Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

ΣΤΟΝ ΚΟΥΒΑ

Λένε ότι το μόνο σίγουρο είναι πως τα μέτρα που θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβρη θα πρέπει να εξοικονομήσουν 11,5 δισ. ευρώ. Αηδίες! Τα 11,5 δισ. δεν αρκούν, διότι το μόνο σίγουρο είναι ότι υπολογίστηκαν με λανθασμένες προβλέψεις. Η απόκλιση από το προϋπολογισμένο ποσό έφτασε ήδη στο 1,5 δισ. ευρώ λόγω της αυξημένης ύφεσης που επίσης δεν είχε υπολογιστεί σωστά.
Άρα, δεν ξέρουμε ούτε τα μέτρα που θα ληφθούν, ούτε το ποσό που θα πρέπει να καλύψουν. Γενικώς, δεν ξέρουμε τίποτα, εκτός απ’ το ότι θα μας πάρουν τα κεφάλια και η εξαθλίωση θα γίνει μόνιμη κατάσταση για πολύ περισσότερους πολίτες.
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει ιδέα τι κάνει. Περιμένει....
από την Τρόικα να της υποδείξει μέτρα και ποσά τα οποία έχουν αποφασιστεί επί χάρτου και δίχως να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές συνέπειες.
Το μόνο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να διαρρέει διάφορα για να κρατά καθηλωμένη στον τρόμο την κοινωνία. Λέει η κυβέρνηση ότι υποχρεωτικά θα απολυθούν, θα βγουν σε εφεδρεία, θα περικοπούν ή ό,τι άλλο, 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι.
Να απολυθούν. Όμως ποιος θα αναλάβει τις υπηρεσίες που πρόσφεραν ή θα έπρεπε σε ένα πραγματικό Δημόσιο να προσφέρουν αυτοί οι υπάλληλοι; Μα, φυσικά, οι ιδιώτες ώστε να στηριχθούν οι επιχειρηματίες. Από ‘δω και πέρα ξεκινά το παράλογο.
Το κράτος χρωστά ήδη σε προμηθευτές του 6,8 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό θα εκτιναχθεί στα ύψη στην περίπτωση που χρησιμοποιήσει ιδιωτικές επιχειρήσεις για να καλύψει τις ανάγκες του. Από πού θα τα βρει αυτά τα χρήματα;
Είναι γνωστό σε όλους ότι το κράτος έχει κηρύξει στάση πληρωμών εκδικούμενο τους ιδιώτες που το εμπιστεύτηκαν. Εν ολίγοις, όταν ένα νοσοκομείο δηλώνει αδυναμία να πληρώσει τις εφημερίες των γιατρών, λόγω των περικοπών της επιδότησής του, πώς θα μπορέσει να πληρώσει τα ιδιωτικά συνεργεία των καθαριστριών;
Είναι λογικό να σκεφτεί κάποιος ότι το κράτος θα πληρώσει τους ιδιώτες από τα κέρδη που θα αποκτήσει λόγω της εφεδρείας. Το λογικό όμως γίνεται παράλογο μόλις εμπλακούν οι αριθμοί. Λοιπόν, το κράτος θα κερδίσει σε ετήσια βάση 250 εκ. ευρώ από την εφεδρεία. Αυτά είναι! Τι θα πρωτοπληρώσει με αυτά τα χρήματα; Τους νέους του προμηθευτές ή τα χρέη των 6,8 δισ. ευρώ στους παλιούς;
250 εκατομμύρια έναντι 6,8 δισεκατομμυρίων σήμερα και 10 δισεκατομμυρίων αύριο! Ποιον κοροϊδεύουν; Ουσιαστικά θα δημιουργήσουν νέες στρατιές απλήρωτων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και πέντε – έξι αυτοκτονίες επιχειρηματιών που θα αποφασίσουν πάλι να εμπιστευτούν το κράτος.
Η κυβέρνηση κάνει επικοινωνιακά παιχνιδάκια επενδύοντας στο συλλογικό θυμικό. Καμία λύση δεν προτείνει. Αν ποτέ προχωρήσει η εφεδρεία, θα αποδειχθεί αμέσως ότι το μέτρο λήφθηκε μόνο για να ικανοποιηθεί η τρόικα και κάποιες επικοινωνιακές ανάγκες της Μέρκελ προς τους ψηφοφόρους της, αλλά όχι η ανάπτυξη ή έστω το σταμάτημα της ύφεσης.
Το ίδιο συμβαίνει και με όλα τα υπόλοιπα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Κανένα δεν οδηγεί σε λύση. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα συνεχίσουν να απολύονται ή να εργάζονται απλήρωτοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κλείνουν. Θα είναι κι αυτό μία ομολογία πίστης στην τρόικα. Μία εξυπηρέτηση. Η χώρα έχει καταρρεύσει. Οι άνεργοι σύντομα θα αγγίξουν τα 2 εκατομμύρια και οι συνταξιούχοι θα βγουν στη ζητιανιά.
Καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση δεν προβλέπεται για να αλλάξει το τοπίο. Η χρεωκοπία και η έξοδος από την ευρωζώνη είναι μονόδρομος. Αν κάτι άργησε, δεν είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά το σχέδιο Β, που θα περιέγραφε την έξοδο από την ευρωζώνη και την κατά το δυνατόν ομαλή επαναφορά στη δραχμή.
Τελικά, πάμε σε αυτό το σχέδιο Β εντελώς απροετοίμαστοι με κυβερνήτες κάποιους κατσαπλιάδες. Μικροί απατεωνίσκοι, τυχάρπαστοι και ελεεινοί πολιτικάντηδες ετοιμάζονται να μας ρίξουν στο χάος. Καθυστερούν να το κάνουν μόνο και μόνο για να σχεδιάσουν τον τρόπο που θα πλασάρουν αυτό το χάος ως επιτυχία.
Ο κυβερνητικός εντεταλμένος Σταύρος Ψυχάρης, ξεκίνησε ήδη την προσπάθεια με ένα γελοίο βέβαια άρθρο, αλλά με τίτλο ενδεικτικό της συνέχειας. «Η αυλαία πέφτει…» γράφει ο κ. Ψυχάρης και προϊδεάζει για το κλείσιμο της υπόθεσης ευρώ για την Ελλάδα.
Όσοι ακόμη ελπίζουν σε ανάκαμψη, σωτηρία, ανάπτυξη, καλό θα ήταν να μη στοιχηματίσουν, διότι τα στοιχηματικά τους κουπόνια θα βρεθούν στον κουβά. Εκεί δηλαδή που θα καταλήξουμε κι εμείς, οι πολίτες αυτής της χώρας που καταστρέφεται όλο και περισσότερο κάθε μέρα που περνά χωρίς να ξεσηκωνόμαστε.            ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: