Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Σχέδιο αναβάθμισης των υπηρεσιών πολιτισμού για ΑμΕΑ

Το νέο πρόγραμμα για την αναβάθμιση, στο άμεσο μέλλον, όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της ελληνικής επικράτειας παρουσίασε ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος.
Δίνοντας μερικά «ηχηρά» παραδείγματα έλλειψης προσφερόμενων υπηρεσιών, ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στο παράδειγμα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, που δεν δίνει δυνατότητες πρόσβασης σε ΑΜΕΑ, ή την περίπτωση του Ολυμπιείου, όπου ο επισκέπτης δεν μπορεί να προμηθευτεί ένα μπουκάλι νερού.
Με μια καταγραφή-εξπρές που έγινε, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού χαρτογράφησε τη σημερινή εικόνα σε περίπου 150 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, για να διαπιστώσει ότι βασικές ελλείψεις υπηρεσιών ταλανίζουν τα ‘καλύτερα’ και πρώτα σε επισκεψιμότητα μνημεία.
Προτεραιότητα θα έχουν δέκα χώροι, οι μεγαλύτεροι σε επισκεψιμότητα και τα μνημεία της UNESCO.... Στρατηγικοί στόχοι είναι να παρέχονται βασικές υπηρεσίες παντού, να εξειδικευθούν υπηρεσίες στους πρώτους σε επισκεψιμότητα χώρους και σταδιακά να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες σε όλους τους χώρους.
Για την εκτέλεση του προγράμματος, ο κ. Γερουλάνος είπε ότι η διαδικασία θα γίνει σταδιακά, σε συνεργασία με άλλους φορείς (ΕΟΤ, ΤΑΠ, ΜΚΟ), δεν προβλέπεται αύξηση στο κόστος εισιτηρίων, το προσωπικό που θα χρειαστεί θα καλυφθεί με μετατάξεις, ενώ θα γίνει και πρόσληψη εποχικού προσωπικού. Το όλο πρόγραμμα -σε πρώτη φάση- θα έχει κόστος που δεν θα ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρώ.
Στις βασικές υπηρεσίες προβλέπεται η παρουσία ενημερωτικού φυλλαδίου, κυλικείου (ή αυτόματου πωλητή νερού και αναψυκτικών), τουαλέτας και χώρου στάθμευσης. Στις επιθυμητές υπηρεσίες προβλέπεται η δημιουργία δίγλωσσης πινακίδας ή λεζάντας, πρόσβαση στα ΑΜΕΑ (οπως και οι τουαλέτες για ΑΜΕΑ) και το πωλητήριο και η διάθεση εκδόσεων. Τέλος, σε εξειδικευμένες υπηρεσίες θα περιλαμβάνονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα, το σύστημα αυτόματης ξενάγησης, η μηχανογραφημένη έκδοση και διαχειρίση εισιτηρίων και, τέλος, οι αττικές διαδρομές ή χώροι αφής. Ολα τα ενημερωτικά φυλλάδια θα μεταγραφούν σε σύστημα braille..        protothema.gr
kala-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: