Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Χιλή: Μετά από 82 μέρες, ομάδα Μαπούτσε συνεχίζει την απεργία πείνας

Η πλειοψηφία των μελών μιας ομάδας ιθαγενών Μαπούτσε η οποία πραγματοποιούσε απεργία πείνας σταμάτησε την διαμαρτυρία αυτή μετά από 82 ημέρες. Οι απεργοί πείνας μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία από διάφορες φυλακές. Ωστόσο, 10 ακόμα Μαπούτσε συνεχίζουν την διαμαρτυρία τους στη φυλακή Ανχόλ, περίπου 570 χλμ. νότια του Σαντιάγο.
Οι φυλακισμένοι ιθαγενείς προχώρησαν στην διαμαρτυρία αυτή διότι τους ασκήθηκαν διώξεις βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας που έχει καταρτιστεί επί των ημερών του πρώην δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ.
Μια ριζοσπαστική ομάδα ιθαγενών Μαπούτσε μάχεται για να παραχωρηθεί στη φυλή τους -να "ανακτηθεί", όπως το θέτουν- μεγάλο μέρος ιδιοκτησιών γης στη νότια Χιλή. Τονίζουν ότι σε αυτά τα εδάφη ζούσαν οι πρόγονοί τους πολύ πριν αρχίσει η Ευρωπαϊκή κατάκτηση. Έχουν βάλει φωτιά σε φορτηγά, έχουν καταλάβει τμήματα της γης που διεκδικούν κι έχουν συγκρουστεί με την αστυνομία αρκετές φορές....
Οι 10 εναπομείναντες απεργοί πείνας λένε ότι η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε πως θα αρθούν οι διώξεις που έχουν ασκηθεί σε βάρος των Μαπούτσε. Οι δικαστικοί αξιωματούχοι που χειρίζονται τις συναφείς υποθέσεις συνεχίζουν να βασίζονται και να χρησιμοποιούν τον αντιτρομοκρατικό νόμο, σημείωσαν εκπρόσωποι των κρατουμένων.
Μετά το τέλος της εποχής Πινοτσέτ το 1990, το Σαντιάγο επανέφερε στην κατοχή των Μαπούτσε ή νομιμοποίηση την κατοχή τους σε εκτάσεις 500.000 εκταρίων. Συνολικά η φυλή διεκδικεί 3 εκατ. εκτάρια γης.           tvxs.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια: