Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα «τεράστιο κέντρο κράτησης»

Σε ένα «τεράστιο κέντρο κράτησης» μετατρέπεται η Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε άρθρο της Joëlle Dalègre στη γαλλική ιστοσελίδα Atlantico σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα, που όπως επισημαίνει «βρίσκεται σε αδιέξοδο», καθώς η Ευρώπη της «φορτώνει το πρόβλημα γιατί δεν ξέρει να το διαχειριστεί».


Η Joëlle Dalègre τονίζει πως η ΕΕ χρηματοδοτεί με 250 εκ. ευρώ την κατασκευή κέντρων κράτησης, συνολικής χωρητικότητας 30.000 ατόμων έως το 2014 και επισημαίνει..... την αύξηση της εισόδου μεταναστών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Όπως γράφει η Joëlle Dalègre η Ελλάδα βρίσκεται σε «αδιέξοδο» και συχνά κατηγορείται για «ανικανότητα» σχετικά με τον έλεγχο των συνόρων, την αποτροπή εισόδου μεταναστών στην Ιταλία, την άρνηση χορήγησης ασύλου και την «άσχημη υποδοχή που επιφυλάσσουν στους μετανάστες οι πολίτες και οι αρχές».

Η αρθρογράφος τονίζει πως το 98% των αιτήσεων για άσυλο απορρίπτονται από τις αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μετατρέπεται σε μία «γη του πουθενά», «μια ζώνη κράτησης για εκείνους που δεν έχουν επίσημα έγγραφα και η Τουρκία δε δέχεται πίσω, η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται να δεχθεί και η Ελλάδα δεν έχει ούτε τη θέληση ούτε τα μέσα να υποστηρίξει».

Όπως αναφέρεται στο άρθρο για τους μετανάστες, που δεν έχουν άδεια παραμονής, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές «είτε θα βρεθούν σε κάποιο από τα 14 κέντρα κράτησης, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι κακές, είτε θα λάβουν προσωρινή άδεια για να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα σε ένα μήνα, προσπαθώντας να φύγουν στην Ιταλία ή θα αναζητήσουν παράνομη εργασία υπό άσχημες συνθήκες, χωρίς ελπίδα νομιμοποίησης»

«Η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις ως προς την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, βρίσκεται όμως μόνη της στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης», τονίζει η Joëlle Dalègre και καταλήγει στο άρθρο της:

«Η απόφαση της Ευρώπης για την κατασκευή των κέντρων κράτησης δε θα λύσει τίποτα. Είναι απλώς ένας τρόπος να δείξει στο ευρωπαϊκό κοινό ότι βοηθούμε την Ελλάδα, ‘φορτώνοντάς’ της το πρόβλημα που δεν ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε».


Δεν υπάρχουν σχόλια: