Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Σενάρια και αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

Μπορεί η κυβέρνηση να φαίνεται πως δεν δίνει σημασία στα εσωκομματικά πυρά, τα νέα μέτρα, όμως, συνεχίζουν να προκαλούν αντιπαραθέσεις. Επίσης, νέα σενάρια περί διαδοχής, αλλά και πρόωρων εκλογών φαίνεται να διχάζουν το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ
.
Η εσωκομματική κριτική κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ήταν αξιοσημείωτη, αν και εν τέλει ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε χωρίς διαρροές από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που επιτάσσει το Μνημόνιο και τόνισε ότι «εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, αλλά όλοι καλούνται να συμβάλουν», απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτή βέβαια η φράση θα μπορούσε να απευθύνεται και στα μέλη του ίδιου του κόμματός του, καθώς τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν εντός του κυβερνώντος κόμματος προκαλούν εντάσεις και διαφοροποιήσεις.........
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε «ανασχηματισμό προσδοκίας» σε περίπτωση που αποφασιστεί από την τρόικα η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, αλλά και αν υπάρχουν εξελίξεις, θετικές για τον πρωθυπουργό, στο θέμα του ευρωομολόγου. Αλλιώς, όπως αναφέρει η εφημερίδα θα πρέπει να διαχειριστεί την κρίση.
Στο σενάριο ανασχηματισμού αναφέρεται και η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής». Το επόμενο διάστημα, μέχρι την έγκριση της τέταρτης δόσης του δανείου, οι εξωτερικές πιέσεις που θα δεχτεί η κυβέρνηση θα είναι πολύ μεγάλες. Ωστόσο και στο εσωτερικό της χώρας το πολιτικό κλίμα είναι σίγουρα βαρύ. Πέρα από τις αντιδράσεις τις αντιπολίτευσης, φωνές ακούγονται και από το κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην κυβέρνηση, με το υπουργικό συμβούλιο να έχει διασπαστεί σε δύο μέρη, αυτούς που στηρίζουν την απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου και σε όσους υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνονται συνέχεια διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Σενάριο «ΟΗΕ» και Βενιζέλος

Νέα αιτία προβληματισμού, σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, είναι η φημολογία ότι ο Γ. Παπανδρέου ενδέχεται να διαδεχθεί το φθινόπωρο του 2011 τον Μπαν Κι Μουν στο αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
Το σενάριο αυτό φέρεται να έχει απασχολήσει τόσο κορυφαία στελέχη του κυβερνητικού σχεδιασμού, όσο και άλλα στελέχη του κόμματος, τα οποία πρόσκεινται στον Ευ. Βενιζέλο. Τα τελευταία, μάλιστα, πρόσφατα πραγματοποιούν συχνά δείπνα και συγκεντρώσεις, αν και επισήμως η αιτία των συμποσίων αυτών είναι η πολιτική ανασφάλεια των βουλευτών στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, πάντως έσπευσε να διαψεύσει τα σενάρια ότι «ψάχνει να δραπετεύσει», εξηγώντας ότι τα πολλά ταξίδια του οφείλονται στην ανάγκη υπεράσπισης των συμφερόντων της χώρας.
Παράλληλα, τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού φαίνεται να προβληματίζει και η στενή σχέση ανάμεσα στον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη και τον κ. Βενιζέλο. Σύμφωνα, πάντα, με τα σενάρια περί διαδοχής, ο κ. Παμπούκης επιχειρεί να ενισχύσει τη θέση του ως μοναδικού προσώπου κοινής αποδοχής Βενιζέλου και Παπανδρέου, με αποτέλεσμα στην περίπτωση που ισχύσει το σενάριο περί ΟΗΕ να δράσει καταλυτικά για ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας.
Δημοσίευμα του Βήματος αναφέρει, επίσης, ότι ο κ. Βενιζέλος δεν έχει πειστεί πως ο Πρωθυπουργός θα αρνηθεί το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα, εάν του προταθεί. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν λείπουν και οι βουλευτές εκείνοι του ΠΑΣΟΚ που έχουν ήδη προεξοφλήσει τη διαδοχή Παπανδρέου στην ηγεσία του ΟΗΕ και πιστεύουν ότι οι συνεργάτες του, Χ. Παμπούκης και Δ. Δρούτσας, καλλιεργούν συστηματικά επαφές στο εξωτερικό για το σκοπό αυτό.
Σενάριο «εκλογές το Μάρτιο» και συνδιάσκεψη έναντι συνεδρίου

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών το Μάρτιο επανήλθε στο προσκήνιο από κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον κ. Σαμαρά να πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει να τις αποφύγει και ότι θα πραγματοποιηθούν το αργότερο το Μάρτιο με λίστα. Αντίστοιχη άποψη φέρεται να έχει και η ηγεσία του ΛΑΟΣ, ενώ παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί σχετική απόφαση και ότι εξαρτάται από την πορεία κομμάτων όπως η Δημοκρατική Συμμαχία και η Δημοκρατική Αριστερά στα γκάλοπ. Επισήμως, πάντως, η κυβέρνηση διαψεύδει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, αν και την ανασφάλεια και δυσανεξία τους θα επιχειρήσει να διαλύσει σε ολοήμερη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας τον Γενάρη.
Αρκετοί από το επιτελείο του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», θεωρούν «καταστροφικό» το σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, υποστηρίζοντας ότι οι εκλογές ενδέχεται να προκαλέσουν την αντίδραση της τρόικας αλλά και των αγορών.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τοπικές συναντήσεις και συνδιασκέψεις ανά περιφέρεια, με αποκορύφωμα την πανελλήνια συνδιάσκεψη της άνοιξης, η οποία θα έχει στόχο την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου το οποίο θα αφορά τους τομείς της ανάπτυξης, του κοινωνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πάντως, διαφωνούν ακόμα και στο αν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί συνδιάσκεψη έναντι ενός πιο επίσημου συνεδρίου, καθώς είναι της άποψης ότι σε ένα συνέδριο θα μπορούσαν να συζητηθούν όλα όσα απασχολούν το εσωτερικό του κόμματος. Υπάρχει ακόμη και η σκέψη να αξιοποιήσουν ακόμη και το καταστατικό του κόμματος για να συγκληθεί συνέδριο, καθώς ορίζεται ότι απαιτείται αίτημα τουλάχιστον του 1/3 των μελών του, ή του 1/2 του αριθμού των περιφερειακών επιτροπών του κινήματος, ή του 10% του συνόλου των μελών του κινήματος.
Τέλος, πρέπει να ληφθεί υπόψιν και η τάση του συνδικαλιστικού βραχίονα του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είναι σε ευθεία σύγκρουση με την κυβερνητική γραμμή, προκαλώντας νέες εντάσεις.       tvxs.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια: