Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Έκκληση από τους ψαράδες της Γάζας

Μην ξεχνάτε εμάς, τους ψαράδες της Παλαιστίνης, που δεν μας επιτρέπεται να αλιεύσουμε πέραν του μονομερώς επιβεβλημένου ισραηλινού ορίου των  3 ναυτικών μιλίων και που οι ζωές μας απειλούνται συνεχώς από τις ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις. Σας περιμένουμε για να άρετε το ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας και στα νερά της και να αναγκάσετε το Ισραήλ να σεβαστεί τις  διεθνείς νομικές υποχρεώσεις.
11 Ιαν. 2012 – Πολιορκημένη Γάζα, Κατεχόμενη Παλαιστίνη
Εμείς, οι παλαιστίνιοι ψαράδες της  πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας, το CPSGaza, η Ένωση αλιέων της Γάζας, η Παλαιστινιακή Ένωση για την αλιεία και τα θαλάσσια σπορ και ο Συνεταιρισμός Al Tawofeek κάνουμε έκκληση στον κόσμο να αναγκάσει το Ισραήλ να άρει το ναυτικό αποκλεισμό που περιορίζει την παλαιστινιακή περιοχή αλιείας σε 3 ναυτικά μίλια και να υποστηρίξει το Oliva και παρόμοιες ειρηνικές αποστολές πολιτών που έχουν ως στόχο να παρακολουθούν τις ισραηλινές παραβιάσεις και να εξασφαλίζουν στους Παλαιστίνιους ψαράδες τη δυνατότητα  να αλιεύουν σε ασφαλείς συνθήκες.....

Από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, όπως και στην περίπτωση της νεκρής ζώνης στην ξηρά, το Ισραήλ έχει εφαρμόσει σταδιακά περιορισμούς στην πρόσβαση των Παλαιστινίων ψαράδων στη θάλασσα. Τα 20 ναυτικά μίλια  επιτρεπόμενης ζώνης αλιείας, που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας Γάζας-Ιεριχούς  του 1994 μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), μειώθηκαν σε 12 ν. μίλια στο πλαίσιο της Δέσμευσης Bertini του 2002, που ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Το 2006, η αλιευτική ζώνη μειώθηκε σε 6 μίλια από την ακτή. Μετά την Ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας με την «Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι» , το Ισραήλ απαγόρευσε στους Παλαιστίνιους ψαράδες να πλέουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 3 ναυτικών μιλίων, εμποδίζοντάς τους να έχουν πρόσβαση στο 85 τοις εκατό των θαλάσσιων περιοχών που δικαιούνταν σύμφωνα με τη  συμφωνία Γάζας-Ιεριχούς το 1994.
Παρά τις υποσχέσεις από την κυβέρνηση του Ισραήλ, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο του 2010, ότι θα  χαλαρώσει τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό, οι περιορισμοί στη θάλασσα συνεχίζουν να παραλύουν την Παλαιστινιακή αλιευτική παραγωγή, αναγκάζοντας χιλιάδες ψαράδων να εγκαταλείπουν την εργασία τους καθώς η περιοχή εντός 3 ναυτικών μιλίων είναι αισθητά υπεραλιευμένη. Ο περιορισμός των 3 ναυτικών μιλίων που έχει επιβληθεί στους ψαράδες εμποδίζει τη δουλειά τους και τους στερεί  την πρόσβαση στην αποκλειστική πηγή εισοδήματος για αυτούς και τις οικογένειές τους. Αυτό αποτελεί ασυνέπεια του Ισραήλ προς τις διεθνείς του υποχρεώσεις.
Πρόσφατα, οι ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις τοποθέτησαν μεγάλες σημαδούρες για να οριοθετήσουν την επιτρεπόμενη ναυτική περιοχή των 3 μιλίων  και προειδοποίησαν τους Παλαιστίνιους ψαράδες να μην πλέουν πέρα από τα σημάδια αλλιώς θα πυροβολούνται, θα συλλαμβάνονται και θα τους κατάσχονται τα σκάφη και ο αλιευτικός εξοπλισμός. Οι Παλαιστίνιοι ψαράδες εκτίθενται σε υψηλό κίνδυνο καθημερινά στη θάλασσα, και πολύ συχνά παρενοχλούνται και συλλαμβάνονται από τις Ισραηλινές Ναυτικές Δυνάμεις, με το πρόσχημα ότι πλέουν πέρα των 3 ναυτικών μιλίων. Αυτό έχει καταγραφεί και καταγγελθεί από το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Οι ισραηλινές παραβιάσεις στα νερά της Γάζας έχουν επίσης καταγραφεί από το Oliva, το σκάφος που υποστηρίζεται από δεκάδες  τοπικούς  και διεθνείς οργανισμούς και που συνοδεύει τους αλιείς στις δραστηριότητές τους από τον Ιούνιο του 2011. Στην προσπάθειά του να καταγράψει  τις Ισραηλινές παραβιάσεις στα νερά της Γάζας, το ίδιο το Ολίβα  έχει δεχθεί αρκετές φορές επιθέσεις από τις Ισραηλινές Ναυτικές Δυνάμεις.
Εμείς κάνουμε έκκληση στη Διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις  συνεχείς επιθέσεις του Ισραηλινού Ναυτικού εναντίον των παλαιστινιακών αλιευτικών και να ασκήσει πίεση  στο Ισραήλ  να ανοίξει την περιοχή αλιείας έως και 20 ναυτικά μίλια.
Καλούμε επίσης την Διεθνή Κοινότητα  να υποστηρίξει ειρηνικές αποστολές πολιτών με την παρουσία διεθνών παρατηρητών και με εντελώς νόμιμα μέσα, όπως το Oliva, να συνεχίσουν  να παρακολουθούν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  στα νερά της Γάζας επιτρέποντας  στους Παλαιστίνιους ψαράδες να εργάζονται σε ασφαλές συνθήκες.
Υπογράφουν:
Υπηρεσία των πολιτών για την ειρήνη (CPSGaza)
Ένωση των Αλιέων, Γάζα
Παλαιστινιακή Ένωση για την αλιεία και τα θαλάσσια σπορ, Γάζα
Συνεταιρισμός Al Tawofeek, Γάζα          
Σύλλογος Ιντιφάντα    

Δεν υπάρχουν σχόλια: