Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Ο σοσιαλισμός και ο άνθρωπος στην Κούβα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

Sierra Maestra   Οι εκδόσεις Διεθνές Βήμα & η Πρεσβεία της Κούβας 

σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου 

Ο σοσιαλισμός και ο άνθρωπος στην Κούβα
 του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα 

Κυριακή 22 Γενάρη, 7.00 μ.μ.

Στην αίθουσα του ASCLAYE 

οδός Φαλήρου 47α, Κουκάκι 

σταθμός του μετρό «Συγγρού – Φιξ»



* * * 

Τι είναι ο σοσιαλισμός; Η οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας είναι στόχος εφικτός; Μήπως είναι, όπως επιχειρηματολογούν οι εχθροί του, μια ουτοπία ενάντια στην «ανθρώπινη φύση»; Ποια είναι η σχέση ατόμου και πρωτοπορίας μέσα σε μια επανάσταση; ....
Πώς μπορεί να λειτουργήσει μια σχεδιασμένη οικονομία, σε όφελος της συντριπτικής πλειονότητας του λαού, όπου δεν ενδημεί η γραφειοκρατία; Πώς μπορεί να αλλάξει η φύση της εργασίας ώστε να γίνει δημιουργική για το άτομο και ταυτόχρονα να συμβάλλει στην κοινωνία;

Στη νέα αυτή έκδοση από το Διεθνές Βήμα, ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα καταθέτει τις απόψεις του πάνω στα ερωτήματα αυτά, αντλώντας από τη ζωντανή εμπειρία της κουβανικής επανάστασης. Πρόκειται για τρία κείμενα, γραμμένα κατά την περίοδο που υπήρξε υπουργός Βιομηχανίας, στα οποία συμπυκνώνεται η πολιτική του οικονομία.

Ο Τσε ήταν βαθιά πεπεισμένος ότι ο εργαζόμενος λαός, μέσα από τη συλλογική του προσπάθεια, είναι πράγματι σε θέση να μετασχηματίσει τις οικονομικές βάσεις της κοινωνίας και, μέσα στη διαδικασία αυτή, να αλλάξει και ο ίδιος.

Τα παραπάνω ερωτήματα αποκτούν μεγαλύτερη σημασία μπροστά στην πραγματικότητα ενός καπιταλιστικού συστήματος που βυθίζεται όλο και πιο πολύ σε μια κρίση την οποία πληρώνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Γκεβάρα έχει αφήσει μια αναντικατάστατη κληρονομιά για τους αγωνιστές του σήμερα που βλέπουν τη χρεοκοπία της δικτατορίας του κεφαλαίου και διερωτώνται εάν και πώς μπορεί να αντικατασταθεί.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Ελισέλια Ντίαζ ΣουάρεζΕπιτετραμμένη της Πρεσβείας της Κούβας 

Νίκος ΚαρανδρέαςΠρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας 

Κώστας ΉσυχοςΠρώην Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας

Νατάσα ΤερλεξήΕκδόσεις Διεθνές Βήμα  




Διοργανώνεται με τη συνεργασία του Εκπολιτιστικού Συνδέσμου Λατινοαμερικανών και Ισπανών στην Ελλάδα (ASCLAYE)



* Τηλ. 210 88 33 002, info@diethnesvima.com, www.diethnesvima.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: