Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΟΙ ΦΑΤΑΟΥΛΕΣ !...

Aπο τις ΛΟΓΟΠΛΟΚΙΕΣ΄                              Επαιξε πολύ, τις προηγούμενες ημέρες, η κόντρα της Λούκας Κατσέλη, με τους εκπροσώπους της τρόικας, για το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Εκείνο που βγήκε προς τα έξω – προς την κοινή γνώμη – ήταν, από τη μια η επιδίωξη των τροϊκανών για την γενική εφαρμογή του μέτρου υπερίσχυσης των συμβάσεων που συνομολογούνται σε επίπεδο επιχείρησης, εκείνων που υπογράφονται σε κλαδικό επίπεδο, έτσι ώστε να μπορεί να επιτευχθεί μείωση αποδοχών των εργαζομένων και από την άλλη η θέση της υπουργού εργασίας, πως αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, προβληματικών επιχειρήσεων, που κινδυνεύουν με κλείσιμο.

Τώρα, πως συμβιβάζεται το φαινόμενο η κ. Κατσέλη να κάνει πράξη την προεκλογική, (των αυτοδιοικητικών εκλογών), εξαγγελία του πρωθυπουργού για επαναδιαπραγμάτευση κάποιων επαχθών όρων του μνημονίου και ορισμένοι «θερμόαιμοι» συνάδελφοί της στο υπουργικό συμβούλιο, σε συγχορδία με τους λεχρίτες των ΜΜΕ, να την ψέγουν και μάλιστα δημόσια, αυτό μόνο οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι για τον συντονισμό των μελών της κυβέρνησης, το ξέρουν και μπορούν να το διευκρινίσουν.....

Πέρα απ΄ αυτά, όμως, η ουσία της υπόθεσης δεν είναι η – συνεχιζόμενη – ασυνεννοησία και τα αλληλοκαρφώματα των υπουργών, αλλά οι επιπτώσεις και οι συνέπειες της επιλογής και της εφαρμογής, της σκληρής ρύθμισης, (της τρόικας), για τις συμβάσεις στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Υπήρξαν αναφορές σε συνθήκες «ζούγκλας» και σε υπέρογκες μειώσεις των αποδοχών, καθώς οι απειλές και οι εκβιασμοί για απολύσεις, είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν και μάλιστα σε επιχειρησιακό επίπεδο, πόσο μάλλον σε ατομικό.

Όπως αποκάλυψε η «Ελευθεροτυπία», όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα οι …τρανοί παράγοντες της επιχειρηματικότητας, οι μεγαλοτραπεζίτες, οι μεγαλοεργολάβοι και οι μεγαλοεκδότες, είχαν ανοικτή γραμμή με τους ανθρώπους της τρόικας, προκειμένου να πιέσουν για να περάσουν τις θέσεις τους, που δεν είναι άλλες από το «κόψτε μισθούς για ν αυξηθούν τα κέρδη μας !...».
Μόλις μια ημέρα μετά την αναχώρηση των ελεγκτών κι ενώ, η ρύθμιση για τις συμβάσεις δεν έχει πάρει την τελική της νομοθετική μορφή, άρχισαν τα όργανα σε τράπεζες και σε ΜΜΕ.

Να θυμηθούμε, πως δεν πάει πολύς καιρός, από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα 17 προγράμματα προστασίας της απασχόλησης του ΟΑΕΔ, κόστους 2,5 δισ. €, που αναφέρονται στην ενίσχυση των επιχειρήσεων προκειμένου να διαφυλαχθούν 670.000 θέσεις εργασίας.
Προχθές ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρομάνης κάλεσε τους επιχειρηματίες «να επωφεληθούν από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού και αμοιβών», εκείνο, όμως, που φαντάζει σίγουρο, είναι το γεγονός πως οι «φαταούλες», και, τα προγράμματα θα καταβροχθίσουν, και, μειώσεις αποδοχών θα κάνουν, και, θ΄ απολύσουν όσους αρνηθούν να υποκύψουν στους εκβιασμούς για υπογραφή επιχειρησιακής ή ατομικής σύμβασης με λιγότερο μεροκάματο κα μισθό !
Πως ονομάζουν …συνθηματικά, το μεγάλο «τραπέζι» που στήνεται για το φαγοπότι τους ; «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας !...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: