Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Η γλυκόπικρη γεύση της σοκολάτας

Γράφει η Μαρία Φωτεινού.
Theobroma δηλαδή «Η τροφή των θεών» ήταν η πρώτη ονομασία που δόθηκε από το Σουηδό βοτανολόγο Linnaeus για το γνωστό σε όλους μας κακάο. Οι Μάγια από το 600μ.Χ. ακόμα, γνώριζαν τα μυστικά της καλλιέργειας του κακαόδεντρου. Οι κόκκοι του θεωρούνταν πολύτιμοι, αφού χρησιμοποιούνταν ως νόμισμα, ως προσφορά στους βασιλείς και βέβαια στις θρησκευτικές τελετές.
Στην Ευρώπη ήρθε από τους Ισπανούς το 1519μ.Χ. και το ταξίδι της γευστικής κατάκτησης όλης της ηπείρου και βέβαια ολόκληρου του κόσμου συνεχίστηκε για να φτάσουμε στο σήμερα όπου η σοκολάτα αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες τροφές.
Είδη σοκολάτας
Ανάλογα με την περιεκτικότητα κάθε πλάκας σοκολάτας σε κακάο....
βούτυρο κακάο, ζάχαρη, γάλα, πρόσθετους ξηρούς καρπούς και άλλα υλικά (σταφίδες, λικέρ, διογκωμένο ρύζι), προκύπτουν και διαφορετικά είδη.
Μερικά από τα πιο γνωστά, στην Ελλάδα, είναι:
• Μαύρη σοκολάτα (Εκτός από βούτυρο κακάο, περιέχει επιπλέον ζάχαρη και κακαόμαζα σε ποσοστό από 45-85%) Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα μιας σοκολάτας σε κακάο, τόσο πιο πικρή γεύση αποκτά.
• Σοκολάτα υγείας (με μέτρια περιεκτικότητα σε κακάο συνήθως 35-45%)
• Σοκολάτα γάλακτος (Περιέχει, εκτός από βούτυρο κακάο και κακαόμαζα, γάλα και ζάχαρη)
• Γεμιστή (Σε οποιοδήποτε είδος σοκολάτας μπορούν να προστεθούν επιπλέον υλικά, όπως ξηροί καρποί
(π.χ. φουντούκια, αμύγδαλα), ή γέμιση, όπως πραλίνα πορτοκάλι, καραμέλα κλπ.)
• Λευκή (Όσο και αν μας ακούγεται περίεργο δεν είναι σοκολάτα. Παρόλο περιέχει κακαοβούτυρο, λίπος δηλαδή το οποίο εξάγεται από τους σπόρους του κακάο, δεν περιέχει κακαόμαζα η οποία παράγεται από την επεξεργασία των σπόρων του κακάο. Συνήθως η άσπρη σοκολάτα αποτελείται από ζάχαρη, κακαοβούτυρο, γάλα, στερεά συστατικά, λεκιθίνη και βανίλια)
Διατροφική αξία
Παρότι η σοκολάτα για τον περισσότερο κόσμο θεωρείται 'κακό' τρόφιμο λόγω της υψηλής θερμιδικής της πυκνότητας, τα πλεονεκτικά χαρακτηριστικά που φέρει δεν περνούν απαρατήρητα. Η σοκολάτα περιέχει υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, μεγάλες ποσότητες καλίου, μαγνησίου, ασβεστίου, νατρίου και χαλκού καθώς και μικρές ποσότητες βιταμινών. Επιπλέον, περιέχει σημαντικά ποσοστά πολυφαινολών που δρουν σαν προστατευτικά για την εμφάνιση και ανάπτυξη αθηρωματικών βλαβών στα ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία προστατεύοντας έτσι το καρδιαγγειακό σύστημα.
Ειδικά η μαύρη σοκολάτα περιέχει τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά σε μεγαλύτερες ποσότητες και δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Η μαύρη σοκολάτα είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι, από το κόκκινο κρασί και από πολλά φρούτα και λαχανικά. Έρευνα αποκάλυψε πως γυναίκες που κατανάλωναν ελεγχόμενη ποσότητα μαύρης σοκολάτας, μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας κατά το ένα τρίτο!
Η σοκολάτα έχει πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις και στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Περιέχει διάφορα αλκαλοειδή και κυρίως τη θεοβρωμίνη η οποία διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα δρώντας ως διουρητικό. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει τριπλάσια θεοβρωμίνη από τη σοκολάτα γάλακτος. Η σοκολάτα περιέχει επίσης ουσίες με ψυχοδιεγερτικές ικανότητες ενώ κατά την κατανάλωσή της εκκρίνονται από τον εγκέφαλο ενδορφίνες, ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες που βελτιώνουν τη διάθεση και την ψυχολογία. Επιπλέον εκκρίνεται σεροτονίνη, ουσία με αντικαταθληπτική δράση.
Παρόλο που τα προαναφερθέντα μάλλον θα ενθουσιάσουν τους λάτρεις τις σοκολάτας δεν πρέπει να αψηφήσουμε πως η κατανάλωσή της, πρέπει να ακολουθεί την έννοια του μέτρου. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι χρειάζεται προσοχή διότι:
• οι εμπορικά διαθέσιμες σοκολάτες είναι πολύ πλούσιες σε θερμίδες, λίπη και ζάχαρα
• Συνήθως για κάθε 100 γραμμάρια τέτοιων προϊόντων, προσλαμβάνουμε περίπου 500 θερμίδες
• Η υπερβολική κατανάλωση των σοκολατών αυτών, για λόγους που δεν έχουν σχέση με το ωφέλιμο κακάο που περιέχουν, μπορεί να είναι αιτία αύξησης βάρους του σώματος και εμφάνισης διάφορων χρόνιων νοσημάτων όπως διαβήτη και καρδιοπάθειας.
Ουκ εν τω πολλώ τω ευ. Μία μερίδα λοιπόν των 30γρ μαύρης σοκολάτας 2-3 φορές την εβδομάδα μας προσδίδει τα μέγιστά ευεργετικά της οφέλη χωρίς δυσάρεστες συνέπειες ούτε για την υγεία αλλά ούτε και για το βάρος μας.               My Lefkada   

Δεν υπάρχουν σχόλια: