Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012

Απόπειρα ανατροπής του προέδρου Λούγο στην Παραγουάη

Yannis Tsal     Sierra Maestra 

Έκρυθμη είναι η κατάσταση από χθες στην Παραγουάη, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα «κοινοβουλευτικού» πραξικοπήματος, που θυμίζει την ανατροπή του Μανουέλ Σελάγια στην Ονδούρα πριν 3 χρόνια. Η αφορμή ήταν οι σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν την προηγούμενη Παρασκευή στα ΒΑ της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Βραζιλία, με θύματα 11 αγρότες και 7 αστυνομικούς. Ως συνέπεια, η Βουλή της Παραγουάης ενέκρινε χθες με 76 ψήφους υπέρ και 1 κατά την παραπομπή του προέδρου Φερνάντο Λούγο σε δίκη ως υπεύθυνου για τα γεγονότα....
Η επίσημη εκδοχή είναι ότι δυνάμεις της αστυνομίας που έκαναν έφοδο σε έκταση που ανήκει στον πλούσιο κτηματία Μπλας Ρικέλμε – άνθρωπο που έκανε περιουσία επί καθεστώτος του δικτάτορα Στρεσνερ – και είχαν καταλάβει εξεγερμένοι αγρότες. Κύκλοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση συνδέουν τους καταληψίες με την αντάρτικη οργάνωση Λαϊκός Στρατός της Παραγουάης (ΕΡΡ), με την αιτιολογία ότι οι αγρότες είχαν στη διάθεσή τους βαρύ οπλισμό.

Η άλλη εκδοχή, που υποστηρίχτηκε από τον Νταμάσιο Κιρόγα, Γεν. Γραμματέα του Κινήματος Παραγουανών Αγροτών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Pagina 12, είναι ότι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι προερχόμενοι από το κόμμα Colorado του δικτάτορα Στρέσνερ – όπως ο πρόσφατα διορισμένος Υπουργός Εσωτερικών Ρουμπέν Κάντια Αμαρίγια – και τους οποίους αναγκάστηκε να ανεχτεί σε διάφορες θέσεις ο πρόεδρος Λούγο, διέταξαν την αιματηρή επίθεση στους ακτήμονες αγρότες για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των κτηματιών και να εμποδίσουν τον αναδασμό γης που είχε υποσχεθεί ο Λούγο ερχόμενος στην εξουσία. Επιπλέον γίνεται  λόγος για συνομωσία της δεξιάς που προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση (η θητεία της οποίας λήγει το 2013) και για τα μεγάλα συμφέροντα των – βραζιλιάνικων συμφερόντων κυρίως – εταιριών βιοκαυσίμων που θέλουν να καλλιεργήσουν σόγια στις εκτάσεις που διεκδικούν οι αγρότες.

Η Μπολιβαριανή Συμμαχία της Δικής μας Αμερικής (ALBA) με έκτακτο ανακοινωθέν της κατήγγειλε προσπάθεια της δεξιάς να ανατρέψει τον νόμιμο πρόεδρο μέσω της παραπομπής του σε πολιτική δίκη, με απώτερο σκοπό να τοποθετήσει στη θέση του παράνομη κυβέρνηση που θα ξαναγυρίσει την χώρα σε παλιές και ξεπερασμένες πολιτικές πρακτικές. Τα μέλη της ALBA δηλώνουν την στήριξή τους στην δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Φερνάντο Λούγο και καλούν τον λαό της Παραγουάης να υπερασπιστεί την δημοκρατία, με την αλληλεγγύη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Επιπλέον καλούν όλους τους δημοκρατικούς λαούς του κόσμου να υποστηρίξουν την κυριαρχία του παραγουανού λαού και την ειρηνική και δημοκρατική ανάπτυξη της αδελφής χώρας.

Παραθέτουμε ολόκληρο το ανακοινωθέν της ALBA στα ισπανικά:
ALIANZA BOLIVARIANA PARA LOS PUEBLOS DE NUESTRA AMÉRICA
COMUNICADO ESPECIAL
 Países del Alba rechazan maniobra de juicio político contra el Presidente del Paraguay Fernando Lugo.
Los países miembros de la Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América, Alba-TCP, rechazamos la maniobra de los sectores de la derecha política del Paraguay, de iniciar un juicio político contra el Presidente constitucional de esta hermana República, Fernando Lugo.


Dicho juicio busca la destitución del Presidente Lugo, y la instalación de un Gobierno ilegítimo para retrogradar al Paraguay a las viejas prácticas políticas ya superadas.
Desde el Alba-TCP reiteramos nuestro apoyo al Gobierno democrático del Presidente Lugo, que sólo puede ser cambiado con el voto del pueblo paraguayo que lo eligió.
Llamamos al pueblo paraguayo a defender la democracia, reiterándoles que cuentan con el apoyo de América Latina y el Caribe.
Por último, exhortamos a todos los pueblos democráticos del mundo a respaldar la soberanía del pueblo paraguayo y el desarrollo pacífico y democrático de esta hermana nación.
Río de Janeiro, Brasil, 21 de junio de 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: