Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Λιοντάρια ή γάτες;

του Κώστα Γιαννακίδη           Η ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου εκθέτει τους αρχηγούς. Και οι λεονταρισμοί ακούγονται περίπου σαν νιαούρισμα. Τι λέει ο πρωθυπουργός; Ότι οι αρχηγοί συμφώνησαν στους βασικούς άξονες διαπραγμάτευσης. Δηλαδή; Να, κατά λέξη:
Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:
Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ. (Δηλαδή περικοπές δαπανών, κυρίως από το κοινωνικό κράτος. Ασφαλώς θα προβλέπουν και μείωση προσωπικού.)
Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων. (Μία κόκκινη γραμμή γίνεται ροζ εδώ. Η βιωσιμότητα διέρχεται από το ύψος των συντάξεων που χορηγούνται.)
Την αντιμετώπιση....
του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας. (Εδώ μπορείτε να προσθέσετε μέχρι και την επαναφορά της ρωμαϊκής γαλέρας. Χωράνε τα πάντα! Από τη Ν.Δ διαρρέουν ότι έσωσαν τον 13ο και τον 14ο μισθό. Ως έννοιες, δεν ξέρουμε για το ύψος τους. Επίσης δεν έχει ξεκαθαρίσει αν τελικώς ζητήθηκε η κατάργηση τους ή όχι-ο Τόμσεν σε συνέντευξη του στην Καθημερινή δεν είχε θέσει την κατάργηση ως απαραίτητη προϋπόθεση.)
Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους. (Εδώ γίνεται ροζ η κόκκινη γράμμή του Παπανδρέου. Το δημόσιο θα έχει δικαίωμα παρέμβασης μόνο υπό ειδικές συνθήκες. Ποιες είναι αυτές; Μένει να μάθουμε σήμερα.)
Τι να συζητούν, άραγε, οι πολιτικοί αρχηγοί με τα επιτελεία τους; Πιθανότατα την επικοινωνιακή διαχείριση του ναυαγίου τους. Ούτως ή άλλως, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η έννοια της διαπραγμάτευσης είναι απλώς προσχηματική. Δηλαδή τι ακριβώς σημαίνει διαπραγμάτευση υπό αυτές τις συνθήκες; Τι εννοεί ο Σαμαράς; Χτυπάει το χέρι στο τραπέζι, βγάζει τα γυαλιά και συμπεριφέρεται σαν ήρωας της γιαγιάς του; Πώς ακριβώς εκφράζει το εθνικό του σθένος ο Καρατζαφέρης; Τους απειλεί με υπερπαραγωγή στο κανάλι; Και με ποιον τρόπο διαπραγματεύεται ο Γιώργος; Με το κύρος που έχει ως πρόεδρος της Διεθνούς; Αυτό που κάνουν οι αρχηγοί δεν είναι διαπραγμάτευση. Προσπαθούν, απλώς, να χωρέσουν στο κάδρο της νέας φωτογραφίας. Με το σώμα να βρίσκεται κάτω από το κεφάλι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: