Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Έντονες κινήσεις στην σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου

Του Αλέξανδρου Πασσίση           Παρακολουθώντας τα γεγονότα τα οποία διαδραματίζονται στην ευρύτερη περιοχή μας το τελευταίο διάστημα εύκολα μπαίνουν ιδέες στο μυαλό. Θέλετε η επίσκεψη του Παπανδρέου στο Ισραήλ προ λίγων μηνών(;), θέλετε η σκληρή κόντρα της Τουρκίας με το Ισραήλ το τελευταίο διάστημα(;), η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός στην τελευταία του επίσκεψη στο Ερζερούμ(;), η επίσκεψη της Μέρκελ στη Κύπρο και οι κατηγορίες που εκστόμισε εναντίων των Τούρκων(;), η επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στη χώρα μας που προγραμματίστηκε για τον επόμενο μήνα(;) και τέλος η επίσκεψη στη χώρα του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Ισραήλ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας και η συνάντηση τους με τον Παπανδρέου;
Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω γεννά ερωτήματα και βάζει σε πολλές σκέψεις για το ποιες είναι οι κινήσεις που γίνονται αυτή τη περίοδο στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου. Αν τα συνδυάσεις με τις κοινές πολεμικές ασκήσεις που αρχίζουν ανάμεσα στη χώρα μας και στο Ισραήλ αλλά και την άντληση του πετρελαίου στο Αιγαίο που άρχισε η Ελλάδα πάλι σε συνεργασία με ισραηλινές εταιρίες γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ανάμεσα στις δύο χώρες γεννιέται μία δυνατή συνεργασία, που μόνο θετικά μπορεί να αποφέρει....
Φαίνεται ακόμα ότι οι «μεγάλες δυνάμεις» θέλουν να εκτοπίσουν την Τουρκία από το παιχνίδι στη περιοχή και να κάνουν στρατηγικούς συμμάχους τους την Ελλάδα και το Ισραήλ, άλλη μία κίνηση που μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τη χώρα. Διακρίνεται γενικά τελευταία πως η Ελλάδα με τη στάση της και την τήρηση των δεσμεύσεων της απέναντι στους ετέρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τις Η.Π.Α. δημιούργησε έναν θετικό «άνεμο» από μέρους της, έναν «άνεμο» ο οποίος κάνει τους πάντες να την επιθυμούν, έστω και με αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, για σύμμαχο.
Πάντως ένα είναι το σίγουρο, η χώρα από όλες αυτές τις ζυμώσεις κερδίζει. Κερδίζει σε οικονομικό επίπεδο(άντληση πετρελαίου στο Αιγαίο, διεθνείς επενδύσεις στη χώρα κ.α.), και κερδίζει και σε διπλωματικό-διαπραγματευτικό επίπεδο καθώς αποκτά δυνατή φωνή στο παγκόσμιο παιχνίδι και ακόμα έχει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται τις εθνικές αξιώσεις της με ισχύοντα ρόλο απέναντι στη Τουρκία.        
Γράφει ο Αλέξανδρος Πασσίσης,
πρόεδρος Το.Συ.Ν. Γ’ Διαμερίσματος Πειραιά
    

1 σχόλιο:

diaskronos είπε...

Ειναι καλό και το αναδημοσιεύουμε με την άδειά σας . Ευχαριστούμε για την ουσιαστική συνεργασία στη μπλογκόσφαιρα.Καλησπέρα να έχετε.
diaskronos