Η 1η Δεκεμβρίου έχει οριστεί διεθνώς ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.
Σε έναν πλανήτη δύο ταχυτήτων – έναν πλανήτη που μοιάζει αυτοκαταστροφικός και καταραμένος – όμως, τι να σημαίνει άραγε αυτό; Λογικά, θα σήμαινε βοήθεια των δυνατών προς τους αδύνατους. Στην αντίθετη περίπτωση, δεν αποτελεί παρά κενολογία και έπεα πτερόεντα.
Στη νότια Αφρική, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 18,8% του ενήλικου πληθυσμού είναι φορείς του HIV. Από τα αντιρετροϊκά φάρμακα εξαρτάται επομένως, η ζωή εκατομμυρίων ασθενών, στα οποία όμως λόγω της υψηλής τιμής δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση. Η μόνη ελπίδα γι αυτούς τους απόκληρους της ζωής είναι τα λεγόμενα «αντίγραφα φαρμάκων», των οποίων οι τιμές είναι προσιτές κι έτσι μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία.........
Το 80% των φαρμάκων που χρησιμοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, για παράδειγμα, για τη θεραπεία 160.000 ανθρώπων προέρχονται από εταιρείες παρασκευής αντιγράφων φαρμάκων στην Ινδία, το λεγόμενο «φαρμακείο του αναπτυσσόμενου κόσμου», που παράγει πάνω από το 80% των χρηματοδοτούμενων φαρμάκων κατά του AIDS σε παγκόσμια κλίμακα. Η θέση της Ινδίας ως βασικού παρασκευαστή οικονομικά προσιτών φαρμάκων έχει ήδη τεθεί σε κίνδυνο από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που υποχρεώνει τη χώρα να χορηγεί διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα φάρμακα.
Ωστόσο, η νομοθεσία της Ινδίας για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας επιβάλλει αυστηρά όρια στο τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας. Πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η NOVARTIS, έχουν προσπαθήσει χωρίς επιτυχία να ανατρέψουν αυτό το νόμο και γι αυτό στράφηκαν κατόπιν προς την Ε.Ε., η οποία έχει φτάσει τώρα να αγωνίζεται για τα δικά τους συμφέροντα. Μέρος των διαπραγματεύσεων της ελεύθερης εμπορικής συμφωνίας με την Ινδία, είναι και η πίεση της Ε.Ε. για πολιτικές, όπως «αποκλειστικότητα δεδομένων», που θα περιόριζε ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα εκείνων που παράγουν αντίγραφα φάρμακα να διαθέσουν ακόμα πιο φτηνά φάρμακα στην αγορά. Αν η Ε.Ε. κερδίσει, τότε θα κινδυνεύσει η πρόσβαση σε νέα οικονομικά αντίγραφα φάρμακα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS.
Ας συνειδητοποιήσουμε εμείς, οι πολίτες του «ανεπτυγμένου κόσμου», ότι η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων εξαρτάται από την Ε.Ε. και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Με την απαγόρευση των αντιγράφων φαρμάκων, καταδικάζουμε αυτόματα σε θάνατο εκατομμύρια ψυχές. Ας πιέσουμε όσο μπορούμε, υπογράφοντας την επιστολή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: https://action.msf.org/en_CH.
Ίσως τελικά καταφέρουμε πολύ περισσότερα απ’ όσα φανταζόμαστε…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου