H ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Γιάννη Σειραδάκη, η οποία θα συμμετάσχει σε αστρονομικά πειράματα και παρατηρήσεις της ολικής έκλειψης Ηλίου, την Κυριακή 11 Ιουλίου, έφτασε στο Νησί του Πάσχα και εγκατέστησε τις πειραματικές διατάξεις με τις οποίες θα πραγματοποιήσει φασματοσκοπικές μετρήσεις του ιονισμένου σιδήρου (FeX και FeXIV), του Μαγνησίου (Mg) και του Υδρογόνου στην ατμόσφαιρα του Ήλιου.
Στο Νησί του Πάσχα έχει φτάσει, επίσης, μία Αμερικανική και μία Ινδική αποστολή. Στο μικρό νησί του Νοτίου Ειρηνικού έχουν καταφθάσει επίσης μερικές χιλιάδες τουρίστες και θαυμαστές εκλείψεων με την παρουσία των οποίων, κατά τις επόμενες τρεις ημέρες, ο πληθυσμός του νησιού θα υπερδιπλασιαστεί.
Η έκλειψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Ιουλίου, λίγο μετά τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδας και θα είναι η τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου μέχρι το Νοέμβριο του 2012.Τα τελευταία δελτία καιρού....
προαναγγέλλουν καλές καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της έκλειψης. Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί και μεταξύ των επιστημονικών αποστολών, τα μέλη των οποίων προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη διάρκειας 4 λεπτών και 40 δευτερολέπτων απόκρυψη του ηλιακού φωτός από τη Σελήνη....Να σημειωθεί ότι οι ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν πάντα κατά τη διάρκεια της μέρας. Κατά τη διάρκεια της έκλειψης το φεγγάρι παρεμβάλλεται μεταξύ του Ήλιου και της Γης, εμποδίζοντας το φως του Ήλιου να φτάσει μέχρι τη Γη. Το ίχνος της ολικότητας κατά την έκλειψη της 11ης Ιουλίου 2010 θα ξεκινήσει βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας, θα διέλθει καταρχήν από μερικά μικρά νησάκια (με λιγότερους από 300 κατοίκους) στο σύμπλεγμα Κουκ, θα περάσει από το Νησί του Πάσχα με τα περίφημα λαξευτά τεράστια αγάλματα (και πληθυσμό περίπου 3500 κατοίκους) και θα καταλήξει στις ακτές της Παταγονίας.
Η έκλειψη είναι η πρώτη ολική έκλειψη που συμβαίνει μετά την αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου, πέρυσι το 2009 και αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα καθώς εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί ελαφρά η ένταση του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου και η θερμοκρασία του ηλιακού στέμματος. Η αποστολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου θα επικεντρωθεί σε φασματοσκοπικές μετρήσεις του ιονισμένου σιδήρου (FeX και FeIV), του Μαγνησίου (Mg) και του Υδρογόνου στο στέμμα του Ήλιου.
Στην αποστολή, εκτός από τον κ. Σειραδάκη, συμμετέχει ο Θεσσαλονικιός ερασιτέχνης αστρονόμος κ. Αριστείδης Βούλγαρης, ο οποίος έχει κατασκευάσει ένα πρωτοποριακό όργανο ικανό να ανιχνεύσει συγχρόνως διάφορα χημικά στοιχεία στην ατμόσφαιρα του Ήλιου. Πολύ σημαντική είναι και η συμμετοχή στην αποστολή του Γρεβενιώτη Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγου, Θανάση Οικονόμου, ο οποίος έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει διαστημικές συσκευές για πολλές απoστολές της NASA.
Πηγή:ΑΠΕ busy bee
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου