Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Τα Βαλκάνια στα χνάρια της Β. Αφρικής;

της kassandra


Αν και δικαιολογημένα η προσοχή όλων των ΜΜΕ είναι στραμμένη στις εξελίξεις στην Β. Αφρική και τη Μέση Ανατολή, είναι λάθος η απουσία από αυτά σημαντικών ειδήσεων και συζητήσεων για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, που μας αφορούν άμεσα, αφού τμήμα της βαλκανικής είναι και η χώρα μας. Αντίθετα μάλιστα από την εικόνα, που η απουσία ειδήσεων διαμορφώνει, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν σοβαρές καταστάσεις που αξίζει να αναφερθεί κανείς σε αυτές και ότι όλα είναι ελεγχόμενα, καθώς κύριο μέλημα τώρα όλων των βαλκανικών κρατών είναι πλέον η ένταξή τους στην ΕΕ, η κατάσταση εξελίσσεται προβληματικά σε μια σειρά χώρες και τείνει να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Ιδιαίτερα χώρες που έπαιξαν ρόλο στην τελευταία πολεμική περιπέτεια της περιοχής ,που οδήγησε στην διάλυση της Γιουγκοσλαβίας,  βρίσκονται σε πολιτική κρίση και συνθέτουν ένα σκηνικό που είναι έτοιμο να εκραγεί αν κάποιος αποφασίσει να «ανάψει το σπίρτο», συμπαρασύροντας σε νέες περιπέτειες τα Βαλκάνια. Και δυστυχώς υπάρχουν αυτοί που θα ήθελαν να βάλουν φωτιά στην περιοχή....
.

Το όλο σκηνικό διαμορφώνεται από τις έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ  κυβέρνησης αντιπολίτευσης  σε κάθε χώρα, με την αποκαλούμενη «διεθνή κοινότητα» να τις υποδαυλίζει ακόμα περισσότερο, και με τις μειονότητες , με τα προβλήματα στο ζήτημα αυτό να αναδεικνύονται καθώς έχει προγραμματισθεί απογραφή πληθυσμού στις περισσότερες από αυτές τις χώρες.

Πιο συγκεκριμένα:,

ΚΟΣΟΒΟ

Με την Σερβία να εξακολουθεί να αμφισβητεί την ανεξαρτησία του Κοσόβου  και να καλεί τους Σέρβους που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο να μην συμμετάσχουν στην απογραφή πληθυσμού που διεξάγεται από τους θεσμούς της Πρίστινας,* υπό τις πιέσεις της «διεθνούς κοινότητας»  πραγματοποιούνται οι συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου -Πρίστινας υπό την αιγίδα της Ε.Ε. Στις συνομιλίες παρευρίσκεται και ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ Τόμας Κάτριμαν  ο οποίος δήλωσε  ότι κάθε πλευρά στο διάλογο μπορεί να θέσει οποιοδήποτε θέμα,  υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το καθεστώς του Κοσόβου δεν πρόκειται και δεν μπορεί να αλλάξει στο διάλογο.  Οι συνομιλίες, που επισήμως αποσκοπούν στην λύση κάποιων πρακτικών προβλημάτων και όχι πολιτικών ζητημάτων, ξεκίνησαν με καθυστέρηση και προβλήματα και συνεχίζονται με πολλά εμπόδια, λόγω των πρόωρων εκλογών και της πολιτικής κρίσης που υπάρχει στο Κόσοβο. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι  η συνεδρίαση της Βουλής του Κοσόβου, η οποία συγκλήθηκε για να επικυρώσει το ψήφισμα, που κατέθεσε η κυβέρνηση για την έναρξη των συνομιλιών με το Βελιγράδι, διακόπηκε εξαιτίας της διαφωνίας μεταξύ των κομμάτων για την αναγκαιότητα και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων. Ο Χασίμ Θάτσι, δεν κατάφερε να πείσει την πλειοψηφία να εγκρίνει τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας του Κοσόβου στις συνομιλίες των Βρυξελλών και η αντιπροσωπεία των Αλβανών συμμετάσχει στις συνομιλίες, παρότι δεν έλαβε σχετική εντολή από το κοινοβούλιο.

Παράλληλα, τόσο η εικόνα του Θάτσι, όσο και του Κοσόβου,  έχει αμαυρωθεί από την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που κατηγορεί τον ίδιο τον Θάτσι και μέλη του πρώην UCK  για απαγωγές στο Κόσοβο, εμπόριο όπλων και ναρκωτικών και εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων από Σέρβους, και όχι μόνο. Επίσης, έχει αμαυρωθεί και  από τις έρευνες της Αποστολής της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης της ΕΕ (Eulex) για ανώτατους αξιωματούχους που θεωρούνται υπεύθυνοι για υπεξαίρεση σημαντικών κεφαλαίων.  «Το νέο κράτος έχει την εικόνα μιας ζώνης εγκληματιών» επισημαίνει ο αναλυτής Ενβέρ Ρομπέλι, και ο διευθυντής της Λέσχης για την εξωτερική πολιτική στην Πρίστινα, Ιλί Χότζα, προσθέτει: «Δίνουμε την εικόνα μιας χώρας που η διαφθορά είναι συνυφασμένη με την διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Στις εκλογές που προηγήθηκαν στο Κόσοβο Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου (PDK) του Θάτσι το οποίο εξασφάλισε το ένα τρίτο των ψήφων ,συμφώνησε να συνεργαστεί με το κόμμα Συμμαχία για το Νέο Κόσοβο (AKR) και με κόμματα που εκπροσωπούν τις εθνικές μειονότητες, για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού δύο μήνες μετά τις εκλογές, μετά τη δήλωση τριών άλλων μεγάλων κομμάτων ότι δεν θα κυβερνήσουν μία χώρα δύο εκατομμυρίων κατοίκων με τον Θάτσι. Τα κόμματα συμφώνησαν ότι ο Θάτσι θα εκτίσει μία ακόμα θητεία ως πρωθυπουργός και ο ηγέτης του AKR, Μπεντζέτ Πατσόλι, , θα είναι ο νέος πρόεδρος του  Κοσόβου. Πολύ σύντομα όμως η εκλογή του Πατσόλι κρίθηκε αντισυνταγματική παρατείνοντας το κενό στην ηγεσία της Πρίστινας  και την  πολιτική κρίση.

*Το Βελιγράδι ζητά η απογραφή να διεξαχθεί σε όλο το Κοσσυφοπέδιο από τον ΟΗΕ,

ΣΕΡΒΙΑ

Στη Σερβία που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα η Βουλή  αποφάσισε την αναβολή για την 1η Οκτωβρίου της απογραφής πληθυσμού, επειδή οι πόροι που είχαν προγραμματιστεί να διατεθούν από τον προϋπολογισμό δεν είναι επαρκείς για ποιοτική και έγκαιρη προετοιμασία της διαδικασίας.  Οι διαδηλώσεις ενάντια στην  πολιτική λιτότητας και την εκτεταμένη διαφθορά είναι συχνές, ενώ δεν λείπουν και εδώ τα μειονοτικά προβλήματα. Ο μουφτής της Ισλαμικής Κοινότητας της χώρας, Μουάμερ Ζούρκολιτς, απείλησε πρόσφατα τις σερβικές αρχές με επεισόδια ανάλογα με αυτά  που διαδραματίσθηκαν στην Αίγυπτο και την Τυνησία. Μιλώντας σε θρησκευτική συγκέντρωση για τον γιορτασμό των γενεθλίων του προφήτη Μωάμεθ ο μουφτής δήλωσε ότι «στις πλατείες της Αιγύπτου και της Τυνησίας  είχαμε σοβαρές αναταραχές που αν δεν γίνουν μάθημα για τις σερβικές αρχές μπορεί πολύ εύκολα να επαναληφθούν σε κάποια πλατεία του Νόβι Πάζαρ» *

*Αστικό κέντρο στην περιοχή Σαντζάκ, στη ΝΔ Σερβία, όπου ο μουσουλμανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.




ΑΛΒΑΝΙΑ

Στην Αλβανία Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Σοσιαλιστικό κόμμα του Έντι Ράμα , που δεν αναγνώρισε ποτέ την οριακή επανεκλογή του Μπερίσα τον Ιούνιο του 2009*   μποϊκοτάρει τις εργασίες του κοινοβουλίου και κατά καιρούς διοργανώνει διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης της οποίας ζητά την παραίτησή της. Λίγο μετά την αποκάλυψη ενός μεγάλου σκανδάλου δοσοληψίας, με πρωταγωνιστή τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ιλίρ Μέτα,  η αντιπαράθεση βάφτηκε στο αίμα καθώς σε μια μεγάλη διαδήλωση της αντιπολίτευσης τρείς διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από πυρά των εθνοφρουρών. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, προσωρινά, χάρη στις επεμβάσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων που ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση Μπερίσα για διάλογο με την αντιπολίτευση. Από την πλευρά του  ο Μπερίσα, που δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι ετοιμάζει πραξικόπημα και υποθάλπει τρομοκράτες, χαρακτηρίζει παράνομα τα εντάλματα κατά των εθνοφρουρών που εκτέλεσαν τους τρεις διαδηλωτές και δεν διστάζει να απειλήσει την εισαγγελέα που τα εξέδωσε! Στις 8 Μαϊου έχουν προγραμματισθεί δημοτικές εκλογές και ο ηγέτης των Σοσιαλιστών και δήμαρχος Τιράνων, Έντι Ράμα ήδη προβλέπει νέα νοθεία και υπόσχεται να συνεχίσει το κόμμα του τις διαδηλώσεις εως ότου η κυβέρνηση παραιτηθεί και προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η επόμενη αφορμή που θα μπορούσε να προκαλέσει μια κρίση, την οποία οι ΗΠΑ μάλλον θεωρούν πολύ πιθανή  όπως δείχνουν και οι οδηγίες της πρεσβείας τους στα Τίρανα προς τους Αμερικανούς που ζουν στην Αλβανία. Η όλη κατάσταση στην Αλβανία είναι γνώριμη και θυμίζει την περίοδο 1996-1997, και την  βεντέτα μεταξύ Μπερίσα-Νάνο λίγο πριν ξεσπάσει το αποκαλούμενο σκάνδαλο των “πυραμίδων” . Στο μεταξύ αναβλήθηκε για το φθινόπωρο  η απογραφή του πληθυσμού αφού και το θέμα αυτό, ιδιαίτερα μέσα στην ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα, μπορεί να γίνει αφορμή μιας ακόμη βίαιης εξέλιξης. Ήδη τα ΜΜΕ και πολιτικοί  εκφράζονται εναντίον της απογραφής του πληθυσμού με ελεύθερη δήλωση της εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας, με τον ισχυρισμό ότι θέτει σε κίνδυνο την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας, καθώς επιδιώκει να την μετατρέψει σε πολυεθνικό κράτος  και ότι οι Έλληνες έχουν από καιρό καταστρώσει σχέδιο για να αυξήσουν τεχνητά τον αριθμό των μελών της ελληνικής μειονότητας στην χώρα.

αι η ΕΕ έκανε λόγο για παρατυπίες στις εκλογές του 2009



ΠΓΔΜ

Ανάλογη κατάσταση έχουμε και στην ΠΓΔΜ που οδεύει προς πρόωρες εκλογές, αφού προηγουμένως  η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση εγκατέλειψε και αυτή το Κοινοβούλιο και οργάνωσε διαδηλώσεις, κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι για αυταρχική διακυβέρνηση και διαφθορά, για καταπάτηση της ελευθερίας των ΜΜΕ με το κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού Α1 και το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών του, αλλά και για επεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Την ανησυχία των ΗΠΑ σχετικά με τη λειτουργία του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου στην ΠΓΔΜ εξέφρασε και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Κάντριμαν, που επισκέφθηκε τα Σκόπια στο πλαίσιο μίνι-περιοδείας του στην Αλβανία, την ΠΓΔΜ και το Κόσοβο. Ο κ. Κάντριμαν πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες αυτές των ΗΠΑ συμπεριλαμβάνονται και στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις ανθρώπινες ελευθερίες στην ΠΓΔΜ και στις εκθέσεις της Ε.Ε για την πρόοδο της χώρας. Κατά τ’ άλλα, συμπλήρωσε ότι δεν πήγε στα Σκόπια «για να προειδοποιήσει κάποιον». Λίγο αργότερα ο Γκρούεφσκι επισκέφθηκε τις ΗΠΑ και στην συνέχεια, με την σύμφωνη γνώμη και της αντιπολίτευσης προκήρυξε πρόωρες εκλογές.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα για την ΠΓΔΜ παραμένει η διεθνοτική αντιπαράθεση. Δέκα χρόνια μετά την συμφωνία της Οχρίδας, που ήρθε σαν αποτέλεσμα των αιματηρών γεγονότων του πολέμου μεταξύ αλβανοφώνων και Σλαβομακεδόνων το 2001, η ΠΓΔΜ είναι ήδη πληθυσμιακά χωρισμένη σε μια περιοχή που κατοικείται από αλβανόφωνους και συνορεύει με το Κοσσυφοπέδιο και μια περιοχή που κατοικείται από Σλαβομακεδόνες.  ενώ και η Βουλγαρία έχει θέσει θέμα βουλγαρικής μειονότητας. Διάφορα επεισόδια που συνήθως δεν γίνονται γνωστά, λαμβάνουν χώρα τακτικά  με ένοπλους του UCK που διασχίζουν τα ανύπαρκτα, ουσιαστικά, σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, που συνιστά μια πραγματική απειλή για την ΠΓΔΜ . Παρ’ όλα αυτά περιέργως η κυβέρνηση των Σκοπίων όχι μόνο αναγνώρισε το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, αλλά συμφώνησε και  στην κατάργηση της βίζας

Πρόσφατα ένα ακόμη αιματηρό επεισόδιο μεταξύ αλβανοφώνων και Σλαβομακεδώνων με οχτώ τραυματίες σημειώθηκε στα Σκόπια, με αφορμή την ανέγερση μίας εκκλησίας-μουσείου στο κάστρο των Σκοπίων, ενώ διαφορετικές εθνότητες έχουν ανοίξει «πόλεμο» μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, με υβριστικά συνθήματα σε εθνοτική και θρησκευτική βάση. Με δεδομένο ότι οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ που αποτελούν το 1/3 του πληθυσμού της χώρας είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, έκπληξη προκάλεσε και η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, ότι συζητά το ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, σκοπός της οποίας είναι η διάδοση των ισλαμικών αξιών και συμφερόντων παγκοσμίως.

Και στην ΠΓΔΜ, η απογραφή αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο λόγω του πολιτικού κλίματος στη χώρα. Όσο για το θέμα της ονομασίας, ως γνωστόν παραμένει άλυτο, παρά τις υποχωρήσεις των ελληνικών κυβερνήσεων. Στην πραγματικότητα μοιάζει σαν η κυβέρνηση των Σκοπίων να τορπιλίζει οποιαδήποτε πρόταση λύσης, επιδιδόμενη σε εθνικιστικά παραληρήματα, αν και γνωρίζει  ότι αυτό το θέμα αποτελεί εμπόδιο για την ένταξή της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κάτι που υποτίθεται ότι επιδιώκει για να αποφευχθεί ο κίνδυνος διάλυσης της ΠΓΔΜ. Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ και η ΕΕ που υποτίθεται ότι θέλουν η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν μάλλον πολύ χαλαρά το θέμα.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

Στο Μαυροβούνιο, όπου διεξάγεται για πρώτη φορά, μετά την ανεξαρτητοποίηση του,  απογραφή πληθυσμού, την οποία  επιτηρεί  η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (EUROSTAT), η ατμόσφαιρα θυμίζει εκείνη της περιόδου πριν από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία το 2006. Η απογραφή πληθυσμού έχει εξελιχθεί σε σύγκρουση μεταξύ των φιλοσερβικών δυνάμεων και των Μαυροβούνιων που επεδίωξαν την ανεξαρτησία πριν από πέντε χρόνια. Και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για άσκηση πιέσεων στους πολίτες να δηλώσουν Σέρβοι ή Μαυροβούνιοι, εν μέσω βομβαρδισμών, από τηλεοπτικά μηνύματα, εκπομπές και διαφημιστικά σποτ. *

* Σύμφωνα με την προηγούμενη απογραφή πληθυσμού, το 2003, ο πληθυσμός του Μαυροβουνίου ήταν 620.145 κάτοικοι, το 43% των οποίων Μαυροβούνιοι, το 31% Σέρβοι και οι υπόλοιποι δηλώθηκαν ως Βόσνιοι, Μουσουλμάνοι, Αλβανοί και Κροάτες.

ΚΡΟΑΤΙΑ

Στην Κροατία, η απογραφή πληθυσμού, νοικοκυριών και κατοικιών διεξάγεται κανονικά και   στο απογραφικό δελτίο συμπεριλαμβάνονται 45 ερωτήματα, μεταξύ των οποίων και ερωτήματα που αφορούν την εθνικότητα, το θρήσκευμα, το επίπεδο μόρφωσης και τα έσοδα. Όμως, αν και καταβάλλονται προσπάθειες προσέγγισης με την Σερβία  πολλά ζητήματα παραμένουν άλυτα όπως το θέμα των συνόρων οι χιλιάδες αγνοούμενοι, και τα προβλήματα των μειονοτήτων της μιας χώρας στην άλλη.

ΟΙ διαδηλώσεις, που οργανώνονται μέσω του Facebook, με αιτήματα την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, είναι συχνές και σημαδεύονται από βίαια επεισόδια. Η αναζήτηση του υποκινητή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, έχει προκαλέσει θερμές συζητήσεις μεταξύ της κυβερνώσας Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) και της αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα η κροατική κυβέρνηση σπεύδει να δηλώσει παρών στη Βοσνία Ερζεγοβίνη  με τον πρόεδρο και την πρωθυπουργό, Ίβο Γιοσίποβιτς και Γιάντρανκα Κόσορ, να εκφράζουν -σε κοινή δήλωσή τους- ανησυχία για την εμβάθυνση της πολιτικής κρίσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την προσδοκία ότι όλοι οι πολιτικοί παράγοντες στη Βοσνία θα προστατεύσουν την ισοτιμία του κροατικού λαού στη χώρα*. Η κα Κόσορ ανέφερε μάλιστα ότι θα έχει συνεχείς διαβουλεύσεις με τον κ. Γιοσίποβιτς για τα βήματα που θα κάνει η Κροατία όσον αφορά την κατάσταση στη Βοσνία.

*Ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βαλεντίν Ίνζκο, ανέστειλε προσωρινά τις αποφάσεις της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής στη Βοσνία, με τις οποίες αμφισβητήθηκε η νομιμότητα της συγκρότησης της Βουλής των Λαών στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία και ακυρώθηκε η εκλογή προέδρου και δύο αντιπροέδρων της κροατομουσουλμανικής οντότητας.

ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

Στη Βοσνία, αυτό το μόρφωμα που επέβαλαν οι ΗΠΑ με την συμφωνία του Ντέϊτον το 1995 και που αποτελείται από δύο οντότητες, την Κροατο-μουσουλμανική Ομοσπονδία και την Σερβική Δημοκρατία, δεν κατάφερε ποτέ να λειτουργήσει ως κράτος και σήμερα μοιάζει περισσότερο από κάθε άλλη φορά να πνέει τα λοίσθια. Αιτία αποτελούν οι προσπάθειες της Δύσης σε συνεργασία με το Σαράγεβο (πρωτεύουσα της κροατομουσουλμανικής ομοσπονδίας) να ανατρέψουν την Συνθήκη του Ντέιτον που η ίδια είχε επιβάλλει, ει βάρος του σερβικού πληθυσμού. Οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον Οκτώβρη του 2009 στη στρατιωτική βάση του Μπούτμιρ , ασκήθηκαν πιέσεις στους Σερβοβόσνιους να διαλύσουν την δική τους οντότητα κι οι Σέρβοι να διαχυθούν στο εσωτερικό της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, απεμπολώντας όλα τα δικαιώματα τους. Κάτι που οι Σερβοβόσνιοι φυσικά απέρριψαν.

Στις 21 Μαρτίου ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιουγκ» εξέφρασε την άποψη ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα έχει την τύχη της Γιουγκοσλαβίας. «Βλέπουμε καθημερινά να συντελείται η αποσύνθεση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και στο τέλος θα διαλυθεί, όπως διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία», εκτίμησε.

Από τις εκλογές του Οκτωβρίου έως σήμερα στην Βοσνία δεν έχει επιτευχθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης σε κεντρικό επίπεδο, παρά τις πιέσεις των εκπροσώπων της αποκαλούμενης διεθνούς κοινότητας, που δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Πρίν λίγες μέρες ο Ύπατος Αρμοστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Βοσνία, Βαλεντίν  Ίντσκο αποδοκίμασε το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η Βοσνία δηλώνοντας ότι μία διάσπαση της Βοσνίας «δεν θα είναι αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα. Θα ήταν μία μεταθανάτια νίκη για τον Μιλόσεβιτς, θα ήταν ένας θρίαμβος για τον Κάρατζιτς, αν υπήρχε ένα νέο κράτος στην περιοχή αυτή».

ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, έντονη είναι η παρουσία στην περιοχή κάποιων κρατών, και άλλων παραγόντων που έπαιξαν αποσταθεροποιητικό ρόλο στο πρόσφατο παρελθόν, όπως η Τουρκία, της οποίας η κυβέρνηση ονειρεύεται την αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και  ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, στον οποίο συμμετέχουν 57 χώρες, με κοινό σκοπό, όπως ήδη αναφέραμε, τη διάδοση των ισλαμικών αξιών και συμφερόντων παγκοσμίως. Επιπλέον,  το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα, μέσω του οποίου το Κατάρ πέρα από τον ρόλο που επιδιώκει να παίξει στις εξελίξεις της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής, αποφάσισε να επεκτείνει την δραστηριότητά του και στα Βαλκάνια. Από την πλευρά τους  οι Ευρωπαίοι  κάθε άλλο παρά βιάζονται να εντάξουν τις χώρες αυτές των Βαλκανίων στην ΕΕ και   οι ΗΠΑ προσπαθούν, όπως φαίνεται, να αποσύρουν από την περιοχή τους στρατιώτες τους, εγκαταλείποντας την μεγαλύτερη στον κόσμο στρατιωτική τους βάση που κατασκεύασαν στο Κοσσυφοπέδιο. Για το θέμα αυτό ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Κρίστοφερ Ντελ, δήλωσε στα τέλη Μαρτίου  σε συνέντευξή του στην έκδοση «Balkan insight»  του βαλκανικού ερευνητικού δικτύου (BIRN) ότι λόγω του υψηλού κόστους σύντομα θα κλείσει η αμερικανική στρατιωτική βάση «Μποντστιλ» στο Ουρόσεβατς του Κοσσυφοπεδίου. Οι ΗΠΑ που είναι κατ’ εξοχήν υπεύθυνες για την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια, σύμφωνα με τον κ. Ντελ δεν έχουν πλέον τα Βαλκάνια στις ανώτατες θέσεις στην ατζέντα τους, επειδή τα προβλήματα σε άλλες περιοχές έχουν προτεραιότητα.

Μπορεί οι διαφορές μεταξύ Βόρειας Αφρικής και Βαλκανίων να είναι μεγάλες, όμως δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη δικτατόρων για να πέσουν κυβερνήσεις ή να εκδηλωθούν ένοπλες συγκρούσεις που θα εξαπλωθούν σε όλη την περιοχή. Η Γιουγκοσλαβία, που υπήρξε το πρώτο πεδίο εφαρμογής της Νέας Τάξης Πραγμάτων, απέδειξε ότι η μειονότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά από εξωτερικούς παράγοντες για την αλλαγή συνόρων, πόσο μάλλον όταν, όπως στα Βαλκάνια, υπάρχουν προβλήματα συνόρων και πρόθυμες  εθνικές ομάδες με μεγαλοϊδεατικά οράματα.            INPRECOR  

Δεν υπάρχουν σχόλια: