Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Και επισήμως τριτοκοσμικοί

Και επισήμως τριτοκοσμικοί - Η κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα       Της Ρένας Παυλάκη - Διακίδη        Το αποκάλυψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης στη συζήτηση στη Βουλή, απευθύνοντας ερώτημα στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, σχετικά με το ποιος ζήτησε επίσημη βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία ειδικεύεται στις χώρες του Τρίτου Κόσμου (το θέμα αποκάλυψε με δηλώσεις του ο ίδιος ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας). ...
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι "με το πρώτο Μνημόνιο φτάσαμε στους μισθούς Βουλγαρίας, με το δεύτερο Μνημόνιο σε κοινωνικό κράτος Ανατολικής Ευρώπης και με το τρίτο Μνημόνιο αποκτούμε στάτους τριτοκοσμικής χώρας".
Φυσικά η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα, που έγινε γνωστό κατά τύχη από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σύμφωνα με τον Τζιμ Γιονγκ Κιμ, Αθήνα και Λισαβόνα έχουν αρχίσει συνομιλίες με την Παγκόσμια Τράπεζα με στόχο την παροχή τεχνογνωσίας (sic) προκειμένου οι δύο χώρες να υπερβούν την κρίση.

Όπως δήλωσε στο περιθώριο της συνόδου του G20 ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας συνομιλίες βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο και πρόσθεσε: «Είμαστε καλοί στο να βοηθούμε τις διάφορες χώρες να έχουν εποπτεία των δαπανών τους». Πέραν τούτου ο διεθνής οργανισμός είναι σε θέση να παράσχει την υποστήριξή του στο πεδίο της βελτίωσης των επιχειρηματικών συνθηκών σε μια χώρα, επισήμανε ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Να σημειωθεί ότι για  πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης στρέφονται στην Παγκόσμια Τράπεζα για να ζητήσουν την αναπτυξιακή της τεχνογνωσία, καθώς μέχρι τώρα ο διεθνής οργανισμός ήταν καταφύγιο φτωχών και αναπτυσσομένων χωρών.         
Γραφίδα    

Δεν υπάρχουν σχόλια: