Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Μετανάστες χάνουν τη ζωή τους και από το ψύχος στον Έβρο

Το ψύχος αποτελεί μια πρόσθετη απειλή γα τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας μέσω του ποταμού Έβρου, καθώς τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη για όσους μετανάστες «φιλοξενούνται» στα κέντρα κράτησης της περιοχής, με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να κάνουν λόγο για «τραγικές και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης».
Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Ορεστιάδος, οι τρεις νεκροί μετανάστες, προερχόμενοι από την Τουρκία, εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας, μέσω του ποταμού Έβρου και απεβίωσαν λόγω έντονου ψύχους και δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οι σοροί των 2 πρώτων, ηλικίας 25-30 ετών περίπου, αφρικανικής καταγωγής, εντοπίστηκαν στις 17 του μηνός στην παρέβρια περιοχή της Νέας Βύσσας Ορεστιάδος, ενώ ο τρίτος, ηλικίας 25-30 ετών περίπου, επίσης αφρικανικής καταγωγής, βρέθηκε τη Δευτέρα σε αγροτική περιοχή της Ν. Βύσσας.
Οι σοροί μεταφέρθηκαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θράκης, για νεκροψία – νεκροτομή, ενώ για την υπόθεσης διενεργείται προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ορεστιάδας.....

Καταγγελίες... χωρίς τέλος για τα κέντρα κράτησης μεταναστών στον Έβρο
Στο μεταξύ, νέες καταγγελίες για τα κέντρα κράτησης μεταναστών στον Έβρο, αυτή τη φορά από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, υπογραμμίζουν τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών σε αυτά. Η οργάνωση ζητά την άμεση εφαρμογή μέτρων για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τονίζουν πως τους τελευταίους δύο μήνες ο αριθμός των μεταναστών χωρίς έγγραφα που περνούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα έχει αυξηθεί σημαντικά, με 200 ως 300 νέες αφίξεις κάθε μέρα. Ως αποτέλεσμα, στα κέντρα κράτησης και τα τμήματα συνοριακής φύλαξης επικρατεί συνωστισμός, ενώ οι συνθήκες μέσα στα κέντρα είναι πολύ άσχημες.
Κατά τη διάρκεια μίας διερευνητικής αποστολής που έγινε το Νοέμβριο σε δύο κέντρα κράτησης (Βέννα και Φυλάκιο) και τρία τμήματα συνοριακής φύλαξης (Σουφλί, Τυχερό και Φέρες), οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατέγραψαν τις άσχημες και απάνθρωπες συνθήκες μέσα στις οποίες κρατούνται οι μετανάστες. Τα περισσότερα τμήματα είναι υπερπλήρη, με δύο ως τρεις φορές περισσότερους κρατούμενους από όσους μπορούν να χωρέσουν. Λόγω της έλλειψης χώρου, άντρες, γυναίκες, παιδιά και ασυνόδευτοι ανήλικοι κρατούνται όλοι μαζί στα ίδια κελιά. Οι κρατούμενοι αναγκάζονται να κοιμούνται στο πάτωμα δίπλα στις τουαλέτες. Σε κάποια τμήματα όπου κρατούνται συνήθως περισσότερα από 100 άτομα, υπάρχουν μόνο δύο τουαλέτες και δυο ντουζιέρες, ενώ υπάρχει μεγάλη έλλειψη ειδών καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής. Παρά την παρουσία γιατρών, νοσηλευτών και μίας ψυχολόγου του υπουργείου Υγείας στα περισσότερα τμήματα, οι παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες δεν επαρκούν για τις ανάγκες των μεταναστών λόγω του ανεπαρκούς αριθμού του ιατρικού προσωπικού, της απουσίας διερμηνέων και της έλλειψης ιατρικής παρακολούθησης των νεοαφιχθέντων μεταναστών. Επιπλέον, οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο δεν λαμβάνουν επαρκείς πληροφορίες για τη νομική τους κατάσταση και το σύστημα κράτησης.
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη για όλους αυτούς τους ανθρώπους που κρατούνται. Οι μετανάστες δεν έχουν μέρος να κοιμηθούν, δεν τους επιτρέπεται να βγουν έξω στον προαύλιο χώρο και πολλοί από αυτούς είναι αναγκασμένοι να ζήσουν για εβδομάδες ή ακόμα και μήνες μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης», σημειώνει η Ιωάννα Περτσινίδου, συντονίστρια της επείγουσας παρέμβασης των ΓΧΣ. «Αποφασίσαμε να παρέμβουμε άμεσα για την παροχή ιατρικής φροντίδας και ανθρωπιστικής βοήθειας».
«Δεν είναι εύκολο να περιγράψουμε όσα βλέπουμε κάθε μέρα μέσα στα κέντρα κράτησης. Στο τμήμα συνοριακής φύλαξης στο Σουφλί, που έχει χωρητικότητα για 80 κρατουμένους, υπάρχουν μέρες όπου κρατούνται εκεί πάνω από 140 μετανάστες. Στο Τυχερό, με χωρητικότητα 45 ατόμων, μετρήσαμε 130 άτομα. Στις Φέρες, με χωρητικότητα 35 ατόμων, χθες το βράδυ μοιράσαμε υπνόσακους σε 115 κρατούμενους μετανάστες. Μία γυναίκα που υπέφερε από ένα σοβαρό γυναικολογικό πρόβλημα, μας είπε ότι δεν υπήρχε καθόλου χώρος και δεν είχε άλλη επιλογή από το να κοιμηθεί μέσα στις τουαλέτες. Στο κέντρο κράτησης στο Φυλάκιο, πριν από μερικές μέρες αρκετά κελιά είχαν πλημμυρίσει με λύματα από τις τουαλέτες. Οι ΓΧΣ διασφαλίσαμε την απολύμανση των κελιών και των αποχωρητηρίων. Στο Σουφλί, όπου είναι γνωστό ότι οι χειμώνες είναι δύσκολοι, με θερμοκρασίες που πέφτουν συχνά υπό το μηδέν, η θέρμανση δε λειτουργεί και δεν υπάρχει ζεστό νερό. Σε πολλά κέντρα κράτησης, είδαμε πολλούς ασυνόδευτους ανήλικους που κρατούνταν στα ίδια κελιά μαζί με ενήλικες για πολλές μέρες χωρίς να τους επιτρέπεται να βγουν έξω από τα κελιά», τονίζει η Ιωάννα Περτσινίδου.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υπογραμμίζουν την ανάγκη για άμεση και συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στα κέντρα κράτησης και για τη διασφάλιση ανθρώπινων και αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για τους κρατούμενους μετανάστες. Καλούν την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα μέτρα για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο και μεταναστών με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους. Καλούν, επίσης, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη να μοιραστούν την ευθύνη για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο και μεταναστών και να μην επικεντρώνονται μόνο στην ανάληψη μέτρων ενίσχυσης του ελέγχου των συνόρων μέσα από την κινητοποίηση των ομάδων ταχείας παρέμβασης της Frontex.               tvxs.gr     

Δεν υπάρχουν σχόλια: