Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ποιος κρύβεται πίσω από τις μάσκες;

Την εμφάνισή τους ανάμεσα στο κίνημα των «Αγανακτισμένων» έκαναν κάτι περίεργες άσπρες θεατρικές μάσκες. Πρόκειται για μάσκες που παραπέμπουν στη μάσκα του Guy Fawkes, τον ήρωα του graphic novel και μετέπειτα ταινίας «V for Vendetta».

Ο Guy Fawkes θεωρείται το σύμβολο του αναρχισμού. Στο
graphic novel ο ήρωας φοράει τη μάσκα και αποφασίζει να εκδικηθεί τους βασανιστές του σκοτώνοντάς τους και το τυραννικό καθεστώς που κυβερνά ανατινάζοντας τη Βουλή.
Στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Σίδνεϊ πολλοί ήταν αυτοί που αποφάσισαν να φορέσουν την άσπρη μάσκα και να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις αποφάσεις των κυβερνήσεών τους και της παγκόσμιας οικονομίας. Ακόμα και ο ιδρυτής του Wikileaks,
Τζούλιαν Ασάντζ, εμφανίστηκε με τη μάσκα αυτή όταν απευθύνθηκε στους «Αγανακτισμένους» του Λονδίνου....


Ο
Ντέιβιντ Λόιντ, δημιουργός του κόμικ μαζί με τον Άλαν Μουρ, είναι αυτός που σχεδίασε την μάσκα και θεωρεί πως για τους σημερινούς νέους η μάσκα του Fawkes αντιπροσωπεύει ότι η φωτογραφία του Τσε Γκεβάρα: «Η μάσκα του Guy Fawkes είναι συνηθισμένη πλέον σε διαμαρτυρίες κατά της τυραννίας - και είμαι χαρούμενος που οι άνθρωποι τη χρησιμοποιούν με αυτό τον τρόπο, είναι μοναδικό, ένα σύμβολο της σύγχρονης κουλτούρας» δηλώνει. Εξάλλου, οι δύο δημιουργοί ήθελαν να γράψουν για έναν επαναστάτη πόλης.

Βέβαια, περισσότερο από όλους χαίρεται η εταιρεία που φτιάχνει τις μάσκες, καθώς πουλάει περίπου 100.000 μάσκες το χρόνο παγκοσμίως.


Πηγή: ΒΒC      
Nooz.gr      

2 σχόλια:

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou είπε...

Ναι η μάσκα είναι από την ταινία μα ο Guy Fawkes είναι σύμβολο κατά της Τυραννίας διότι αποπειράθηκε το 1606 να δολοφονήσει τον Άγγλο βασιλιά με εκρηκτικά.
(Γιά να μπεί στη θέση του ο καθολικός μα αυτό το ξεχνάμε).
Ανώνυμο γράμμα τον πρόδωσε. Συνελήφθη, βασανίστηκε, ομολόγησε και στην εκτέλεσή του πήδηξε κι έσπασε το λαιμό του για να αποφύγει το κόμμάτιασμα που ήταν η ποινή.
Η 5η Νοεμβρίου ημέρα της σύλληψης ακόμα γιορτάζεται στην Αγγλία ως ημέρα του Guy Fawkes. Τα παιδάκια ακόμα λένε κάτι σα κάλαντα καίνε το ομοίωμά του στις γειτονιές και γιορτάζουν με πυροτεχνήματα.

OSTRIA είπε...

ευχαριστω για το σχολιο Δαφνη μου!