Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

Εκδήλωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ Τρικάλων, Πέμπτη 28/2

 ΑΝΤΑΡΣΥΑ - antarsya.gr  Εκδήλωση-Συζήτηση με θέμα «Ο Κομμουνισμός στην επικαιρότητα ως κίνηση που αναιρεί την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων»
και ομιλητή τον Πανεπιστημιακό Γιώργο Ρούση διοργανώνει
η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Τρικάλων, την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013
στις 19:30 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων.
Ο Γιώργος Ρούσης...
γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1948. Είναι παντρεμένος με την αρχιτεκτόνισσα Μαριλίζ Βέλλα και πατέρας δυο αγοριών, Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο "Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών. Στο ίδιο πανεπιστήμιο έκανε και μεταπτυχιακές σπουδές Ναυτικού και Αεροπορικού δίκαιου,. Από το ίδιο πανεπιστήμιο ανακηρύχτηκε διδάκτορας με την πιο υψηλή διάκριση. Τις σπουδές του συμπλήρωσε αργότερα στο Παρίσι στο Διεθνές Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης (IIAP). Μετά την πτώση της χούντας, και αφού προηγουμένως για ένα χρόνο εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου Μπένα-Κνουν του Αλγερίου, επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου έκανε διάφορες δουλειές, μέχρι να εκλεγεί το 1980 επιστημονικός συνεργάτης στο Πάντειο. Από τότε εργάζεται συνεχώς στο Πάντειο Πανεπιστήμιο σε διάφορες βαθμίδες του διδακτικού προσωπικού και τα τελευταία είκοσι χρόνια ως καθηγητής. Τα ερευνητικά, συγγραφικά του ενδιαφέροντα στρέφονται στο γενικότερο πεδίο της πολιτικής θεωρίας με έμφαση τη Θεωρία του Κράτους και τη χειραφέτηση, τα οποία αντιμετωπίζει από μαρξιστική σκοπιά.
Στα μαθητικά του χρόνια ήταν μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη Αμέσως μετά την επιβολή της Χούντας, οργανώθηκε στο αντιδικτατορικό κίνημα και μέσα από τις γραμμές των Αντιδικτατορικών Επιτροπών, του Πατριωτικού Μετώπου της ΚΝΕ και του ΚΚΕ αγωνίστηκε κατά του δικτατορικού καθεστώτος. To 1972, με άλλους 4 συντρόφους έκανε στις Βρυξέλλες έντεκα μέρες απεργία πείνας για συλλήψεις της Χούντας. Για τη δράση του αυτή καταδικάστηκε από στρατοδικείο ερήμην σε 4 χρόνια φυλακή και υποχρεώθηκε να ζητήσει πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο.
Στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών συμμετείχε ενεργά στο κίνημα του Μάη του 1968 μέσα από τον βελγικό φοιτητικό κύκλο του Ελεύθερου Στοχασμού (Libre examen). Ταυτόχρονα, είχε συνδεθεί με τις οργανώσεις των Ελλήνων μεταναστών του Βελγίου και υπήρξε για μεγάλο διάστημα μέλος του ΔΣ και γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών.
Από το 1968 μέχρι το 1989, οπότε και διαφώνησε με τη ίδρυση του Συνασπισμού, ήταν μέλος του ΚΚΕ, και για χρόνια δάσκαλος και μέλος του ΔΣ του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ). Στη συνέχεια, και για ένα μικρό διάστημα ήταν μέλος του ΝΑΡ (Νέο Αριστερό Ρεύμα), του οποίου και υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη, όπως επίσης και της εφημερίδας του Πριν. Στη συνέχεια δραστηριοποιείται ως ανένταχτος κομμουνιστής.
Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Κίνησης 1η Του Μάρτη, η οποία τάχθηκε κατά της παράδοσης του Οτσαλάν και των βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία, την οποία και επισκέφτηκε εκείνη την περίοδο. Επίσης έλαβε μέρος στην κινητοποίηση της Γένοβας.
Έχει συγγράψει πολλά άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες (κυρίως σε Ελευθεροτυπία, Ριζοσπάστη, Πριν). Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2012 ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Βιβλία του
•       Συμμετοχή των εργαζόμενων πεδίο ταξικής πάλης ή ταξικής συνεργασίας;, Σύγχρονη Εποχή
•       Εισαγωγή στη θεωρία της δημόσιας διοίκησης, Gutenberg
•       Ο Λένιν και η γραφειοκρατία, Σύγχρονη Εποχή
•       Σοσιαλισμός και Περεστρόικα, Σύγχρονη Εποχή
•       Ασιατικός τρόπος παραγωγής και σοσιαλισμός, Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών Σύγχρονη Εποχή
•       Κομμουνισμός: Τέλος ή η αρχή της ιστορίας;, Στάχυ
•       Το κράτος από τον Μακιαβέλι στον Βέμπερ, Γκοβόστης
•       Ο λόγος στην ουτοπία, Γκοβόστης
•       Αρχαία Δημοκρατία, για πάντα νέα, Γκοβόστης
•       Out, Γκοβόστης
•       Σύγχρονη Επαναστατική Διανόηση, Γκοβόστης
•       Ο Μαρξ γεννήθηκε νωρίς, Γκοβόστης
•       Ιμπεριαλισμός: Αντιθέσεις και Αντιστάσεις, ΚΨΜ (συμμετοχή)
•       Καρλ Μαρξ, Για το εβραϊκό ζήτημα, επιμέλεια επανέκδοσης: Γιώργος Ρούσης, Γκοβόστης
•       Μαρξ-Μπακούνιν για το σοσιαλιστικό κράτος, Γκοβόστης
•       Από την κρίση στην επανάσταση, Γκοβόστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: