Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Σχέδιο "Εύρηκα": Πωλείται η Ελλάς ή μια ρεαλιστική εναλλακτική λύση;

Αυτή η κυβέρνηση είναι παντελώς ανίκανη. Μπλοφάρει συνεχώς απέναντι στους δανειστές αλλά αποκαλύπτεται, κινείται χωρίς κανένα σχέδιο, διαβεβαιώνει τους πάντες για τις προθέσεις της χωρίς να είναι σε θέση να κάνει τίποτα εκτός από το να μετακυλίει τις αποτυχίες της στους εργαζομένους με φόρους και χαράτσια. Δεν μπορεί να αγγίξει το Δημόσιο, την Εκκλησία, τους Εξοπλισμούς, δεν καταργεί τίποτα από το πελατειακό σύστημα, δεν ανοίγει το θέμα της μονιμότητας -πηγή της διαφθοράς και της συναλλαγής στο ελληνικό μεταπολιτευτικό σύστημα-, δεν είναι σε θέση να εισάγει ούτε έναν θεσμό κοινωνικής προστασίας σαν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. 
Και η αντιπολίτευση, δεξιά και αριστερή, απλά ροκανίζει τις μέρες μέχρι την βέβαιη πτώση της κυβέρνησης, χωρίς κανένα σχέδιο επίσης και χωρίς να νοιάζεται αν αυτό θα σημαίνει και την πτώση της ίδιας της χώρας. Τους αρκεί η εξουσία στα αποκαΐδια του συστήματος. Χάος στο χάος λοιπόν....
Αντίθετα οι Ευρωπαίοι επεξεργάζονται συνεχώς εναλλακτικά σχέδια που όπως και να τα κρίνεις, τουλάχιστον αποτελούν αποτέλεσμα βασάνου και μακρόχρονης εργασίας. Το τελευταίο, που κυκλοφορεί και ως "plan B των Γερμανών", έχει μεγάλο ενδιαφέρον. 
Όχι μόνο γιατί συνδέεται με την καταληκτική προθεσμία των έξι εβδομάδων μέχρι την σύγκλιση των G20 - όπου η ΕΕ πρέπει να έχει τροχοδρομήσει την έξοδο από την κρίση, τουλάχιστον της Ελλάδας - αλλά και γιατί εστιάζεται στα "ασημικά" - την αντίστοιχη του χρέους περιουσία του ελληνικού δημοσίου. Ένα μέρος της διατίθεται για πώληση με ορίζοντα 15ετίας από ευρωπαϊκό φορέα -αφού καταβληθεί το ποσό προκαταβολικά στην χώρα μας με αποτέλεσμα το ξεπέρασμα της κρίσης με "ενέχυρο" τα ασημικά. 
Αυτό δίνει την δυνατότητα ακόμη και επαναγοράς κάποιων από αυτά χάρη στην ανάπτυξη που θα προκύψει άμεσα και την επαναφορά της κοινωνίας μας σε κανονικούς ρυθμούς χωρίς άγρια λιτότητα και χαράτσια. Το σχέδιο είναι πιθανώς σε διαπραγμάτευση ήδη - αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ανάμεσα σε ποιους...
Η αριστερά έτρεξε αμέσως να μιλήσει για "ξεπούλημα". Θυμίζω ότι το Μεξικό, απέφυγε την χρεοκοπία πριν πολλά χρόνια βάζοντας ενέχυρο για δανεισμό την τεράστια -και κει-, εκκλησιαστική περιουσία. 
Πως θα σας φαινόταν αν μπαίναμε στην σχετική διαπραγμάτευση κρατώντας στο μανίκι και παρόμοιους άσσους; Άλλη εναλλακτική λύση με τόσες προοπτικές και εξασφαλίσεις δεν είδαμε μέχρι στιγμής. Μάλλον συνταγές αυτοκτονίας με διαφορές στο "μίγμα"...  Γερμανικό σχέδιο έξι σημείων που θα έλυνε το πρόβλημα υπερχρέωσης της Ελλάδας χωρίς να προκαλέσει τη χρεοκοπία της χώρας και το οποίο περιλαμβάνει την εξαγορά περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου από εταιρία με έδρα το Λουξεμβούργο, παρουσιάζει σε σημερινό δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα La Tribune. Το INSIDER από την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε σε αποκλειστικότητα τις βασικές αρχές του σχεδίου που έχει ανατεθεί στην διαβόητη εταιρεία στρατηγικού σχεδιασμού, Roland Berger, μιας από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων της Ευρώπης, με ισχυρή επιρροή στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ.

Το σχέδιο με την κωδική ονομασία "ΕΥΡΗΚΑ" προβλέπει έξι βήματα για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης:

Στο 1ο βήμα, περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου ύψους 125 δισ. ευρώ συγκεντρώνονται σε μία εταιρεία συμμετοχών, η οποία πωλείται στην ΕΕ αντί 125 δισ. ευρώ.

Στο 2ο βήμα, οργανισμός της ΕΕ, με έδρα το Στρασβούργο, αναλαμβάνει να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν περιέλθει στον έλεγχο της εταιρείας συμμετοχών έως το 2025. Εάν η διαδικασία αποφέρει κέρδη, αυτά αποδίδονται στην Ελλάδα, αφότου αφαιρεθούν οι προμήθειες. Στην περίπτωση που καταλήξει σε ζημιές (κάτι που η Roland Berger δεν περιμένει), αυτές πάλι βαραίνουν το ελληνικό δημόσιο.

Στο 3ο βήμα, η Ελλάδα χρησιμοποιεί τα έσοδα από την πώληση της εταιρείας συμμετοχών για να επαναγοράσει τα ομόλογά της από την ΕΚΤ και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης EFSF. Με την επαναγορά, το ελληνικό δημόσιο χρέος πέφτει από το 145% στο 88% του ΑΕΠ. Η έκθεση της ΕΚΤ και των Ευρωπαίων φορολογούμενων στο ελληνικό χρέος πέφτει στο μηδέν.

Στο 4ο βήμα, ο ευρωπαϊκός οργανισμός επενδύει 20 δισ. ευρώ στην αναδιάρθρωση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας συμμετοχών, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αξία των αποκρατικοποιήσεων. Υπολογίζεται ότι με τη μέθοδο αυτή μπορούν να συγκεντρωθούν 40-60 δισ. ευρώ επιπλέον.

Στο 5ο βήμα, εισρέουν στην ελληνική οικονομία διαρθρωτικά κονδύλια ίσα με το 8% του ελληνικού ΑΕΠ, τα οποία η χώρα δεν χρησιμοποιεί τώρα. Τα κονδύλια αυτά φέρνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από το -5% στο +5% και αυξάνουν τα φορολογικά έσοδα κατά 4% του ΑΕΠ.

Στο 6ο βήμα, με τα επιπλέον φορολογικά έσοδα, η Ελλάδα προχωρά σε επαναγορές ομολόγων ίσες περίπου με το 1% του ΑΕΠ της ετησίως. Η μείωση του χρέους και η βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας επιτρέπουν τη μείωση του ύψους των τόκων κατά 50% τουλάχιστον. Έτσι, το χρέος πέφτει κάτω από το 60% του ΑΕΠ το 2018.

Σύμφωνα με την Roland Berger, με βάση το σχέδιο, τα ελληνικά CDS καταρρέουν, επιφέροντας ζημιές σε όσους πόνταραν τόσο στην ελληνική χρεοκοπία όσο και στην κατάρρευση της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Επιπλέον, με τη σαρωτική ιδιωτικοποίηση του ελληνικού δημόσιο τομέα, πατάσσεται η διαφθορά και ευνοείται η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Με το σχέδιο αυτό, οι ελληνικές τράπεζες που έχουν στα χέρια τους κρατικά ομόλογα θα εγγράψουν κέρδη 30 δισ. ευρώ, αποκαθιστώντας τη φερεγγυότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Σύμφωνα πάντα με τη γαλλική εφημερίδα, το γερμανικό σχέδιο παρουσιάζει πολλά θετικά στοιχεία:
- Προτείνει ένα νέο δρόμο την ώρα που η Ευρώπη περιστρέφεται ακόμη γύρω από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για τη διάσωση της Ελλάδας.
- Η Αθήνα θα αποφύγει τη λήψη δρακόντειων μέτρων λιτότητας και θα έχει το χρόνο να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.
- Δημιουργεί άμεσα ανάπτυξη επιτρέποντας στην Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές.
- Απομακρύνει την προοπτική μιας συστημικής κρίσης στην Ευρώπη και αποθαρρύνει τους κερδοσκόπους.
"Το σχέδιό μας έχει ένα σαφή στόχο: να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα και να δημιουργήσει ανάπτυξη", εξήγησε ο Βίτιγκ.     
η αριστερή στρουθοκάμηλος
       
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: