Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Παίδεψέ το λίγο!

Του Θανάση Σκόκου               Σε   όλους άρεσε  «Το κουδούνι»!  Όλοι θαυμάσαμε την αφοπλιστική απλότητα του κοινωνικού μηνύματος που θεωρήσαμε ότι αποπνέει. Ελάχιστοι όμως σκεφτήκαμε, μια εξαίρεση ο φίλος μου Γιάννης, να ψάξουμε τον «ιδιοκτήτη» Power Line. Έτσι θα βλέπαμε ότι πρόκειται για ένα από τα ακραία blogs των ρεπουμπλικάνων των ΗΠΑ που δεν δίστασε να κατηγορήσει τον G.W. Bush ως «ανεπαρκώς συντηρητικό». Προφανώς ο κοινωνικός στόχος  του βίντεο είναι «όχι φόρους για κοινωνικές δαπάνες». Εμείς όμως το ποστάραμε γιατί μάλλον πιστέψαμε ότι ταίριαζε στο δικό μας πρόβλημα.

Υποκύψατε στις εκκλήσεις μέσω mails των ποικιλώνυμων πριγκίπων της Ζαμούντα δίνοντας pin και τραπεζικούς λογαριασμούς για να σας εμβάσουν τα εκατομμύρια δολάρια που ήθελαν να σώσουν από τον σφετεριστή του θρόνου θείο τους; Όχι; Μπράβο σας!  Την έχουν όμως πατήσει χιλιάδες αφελείς στην υφήλιο , χάνοντας αρκετά χρήματα.
......


Θυμώσατε φιλάρεσκα  που ο Κίσιντζερ «διατύπωνε» σε ομιλία του το 1994 τη φοβερή ανθελληνική στρατηγική τεσσάρων σημείων για την ποδηγέτηση της Ελλάδας; Το ίδιο και ο συζητούμενος εσχάτως ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο οποίος εμπνεύστηκε και
σχετικό ποίημα. Δυστυχώς όμως για όλους μας, πρόκειται για μια ομιλία που δεν έγινε ποτέ. Ξεφούσκωσε η περηφάνια μας όταν αποδείχτηκε ότι το περίφημο σύστημα Hellenic Quest για την παγκόσμια επιβολή της ποιοτικά ανώτερης ελληνικής γλώσσας μέσω CNN [!] ήταν μια ανοησία;

Ποιος είναι αλήθεια ο «εθνικός αγωνιστής και πατριώτης οικονομολόγος
Ισίδωρος Πόσδαγλης», που έχει γράψει το πόνημα  «Πατριωτική Οικονομική Πολιτική»;  Πρόκειται για τη δημοφιλέστερη πρόσφατη «ανακάλυψη» που αναπαράχθηκε άκριτα και αθρόα με τη συνδρομή δεκάδων  blogs και χιλιάδων posts και mails. Ο λόγος; Η «πρόβλεψη» από τον  Ι.Π. της σημερινής κρίσης χρέους από το 1952 ! Μια ανάγνωση του  κατασκευασμένου κειμένου και η κοινή λογική, αρκούν για να αποκαλυφθεί η κακότεχνη απάτη. Κι όμως η διάδοσή της ήταν εντυπωσιακή.

Άλλοτε επικίνδυνες, άλλοτε απλά βλακώδεις και άλλοτε κι από τα δύο, οι διαδικτυακές απάτες [hoaxes]  προκαλούν καθημερινά την νοημοσύνη και την υπευθυνότητά μας. Υπήρχαν φυσικά και προ ίντερνετ, αλλά με τις τότε χαμηλές ταχύτητες διάδοσης και την μη μαζική συμμετοχή του κόσμου, ήταν σπάνιες και μάλλον μοιάζουν σήμερα με αθώα καμώματα.


Στις 31 Οκτωβρίου 1938 ο νεαρός τότε Όρσον Ουέλς έκανε πλάκα από το ραδιόφωνο του CBS για
«απόβαση Αρειανών στη Γη» Αποτέλεσμα; Πρωτοφανής υστερία και  πανικός στη ανατολική ακτή των ΗΠΑ!  [Τέσσερα χρόνια πριν ένας φωτογράφος εξαπατούσε την Daily Mail με την φωτογραφία του τέρατος του Λοχ Νες, Νέσι. Και μια και αγαπάμε τους φίλους Γερμανούς, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το περιοδικό STERN που το 1983 δημοσίευσε το περίφημο «ημερολόγιο του Αδόλφου Χίτλερ», αφού προηγούμενα είχε καταβάλλει στον πλαστογράφο για την αγορά του πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια. Όλα εδώ.

Το θέμα όμως είναι ότι το διαδίκτυο είναι χαοτικό, γρήγορο ,συνεχές. Ο ποταμός της ανεκτίμητης  πληροφόρησης συχνά λερωμένος  με σκουπίδια και λάσπες, μας προκαλεί να συμμετέχουμε στη ροή του. Στο χέρι μας είναι να μη μετατρεπόμαστε σε σκουπιδιάρες και βυτιοφόρα. Δεν έχουμε ανάγκη μια εθνικιστική υπερβολή ή βλακεία για ν’ αγαπάμε τον τόπο μας, ούτε κατασκευασμένους προφήτες για να αισθανόμαστε υπερήφανοι. Τι να τον κάνω τον «Πόσδαγλη», όταν έχω το αληθινό παράδειγμα του δολοφονημένου πατριώτη επιστήμονα Δημήτρη Μπάτση;  Αισθάνεται κανείς την ανάγκη να υιοθετήσει τα προφανώς κατασκευασμένα περιεχόμενα των mails για τη φοιτητική ζωή και τις «ποινικές περιπέτειες» του  Ευαγ.Βενιζέλου ή το «τρομακτικό εβραϊκό γενεαλογικό δένδρο Μινέικο» του Γ.Α. Παπανδρέου για να τους θεωρήσει πολιτικά ακατάλληλους ή ανεπαρκείς για τη χώρα; 


Γιατί να μπούμε στον πειρασμό να κυκλοφορήσουμε χωρίς δεύτερη σκέψη το mail με τις φωτογραφίες των
«γάμων της λωρίδας της Γάζας» συμμετέχοντας στη συκοφαντία ενός δοκιμαζόμενου λαού;

Γιατί να συμμετέχουμε στη διάδοση της μεγαλειώδους φετινής
γκάφας της Daily Mail με θέμα το περίφημο τεχνικό θαύμα των Ιαπώνων, την επισκευή δηλαδή ενός κατεστραμμένου από τον σεισμό αυτοκινητόδρομου εντός έξη[!] ημερών, όταν με λίγη προσοχή είναι προφανής η απάτη της αλλαγής των φωτογραφιών πριν-μετά;

Το γεροντάκι με τις τρείς φραντζόλες δεν είναι έλληνας άστεγος, αλλά μάλλον τούρκος σεισμόπληκτος. Όχι δεν κρύβεται στο Αιγαίο πετρέλαιο διπλάσιο από τα παγκόσμια αποθέματα, ούτε κάποιοι σκανδιναβοί μας έδιναν προκαταβολή 260 δις ευρώ ή $ ή ξέρω ‘γω τι.


Στο χέρι μας, στη λογική μας ,ίσως και σε ένα γρήγορο «γκουγκλάρισμα», είναι το πώς θα αντιληφθούμε και θα διαχωρίζουμε τις πραγματικές πληροφορίες από  τα ευτελή λύματα στο διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: