Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Βροχές το Σαββατοκύριακο...

 Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται για το Σάββατο στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα θα έχουν πιο έντονο χαρακτήρα σε περιοχές της Βορειοδυτικής χώρας καθώς επίσης και σε Ανατολική Μακεδονία, Θράκη στην Ανατολική Στερεά , συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, στην Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο.Σχετική βελτίωση αναμένουμε από τις απογευματινές ώρες στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα.
    Οι απαραίτητες καταιγίδες

  Από τα πλέον εντυπωσιακά καιρικά φαινόμενα, η καταιγίδα, αποβαίνει συχνά καταστροφική. Μπορεί έτσι να διερωτηθεί κανείς αν είναι συγχρόνως και χρήσιμη. Η σοφία όμως της φύσης είναι αναμφισβήτητη, ασχέτως αν κάποιες από τις εκδηλώσεις της φαίνονται ανεξήγητες. Η καταιγίδα λοιπόν προέρχεται από την αλληλεπίδραση θερμών με ψυχρές αέριες μάζες κατά την οποία αποδεσμεύονται μεγάλα ποσά ενέργειας.
Μέρος αυτής της ενέργειας εκτονώνεται με την καταιγίδα, κυρίως στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Αν αυτή η εκτόνωση δεν γινόταν και η ενέργεια συσσωρευόταν συνεχώς, θα είχαμε, κάποτε, τεράστια έκρηξη με απρόβλεπτα καταστρεπτικές συνέπειες. Αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο αποτρέπεται από τις καταιγίδες και τους πολύ ισχυρότερούς τους κυκλώνες. Κάτι δηλαδή σαν αυτό που γίνεται με τους πολλούς μικρούς σεισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: