Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Ιστορίες ....κατασκόπων

Το αεροπλάνο που μετέφερε τους Ρώσους μυστικούς πράκτορες που κατηγορούνταν ότι εργάζονταν για τη Δύση και οι οποίοι αποτέλεσαν το αντικείμενο μιας ανταλλαγής ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, προσγειώθηκε στην Ουάσινγκτον, μετέδωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το αεροσκάφος, προερχόμενο από τη Βιένη, προσγειώθηκε γύρω στις 17:30 της Παρασκευής (00:30 του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας).
Η χωρίς προηγούμενο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου ανταλλαγή κατασκόπων, έγινε στην αυστριακή πρωτεύουσα.
Η Ρωσία άφησε ελεύθερους τέσσερις ανθρώπους, μεταξύ των οποίων τρεις καταδικασθέντες για κατασκοπεία υπέρ της Δύσης, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση δέκα πρακτόρων που εργάζονταν για το Κρεμλίνο, οι οποίο συνελήφθησαν στα τέλη Ιουνίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.....

Δεν κατέστη άμεσα γνωστό πόσοι άνθρωποι επέβαιναν στο αεροπλάνο που προσγειώθηκε στην Ουάσινγκτον έπειτα από μία σύντομη ενδιάμεση στάση στην κεντρική Αγγλία, όπως μετέδωσαν βρετανικά ΜΜΕ.
Η ιδέα της ανταλλαγής κατασκόπων με τη Ρωσία είχει αρχίσει να εξετάζεται ήδη από τις 11 Ιουνίου, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
  Συγκεκριμένα, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κάθησε πρόσωπο με πρόσωπο τρώγοντας χάμπουργκερ με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στις 24 Ιουνίου, είχε ένα μυστικό.

Σχεδόν δύο εβδομάδες νωρίτερα, στις 11 Ιουνίου, ο Ομπάμα είχε ενημερωθεί για ένα φερόμενο ρωσικό κατασκοπευτικό δίκτυο που λειτουργούσε στις ΗΠΑ, δήλωσε την Παρασκευή ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Οι Ρώσοι συνελήφθησαν στις 27 Ιουνίου και η ιδέα της ανταλλαγής των δέκα Ρώσων με τους φερόμενους κατασκόπους που κρατούσε η Μόσχα ηγέρθη πριν διενεργηθούν οι συλλήψεις.
Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε πως στον Ομπάμα είχαν δοθεί εκτεταμένες λεπτομέρειες στη συνάντηση της 11ης Ιουνίου στο Οβάλ Γραφείο σχετικά με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και το τι κατηγορούνταν ότι έκαναν την τελευταία δεκαετία.

Του ανέφεραν πως μερικοί από τους Ρώσους σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι.
Σε αυτή τη συνάντηση αναδύθηκε η ιδέα της ανταλλαγής των Ρώσων, πολύ πριν συλληφθούν. Συζητήθηκαν επίσης άλλες επιλογές.
  Ο Ομπάμα προήδρευσε συνόδου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στις 18 Ιουνίου, όπου συζητήθηκε η υπόθεση των κατασκόπων.
Οι λεπτομέρειες για το προοίμιο της μεγαλύτερης ανταλλαγής κατασκόπων ΗΠΑ-Ρωσίας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγες ώρες αφότου οι δύο χώρες αντάλλαξαν πράκτορες στο διάδρομο του αεροδρομίου της Βιένης την Παρασκευή.

Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ είχαν ενημερώσει πρώτα αξιωματούχους του Λευκού Οίκου το Φεβρουάριο για τη μακρά παρακολούθηση των μυστικών δραστηριοτήτων των Ρώσων, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «εμφανίστηκε» με τα ονόματα των τεσσάρων ατόμων που θα απελευθερώνονταν από τους Ρώσους στη βάση ανθρωπιστικών ανησυχιών, λόγων υγείας και άλλων λόγων οι οποίοι τέθηκαν προς τους Ρώσους. Ο διοικητής της CIA Λέον Πανέτα ηγήθηκε των συζητήσεων.
«Αυτά τα ονόματα τέθηκαν στους Ρώσους μερικές μέρες μετά τις συλλήψεις», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Και λάβαμε μια απόκριση λίγο μετά την προσφορά των ονομάτων».

Η δραματική κατάληξη στο κατασκοπευτικό σκάνδαλο ήρθε όταν οι ιθύνοντες των μυστικών υπηρεσιών «έκλεισαν» τη συμφωνία με την έγκριση του Ομπάμα και του Μεντβέντεφ, που και οι δύο δεν ήθελαν να εκτροχιαστούν οι βελτιούμενες σχέσεις μεταξύ των χωρών τους.   

  Nooz.gr 

1 σχόλιο:

aliatas είπε...

Η υπόθεση των κατασκόπων, που βέβαια καλύπτεται από πολλά ερωτηματικά (και δεν αποκλείεται να έχει και εσωτερική χροιά ανάμεσα σε κλιμάκια της ηγεσίας των ΗΠΑ) δείχνει ότι μπορούν να υπάρξουν αντιπαραθέσεις και την ίδια στιγμή να συνεχίζεται η συνεργασία και ταυτόχρονα οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε μια σειρά τομείς.