Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

O μεγάλος τελικός

Ολλανδία και Ισπανία θέλουν να ανέβουν για πρώτη φορά στην κορυφή του κόσμου, στο μεγάλο τελικό του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Σόκερ Σίτι (21:30, ΝΕΤ).
Δύο ομάδες που «χρωμάτιζαν» με την παρουσία τους τα προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα αλλά ποτέ δεν γεύτηκαν την χαρά της κατάκτησης του τροπαίου, αποτελούν τις φιναλίστ του Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής.
Από την μία η Ολλανδία των απόγονων του Γιόχαν Κρόιφ, με το τρομερό σερί ως τον τελικό της Κυριακής και την δίψα για κατάκτηση του βαρύτιμου επάθλου, ύστερα από δύο αποτυχημένες απόπειρες (1974, 1978).
Από την άλλη, οι πρωταθλητές Ευρώπης Ισπανοί, παραδοσιακοί… underachievers όταν φτάνει η ώρα της κρίσης, στην πρώτη τους συμμετοχή σε έναν τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ένας «ευρωπαϊκός» τελικός, με τον νικητή του να γίνεται ο πρώτος εκπρόσωπος της «γηραιάς ηπείρου» που κατακτά το τρόπαιο μακριά της και να προστίθεται στην «χρυσή» λίστα των ομάδων που το έχουν κατακτήσει έστω και μία φορά (Ουρουγουάη, Ιταλία, Γερμανία, Βραζιλία, Αγγλία, Αργεντινή, Γαλλία).
Ο δρόμος προς το Γιοχάνεσμπουργκ........
Δύσκολα θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει κάποιος πως Ολλανδία και Ισπανία δεν αξίζουν να βρίσκονται στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης. Οι «οράνιε» κληρώθηκαν στον ένατο προκριματικό όμιλο της Ευρώπης, τον οποίο ολοκλήρωσαν με οκτώ νίκες σε ισάριθμα ματς και έγιναν οι πρώτοι εκπρόσωποι της «γηραιάς ηπείρου» που κατάφεραν να προκριθούν. Μάλιστα, η ομάδα του Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ κυνηγά μια απίθανη επίδοση: Έχοντας ήδη έξι νίκες στην Νότια Αφρική, αν νικήσει στον τελικό, θα έχει ισοφαρίσει το ρεκόρ της Βραζιλίας του 70’ που κατέκτησε το «Ζιλ Ριμέ», διατηρώντας το «απόλυτο» σε προκριματικά και τελική φάση.
Οι Ισπανοί υστερούν… οριακά των Ολλανδών σε αυτόν τον τομέα. Ο πέμπτος προκριματικός όμιλος αποδείχθηκε παιχνιδάκι για αυτούς, κάτι που αποδεικνύεται από το «10 στα 10» και την συγκομιδή των 30 βαθμών. Η διαφορά με τους «οράνιε» είναι πως έδωσαν δύο παιχνίδια παραπάνω από εκείνους, αφού ο ένατος όμιλος ήταν ο μοναδικός ο οποίος αποτελούταν από πέντε ομάδες. Εκεί που τα… χάλασαν ήταν στην πρεμιέρα των υποχρεώσεων τους στο Π.Κ, όταν η Ελβετία τους προσγείωσε απότομα στο Ντέρμπαν με εκείνο το γκολ του Ερίν Ντερντιγιόκ στο δεύτερο ημίχρονο. Από εκεί και πέρα, μόνο νίκες. Αν πάρουν την Κυριακή το τρόπαιο, θα γίνουν η μοναδική ομάδα στην Ιστορία που το καταφέρνει, έχοντας ξεκινήσει με ήττα την πορεία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Μετρημένα κουκιά…
Προϊστορία στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων σε Παγκόσμια Κύπελλα δεν υπάρχει, πολύ απλά επειδή στον τελικό του Γιοχάνεσμπουργκ θα αναμετρηθούν για πρώτη φορά σε Μουντιάλ. Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ και Βιθέντε Ντελ Μπόσκε έχουν ελάχιστα να κρύψουν ο ένας από τον άλλο και θα είναι τεράστια έκπληξη αν κάποιος από τους δύο παρεκκλίνει από τις ως τώρα επιλογές του, στα έξι πρώτα παιχνίδια της διοργάνωσης.
Τιμωρημένοι δεν υπάρχουν στα δύο στρατόπεδα, ούτε και προβλήματα με τραυματισμούς. Ο Ολλανδός τεχνικός είδε τους Ντε Ζέου, Στεκέλενμπουργκ και Σνάιντερ να ξεπερνούν κάποια μικροπροβλήματα και να τίθενται στην διάθεση του, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους Φαν Ντερ Βιλ και Ντε Γιονγκ που εξέτισαν την τιμωρία τους στον ημιτελικό με την Ουρουγουάη.
Για τον Ντελ Μπόσκε, το μόνο ερωτηματικό αφορά την ετοιμότητα του Ραούλ Αλμπιόλ αλλά και απόλυτα υγιής να ήταν ο στόπερ της Ρεάλ δεν θα μπορούσε να «σπάσει» το δίδυμο των Πικέ και Πουγιόλ…
Οι «οράνιε» θα πορευθούν μέχρι τέλους με αυτό το 4-2-3-1 που έχει αποδειχθεί πως τους ταιριάζει μια χαρά. Από τα ματς των ομίλων και έπειτα, ο Φαν Μάρβαϊκ είχε στην διάθεση του τον Ρόμπεν και ο καλός στρατιώτης Ντιρκ Κάιτ αποδέχθηκε στωικά την μετάθεση του στο αριστερό άκρο της επίθεσης και όλα πήραν τον δρόμο τους.
Τα βασικά ζητήματα για τους Ολλανδούς είναι δύο: Να ελέγξει η τριάδα των Φαν Μπόμελ, Σνάιντερ, Ντε Γιονγκ την κυκλοφορία στο κέντρο (αφού αν οι Ισπανοί επαναλάβουν το… «φλιπεράκι» τους, θα έχουν και τον πρώτο λόγο) και να περιοριστεί η δράση του Βίγια από τους Χαϊτίνχα και Ματάισεν. Πιθανοί «11» της Ολλανδίας: Στεκέλενμπουργκ, Φαν Ντερ Βιλ, Φαν Μπρόνκχορστ, Ματάισεν, Χαϊτίνχα, Φαν Μπόμελ, Ντε Γιονγκ, Σνάιντερ, Ρόμπεν, Κάιτ, Φαν Πέρσι.
Η Ισπανία έχει μεγαλύτερη πείρα από τελικούς, άλλωστε κέρδισε έναν πρόσφατα ,το 2008, απέναντι στην Γερμανία. Η κακή αγωνιστική κατάσταση του Φερνάντο Τόρες δεν αποδεικνύεται πρόβλημα όσο ο Βίγια είναι «καυτός», πιθανότατα μάλιστα ο φορ της Λίβερπουλ θα καθίσει ξανά στον πάγκο.
Ο Ντελ Μπόσκε θα εμπιστευθεί λογικά τους ίδιους που «έβγαλαν τα κάστανα από την φωτιά» στον ημιτελικό, σε αυτό το 4-2-3-1 (ή 4-2-1-3, ανάλογα με το που τοποθετεί κανείς τον Τσάβι που έχει όλη την ελευθερία κινήσεων) που κάνει τους «φούριας ρόχας» λιγότερο παραγωγικούς από το προ διετίας ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά το ίδιο αποτελεσματικούς. Πιθανοί «11» της Ισπανίας: Κασίγιας, Ράμος, Καπντεβίλα, Πουγιόλ, Πικέ, Μπούσκετς, Τσάμπι Αλόνσο, Τσάβι, Πέδρο, Ινιέστα, Βίγια.

Είπαν για τον τελικό:
«Δεν είναι ο Βίγια ο πιο επικίνδυνος παίκτης της Ισπανίας. Αυτούς που πρέπει να προσέξουμε είναι ο Τσάβι και ο Ινιέστα. Αυτοί καθορίζουν τον ρυθμό και διασφαλίζουν πως η μπάλα θα φτάσει στον Βίγια» - ΑΡΙΕΝ ΡΟΜΠΕΝ
«Δεν θα κάτσουν πίσω για να αμυνθούν. Έχουν κάποιους γρήγορους παίκτες που είναι σε φοβερή φόρμα. Θα κάνουν ότι και εμείς και θα ακολουθήσουν το στυλ τους. Ξέρω τον Ρόμπεν. Είναι γρήγορος και δυνατός και με ανησυχούν τα σουτ του εκτός περιοχής» - ΙΚΕΡ ΚΑΣΙΓΙΑΣ
«Λόγω των δυνατοτήτων που έχουν, πιστεύω πως οι Ισπανοί θα γίνουν Παγκόσμιοι Πρωταθλητές. Αληθεύει πως δεν παίζουν τόσο καλά όσο αναμενόταν, αλλά έχουν μάθει να κερδίζουν» - ΤΟΜΑΣ ΜΙΛΕΡ
«Είμαι Ολλανδός, αλλά υποστηρίζω τον τρόπο παιχνιδιού της Ισπανίας» -ΓΙΟΧΑΝ ΚΡΟΪΦ.
«Και οι δύο ομάδες, ακόμα και η Ισπανία πρέπει να κάνουν την καλύτερη τους εμφάνιση για να κερδίσουν την Κυριακή, αλλά το να παρακολουθήσουμε τους Ολλανδούς να φτάνουν μέχρι τέλους ήταν σπουδαίο και το παιχνίδι με την Βραζιλία ήταν περισσότερο σαν ημιτελικός από το ματς με την Ουρουγουάη» - ΜΠΟΥΝΤΕΒΑΪΝ ΖΕΝΤΕΝ
«Περιμένω πως ο τελικός θα είναι ένα ανοικτό παιχνίδι, γιατί η Ισπανία δεν παίζει αμυντικά και δεν χρησιμοποιεί μαν του μαν. Η Ολλανδία παίζει επίσης καλό ποδόσφαιρο και θα μπει για να επιτεθεί. Ας ελπίσουμε πως θα μπουν πολλά γκολ» - ΜΑΡΙΟ ΚΕΜΠΕΣ.
«Πιστεύω πως η Ιστορία του ποδοσφαίρου μας το χρωστάει. Υπήρξαν μεγάλες στιγμές στην Ιστορία μας, όπου η μοίρα δεν μας έκανε το χατίρι. Περάσαμε πολλές απογοητεύσεις όλα αυτά τα χρόνια. Προσπαθούσαμε σκληρά, αλλά δεν είχαμε τύχη» - ΚΑΡΛΟΣ ΜΑΡΤΣΕΝΑ.
«Δεν θα καθίσω να υποβληθώ σε αντιντόπινγκ κοντρόλ, είναι το τελευταίο μου παιχνίδι στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Μετά την νίκη μας επί της Ουρουγουάης, βγήκα από τον αγωνιστικό χώρο και όταν μου έκαναν το τεστ ένοιωσα πως ήμουν σε απομόνωση» - ΤΖΙΟΒΑΝΙ ΦΑΝ ΜΠΡΟΝΚΧΟΡΣΤ
 sportdog

Δεν υπάρχουν σχόλια: