Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Επέμβαση των ΜΑΤ κατά Παλαιστινίων προσφύγων έξω από κτίριο του ΟΗΕ

Στις 07:00 περίπου το πρωί της Δευτέρας, δυνάμεις των ΜΑΤ έφθασαν έξω από το κτίριο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, προκειμένου να ξηλώσουν τις σκηνές των Παλαιστινίων προσφύγων που έχουν κατασκηνώσει εκεί περισσότερο από τρεις μήνες ζητώντας πολιτικό άσυλο. Για «απίστευτα βίαιη επίθεση» και «εκκαθαριστική επιχείρηση σκούπα της αστυνομίας», κάνει λόγο ο κ. Πέτρος Κωνσταντίνου, Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συντονιστής της Κίνησης Ενωμένη Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, που βρίσκεται στο σημείο από το πρωί.
Χωρίς να προηγείται διαδήλωση ή κάποιου είδους πρόκληση, όπως δηλώνει ο κ. Κωνσταντίνου, η αστυνομία επιτέθηκε αλλεπάλληλες φορές με «ρόπαλα, κλοτσιές και ασπίδες». Στη διάθεσή τους είχαν επίσης ένα γερανοφόρο φαγάνα, που απεστάλη από τους δήμους Ψυχικού και Φιλοθέης, «γραπώνοντας» έτσι τα αντίσκηνα....
«Το μέρος ήταν περικυκλωμένο με διμοιρίες από παντού. 4-5 διμοιρίες ήταν διαρκώς σε δράση» υπογραμμίζει, ενώ ο ίδιος δέχτηκε φραστική επίθεση από επικεφαλής αστυνομικό του τύπου «δε με νοιάζει αν είσαι δημοτικός σύμβουλος. Φτου σου» και τον έσπρωξε ρίχνοντάς τον στο έδαφος.
Από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν αρκετοί πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο, ενώ έγιναν και συλλήψεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και 25 μέρες περίπου 8 πρόσφυγες έχουν ράψει τα στόματά τους, κάνοντας απεργία πείνας με σκοπό να εξεταστεί το αίτημά τους για πολιτικό άσυλο. Παρουσία εισαγγελέα, έγινε ακούσια προσαγωγή κάποιων εξ’ αυτών στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο για να ξεράψουν τα στόματα τους, ενώ δύο από αυτούς σκαρφάλωσαν σε δέντρα αρνούμενοι να κατέβουν.
«Ήταν εικόνες Γάζα», περιγράφει ο συντονιστής του ΚΕΕΡΦΑ. «Πολλοί τραυματίστηκαν στα πόδια στα χέρια στο πρόσωπο. Δε μιλάμε για μια δυο, αλλά για 50 σκηνές». Τονίζει ότι «ήτανε σχεδιασμένη αστυνομική επιχείρηση που ξεκίνησε από το πρωί».
«Το θεωρώ απαράδεκτο για εκλεγμένη δημοτική εξουσία να συμμετέχει σε ρατσιστικό πογκρόμ. Δε μπορεί η δήμαρχος Ψυχικού να λέει «δεχτήκαμε την εισαγγελική εντολή και πειθαρχούμε». Δε μπορεί να στέλνει απορριμματοφόρα λες κι έχει να κάνει με σκουπίδια. Με ανθρώπους έχει να κάνει η κυρία δήμαρχος, και πρέπει να το καταλάβει» υποστηρίζει σθεναρά, ενώ σημειώνει ότι «όλες οι κινητοποιήσεις με αίτημα την κοινωνική δικαιοσύνη, γίνονται με τη στήριξη της και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ».
Για περισσότερους από τρεις μήνες, περίπου 100 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, έχουν στήσει αντίσκηνα έξω από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας, διαμαρτυρόμενοι για τη μη λειτουργία των Επιτροπών Πολιτικού Ασύλου. Στόχος των επιτροπών είναι να αποσαφηνισθεί ποιοι δικαιούνται διεθνή προστασία και ποιοι όχι.
Περίπου 47.000 αιτήσεις για πολιτικό άσυλο είναι υπό τακτοποίηση σε βʼ βαθμό για περισσότερα από οκτώ χρόνια και περίπου 7.000 αιτήσεις σε αʼ βαθμό. Το σχετικό προεδρικό διάταγμα, που εκκρεμούσε από τις αρχές του 2010 αποτέλεσε νόμο του κράτους στις 22 Νοεμβρίου 2010. Η σύνθεση των Επιτροπών εκκρεμεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε είχε ετοιμαστεί το προεδρικό διάταγμα.
Για τα σημερινά γεγονότα, ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος κ. Κωνσταντίνου απαντά: «Θα επισκεφθούμε τα νοσοκομεία, έχουμε απαιτήσει την απελευθέρωση των συλληφθέντων, έχουμε απαιτήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να σταματήσουν να στέλνουνε τα ματ σε διαδηλωτές και πρόσφυγες», ενώ καλεί τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να αναλάβει προσωπική ευθύνη. Πρόκειται τέλος να κατατεθούν μηνύσεις στους ιθύνοντες.
Η απάντησή του όσον αφορά τους πρόσφυγες «Είναι εδώ. Οι Παλαιστίνιοι παραμένουν εδώ και διεκδικούν την απάντηση στο αίτημά τους».       tvxs.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια: