιβερή και ευανάγνωστη.
     Ώρες μετά την φωτογραφία, άνθρωποι που αυτοαποκαλούνται δημοσιογράφοι, μας είπαν πως όλα αυτά που είδαμε και ίσως προλάβαμε να αισθανθούμε στην φωτογραφία είναι, λίγο επικοινωνιακά κόλπα και ναι μεν αλλά κάνουν κακό στν πατρίδα μας. Ανακοινώνονται   τα συμπεράσματα της  φωτογραφίας από κοινού στις ειδήσεις των 8 , από τον κεντρικό παρουσιαστή, τον υπουργό και τον οικονομικό αναλυτή.
     Είναι πολλές φορές που οι αυτοαποκαλούμενοι  μας λένε, δηλαδή μας ανακοινώνουν από τα μεγάφωνα διάφορα πράγματα. Δεν μας λένε φυσικά, να είμαστε προετοιμασμένοι να κρατήσουμε την ανάσα μας, μην τύχει και δούμε το βιντεάκι που μεταφέρουν τους συλληφθέντες με εμφανή τα σημάδια από τους βασανισμούς. Δεν μας λένε , τι απάντησαν στον Ευρωπαίο  επίτροπο που υποστηρίζει ότι έχει στοιχεία για συνεργασία ΕΛΑΣ- φασιστών. Δεν μας λένε πολλά πράγματα. Απαριθμούν όμως εμπόδια.  Τα απαριθμούν, ίσως όπως εξαργυρώνουν όλα αυτά τα στοιχεία της παλιάς Ελλάδας, που  κατα τ΄άλλα λοιδορούν ( νεοποτισμός, αναξιοκρατία, κρατισμός) .
     Εμπόδια που γίνεται προσπάθεια να μετακινηθούν , έτσι που όταν έρθει η ώρα να επιστρέψουμε στο διαμέρσμα μας, να δούμε την ταινία μας, το τούρκικο σήριαλ μας, τις ειδήσεις πρώτα απ΄όλα της επιλογής μας. Λίγη ακόμα υπομονή να δείξουμε, να μετακινηθούν τα εμπόδια από στις ράγες.
     Αυτό όμως που δεν ξέρουν , είναι πως υπάρχουν κάποιοι που δεν χώρεσαν στο καρές της φωτογραφίας με τα πορτοκάλια. Είναι αυτοί που δηλώνουν το πραγματικό μέγεθος της οικονομικής ανατροπής. θα δούμε η ιστορία πως θα θελήσει να τους ονομάσει.Αυτοί που κρύβουν επιμελώς από φίλους, γείτονες, και συγγενείς μια καθημερινότητα αδύναμη να ανταποκριθεί ακόμα και στα στοιχειώδη : διατροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είναι αυτοί που δεν λένε κουβέντα, συνεχίζουν να συμπεριφερονται σαν τίποτα να μην έχει αλλάξει . Χαιρετούν τους γνωστούς τους στο δρόμο  και μεταφέρουν πληροφορίες μιας καθημερινότητας που άλλοτε ζούσαν. Οι φθορές στα ρούχα μαντάρονται και η αμφίεση κρατά γερά το οχυρό της αξιοπρέπειας. Όπως η ανθρώπινη ψυχή ξέρει με λεβεντοσύνη  να κρατά τα οχυρά της .
     Αυτό επίσης που δεν ξέρουν είναι,   πως αυτή ακριβώς η σιωπηλή αντίσταση στην φτώχεια , είναι που μεταβάλλει τα δεδομένα της κοινωνίας. Δεν ξέρουν  πως η διαχωριστική ανάμεσα στην αλήθεια που καταβροχθίζει και στο '' ψέμα '' που αφήνει ακόμα περιθώρια ελπίδας είναι πολύ λεπτή. Μέχρι πότε ;  Ίσως μέχρι να χαθεί και το τελαυταίο οχυρό, αυτό της οικειότητας. Δεν ξέρουν ότι αυτοί που αρνούνται να βουλιάξουν στην βαρβαρότητα , δεν πρόκειται να σταματήσουν  να φωνάζουν, δεν πρόκειται να σταματήσουν να σφίγγουν το στομάχι τους ,  να κλαίνε βουβά ,  να απελπίζονται με αξιοπρέπεια, δεν πρόκειται να ξεχάσουν κανένα από τα εμπόδια , ούτε αυτούς που τα απαριθμούσαν.
     Κι ας λένε τώρα αυτοί , ό,τι θέλουν στα δελτία ειδήσεων και στα ανακοινωθέντα της ντροπής.



Ζωγραφική Andrej Krementschouk

Δεν υπάρχουν σχόλια: