Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Ένας Σκληρός Απρίλης

της Μαρίας Χρυσάνθου

«Ο Απρίλης είναι ο μήνας ο πιο σκληρός…» είχε γράψει ο Τ.Σ Έλιοτ στην «Έρημη Χώρα» και ο φετινός Απρίλης ήταν διπλά σκληρός και άσπλαχνος και παράλογος, όπως συνηθίζει να είναι στην έρημη χώρα της Παλαιστίνης. Ο Γενάρης και ο Φλεβάρης με την μυρωδιά του γιασεμιού στον αραβικό κόσμο, έστω και ανακατεμένη με εκείνη της εκτέλεσης, έφερναν μια κάποια ελπίδα. Μα στην έρημη χώρα της Παλαιστίνης οι ελπίδες για γιασεμιά δολοφονήθηκαν τον Απρίλη εις το όνομα μιας άρρωστης ιδεολογίας με συγκάλυψη θρησκείας.

Ο Τζουλιάνο Μερ Καμίς ήταν μισός Εβραίος και μισός Παλαιστίνιος, μα η αγάπη του ξεπερνούσε τις διαφορές των λαών που τον γέννησαν. Γι αυτό και δήλωνε «εκατό τοις εκατό Παλαιστίνιος και εκατό τοις εκατό Ισραηλινός». Ο Βιτόριο Αριγκόνι ήταν Ιταλός, μα η αγάπη του για τον άνθρωπο ξεπερνούσε τα όρια της χώρας του. Γι αυτό και το μήνυμά του στους φίλους και τους συνεργάτες του ήταν να «παραμένουν ανθρώπινοι».....


Ο Τζουλιάνο ήταν σκηνοθέτης
και είχε ιδρύσει το Θέατρο της Ελευθερίας στην Τζενίν, συνεχίζοντας το έργο της μάνας του, της Άρνα: Της Εβραίας ακτιβίστριας που αφιέρωσε τη ζωή της για ένα χαμόγελο στα χείλη των παιδιών των Παλαιστινίων. Ο Βιτόριο ήταν μέλος του Κινήματος Διεθνούς Αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη. Είχε φτάσει με το πρώτο καΐκι που τόλμησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας και ζούσε εκεί μαζί με τους ανθρώπους της.


Ο Τζουλιάνο δολοφονήθηκε στις 4 του Απρίλη στη λαβωμένη Τζενίν της κατεχόμενης Παλαιστίνης. Ήταν 52 χρονών. Ο Βιτόριο δολοφονήθηκε στις 15 Απριλίου στην αποκλεισμένη Γάζα της κατεχόμενης Παλαιστίνης. Ήταν 36 χρονών.

Ο Τζουλιάνο και ο Βιτόριο δολοφονήθηκαν γιατί ανέκαθεν παρόλο που οι θρησκείες κηρύττουν την αγάπη του Θεού, χύνουν αίμα εις το όνομά του. Δολοφονήθηκαν επειδή, αν και οι θρησκείες περιγράφουν το Θεό ως μεγαλόψυχο, ενεργούν οι ίδιες μικρόψυχα αφορίζοντας και αφανίζοντας τους «άλλους» που δεν ανήκουν σ’ αυτές. Επειδή οι θρησκείες δυσκολεύονται να αποδεχτούν πως αν ο Θεός είναι αγάπη τότε και αγάπη είναι Θεός.

Ο Τζουλιάνο και ο Βιτόριο δολοφονήθηκαν επειδή όταν οι άνθρωποι αναδύονται υπεράνω της εθνικότητας ή της θρησκείας που κληρονόμησαν αγκαλιάζοντας χωρίς εθνικά ή θρησκευτικά κριτήρια τους ανθρώπους, τότε πλησιάζουν πραγματικά το Θεό ή οτιδήποτε αξίζει να ονομάζεται Θεός. Γι αυτό και γίνονται στόχοι των ανέκαθεν δήθεν «πιστών».

Οι δολοφόνοι τους φαίνεται να ανήκαν σε ακραίες ισλαμικές ομάδες. Ο Τζουλιάνο και ο Βιτόριο δολοφονήθηκαν από εκείνους που συγχύζουν το θεό με το φανατισμό και τον «εχθρό» με το διαφορετικό. Υπάρχουν σε κάθε θρησκεία, σε κάθε εθνικότητα.      tvxs.gr    
mchrysanthou@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: