Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ξεκινά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Γράφει ο Σπύρος Θωμόπουλος
Ο ερχομός του Σεπτεμβρίου έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Αθηναίους σινεφίλ αφού σημαίνει ότι έφτασε το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Conn-X, το οποίο από απόψε (15/9) μέχρι και τις 26 Σεπτεμβρίου υπόσχεται πολλά ενδιαφέροντα ταξίδια στη μεγάλη οθόνη.
Έτσι, στους κινηματογράφους Αττικόν Cinemax Class, Απόλλων Cinemax Class και Δαναός 1 & 2, το φεστιβάλ, γνωστό και ως Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X, θα προσφέρει δυνατές φιλμικές εμπειρίες κάθε είδους μέσα από Πρεμιέρες, Διαγωνιστικά Τμήματα και Ειδικά Αφιερώματα. Το έναυσμα δίνει η ταινία της Lisa Cholodenko «Τα Παιδιά Είναι Εντάξει», μια ιδιαίτερη κομεντί για την οικογένεια που έρχεται φορτωμένη με θετικές κριτικές, με τις Annette Bening και Julianne Moore. Μετά από έντεκα γεμάτες νύχτες, ο αγαπημένος Woody Allen «αναλαμβάνει» να ρίξει την αυλαία με την καινούρια του κωμωδία «Θα Συναντήσεις Έναν Ψηλό Μελαχρινό Άνδρα», με το αστεράτο καστ των Anthony Hopkins, Antonio Banderas, Naomi Watts και Josh Brolin.
Ενδιάμεσα....
τα δύο διαγωνιστικά τμήματα, το Διεθνές Διαγωνιστικό και το Μουσική & Φιλμ, θα αποτελέσουν το βασικό κορμό του φεστιβάλ, συγκεντρώνοντας άκρως γαργαλιστικές και ενδιαφέρουσες προτάσεις από την τελευταία παγκόσμια παραγωγή, είτε πρόκειται για ταινίες μυθοπλασίας είτε για μουσικά ντοκιμαντέρ αντίστοιχα. Ξεχωρίζουν οι «Τέσσερεις Λέοντες» του Christopher Morris, μια βρετανική σάτιρα για την τρομοκρατία που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη χώρα της, ο «Ληστής» του Benjamin Heisenberg που αφηγείται την πραγματική ιστορία του αυστριακού μαραθωνοδρόμου Johannes Rettenberger που λήστευε τράπεζες και το έσκαγε... τροχάδην και το «Οι Rolling Stones Στην Εξορία», το ντοκιμαντέρ του Stephen Kijak για τη ηχογράφηση και την επίδραση του «Exile On Main St.», του σημαντικότερου για πολλούς άλμπουμ της θρυλικής ροκ τετράδας.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν αφιερώματα σε διάφορους δημιουργούς, όπως ο δάσκαλος της κομεντί Ernst Lubitsch που μεσουράνησε τις δεκαετίες του ’30 και του ’40 στις ΗΠΑ με ταινίες όπως «Μπελάδες Στον Παράδεισο», «Να Ζει Κανείς Ή Να Μη Ζει» και «Νινότσκα» (κι όμως, η Greta Garbo μπορούσε να γελάσει!), ο γάλλος μετρ κάθε είδους «road movie» Sébastien Lifshitz, με ταινίες όπως η «Άγρια Πλευρά» και το «Ταξίδι Στο Νότο», ή ο βέλγος avant-garde δημιουργός Olivier Smolders με εννιά πρωτοποριακές ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους.
Φυσικά, από τις Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι πολυαναμενόμενες... πρεμιέρες ελληνικών και ξένων ταινιών που θα μας απασχολήσουν μέσα στη διάρκεια της σεζόν. Ξεχωρίσαμε το νουάρ του Michael Winterbottom «Ο Δολοφόνος Μέσα Μου» με τους Casey Affleck, Kate Hudson και Jessica Alba, το... γενετικό θρίλερ του Vincenzo Natali «Splice», το ιδιαίτερα... αποκαλυπτικό «Δωμάτιο Στη Ρώμη» του Julio Medem, το αστυνομικό θρίλερ «The Town» του Ben Affleck, αλλά και το «Μέσα Στο Δάσος», τη νέα ταινία του Άγγελου Φραντζή που γύρισε με μια ψηφιακή φωτογραφική κάμερα.
Το πρόγραμμα συμπληρώνουν τα γνωστά τμήματα του φεστιβάλ Πανόραμα, Σινεμά Στα Όρια, Μετά Τα Μεσάνυχτα, Ντοκιμαντέρ, Μικρές Πρεμιέρες και Ειδικές Προβολές, ενώ φέτος έχει την τιμητική της η... τρύπα, η οποία θα δοξαστεί μέσα από ταινίες παντός είδους και παράλληλες εκθέσεις θεματικά προσκείμενες.
Το εισιτήριο για κάθε προβολή παραμένει και φέτος στα 6€ ενώ πωλούνται και κάρτες διαρκείας τις οποίες μπορείτε να προμηθευτείτε από τα ταμεία των αιθουσών και από το βιβλιοπωλείο Ιανός.          Nooz.gr 
Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ στο διεύθυνση www.aiff.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: