Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Θρίλερ με το λιβυκό πλοίο για τη Γάζα

Το πλοίο που έχει ναυλώσει το φιλανθρωπικό ίδρυμα Καντάφι για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας ζήτησε άδεια ελλιμενισμού στην Αίγυπτο, δήλωσε Αιγύπτιος αξιωματούχος, ωστόσο οι Λίβυοι οργανωτές της αποστολής επιμένουν ότι το πλοίο θα συνεχίσει την πορεία του προς τη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει απειλήσει ότι θα ενισχύσει το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας απομακρύνοντας ή καταλαμβάνοντας το υπό μολδαβική σημαία πλοίο "Αμάλθεια", το οποίο έχει μετονομαστεί από τους ακτιβιστές σε "Hope" (Ελπίδα).


Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε ότι δόθηκε στο πλοίο άδεια ελλιμενισμού στον λιμένα Ελ Αρίς, όπου οι αρχές έχουν προγραμματίσει να ξεφορτώσουν το φορτίο των 2.000 τόννων τροφίμων και φαρμάκων για να μεταφερθούν οδικώς στη Γάζα. Ο ίδιος όμως αξιωματούχος πρόσθεσε: " Δεν υπάρχει συντονισμός μέχρι στιγμής με το πλοίο και πραγματικά δεν γνωρίζουμε ποιός είναι ο τελικός του προορισμός".....



Οι Λίβυοι διοργανωτές της αποστολής ανακοίνωσαν ότι δεν θα υπακούσουν στις εντολές του Ισραήλ να εγκαταλείψουν την περιοχή. " Το πλοίο συνεχίζει την πορεία του προς τη Γάζα και δεν υπάρχει απόφαση για αλλαγή πορείας", δήλωσε ο Γιούσεφ Σαουάνι, διευθύνων σύμβουλος του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Καντάφι, που έχει διοργανώσει την αποστολή βοηθείας, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τα διεθνή πρακτορεία από την Τρίπολη της Λιβύης.


" Το πλοίο έλαβε ένα τελεσίγραφο από τους Ισραηλινούς ότι πρέπει να εγκαταλείψει απόψε την περιοχή. Δεν πρόκειται να το πράξουμε. Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ( για την αλλαγή πορείας του πλοίου) αποτελεί προσπάθεια παραπληροφόρησης και προσπάθεια εκπόνησης ενός σεναρίου που ταιριάζει στους Ισραηλινούς", πρόσθεσε ο Σαουάνι.


Νωρίτερα, ο
ισραηλινός στρατός επικοινώνησε μέσω ασυρμάτου με το πλοίο που μεταφέρει βοήθεια από τη Λιβύη για τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε Παλαιστίνιος που βρίσκεται σε επαφή με το πλήρωμα. Ο Τζαμάλ αλ-Χόνταρι, ο επικεφαλής στη Γάζα της Λαϊκής Επιτροπής κατά της Πολιορκίας, δήλωσε πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προειδοποίησαν το πλήρωμα να πλεύσει προς το αιγυπτιακό λιμάνι αλ-Αρίς και να μην αποπειραθεί να σπάσει τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό στη Γάζα.

Το ελληνικής πλοιοκτησίας και με σημαία του Μόλδοβα πλοίο "Αμάλθεια", μεταφέρει 15 φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές και 12μελές πλήρωμα, καθώς και 2.000 τόνους βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα.                                              Το Ισραήλ έχει χαρακτηρίσει την απόπειρα να σπάσει ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας "άχρηστη πρόκληση". "Όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, στείλαμε διπλωματικά μηνύματα σε χώρες εξηγώντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να περάσει είτε από το λιμάνι Ασντόντ είτε από την Αίγυπτο και ότι ουδείς θα πρέπει να προσπαθήσει να σπάσει τον αποκλεισμό", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Γιγκάλ Παλμόρ.


"Φυσικά αυτή τη φορά, η προσπάθεια να σπάσει ο αποκλεισμός μοιάζει ακόμη περισσότερο παράλογη, τώρα που δεν υπάρχει σχεδόν κανένας περιορισμός σε οτιδήποτε μπαίνει στη Γάζα", πρόσθεσε.

Και ο γιος του Καντάφι στο σκάφος

Το πλοίο έχει ναυλωθεί από την Ένωση Καντάφι για τη Διεθνή Φιλανθρωπία και Ανάπτυξη, της οποίας ηγείται ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, ο δευτερότοκος γιος του λίβυου ηγέτη. Η βοήθεια που μεταφέρει το πλοίο περιλαμβάνει σάκους με σιτάρι, αλεύρι, αραβόσιτο, ρύζι, ζάχαρη, ελιές, τοματοπολτό, γάλα και φυτικό λάδι, τα οποία προσέφεραν ελληνικές εταιρείες και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Το μήκους 92 μέτρων πλοίο έχει 12μελές πλήρωμα από την Αϊτή, την Ινδία και τη Συρία, ενώ ο καπετάνιος είναι κουβανικής καταγωγής. Οι περισσότεροι από τους ακτιβιστές που επιβαίνουν στο Αμάλθεια είναι από τη Λιβύη, εκτός από έναν Νιγηριανό, έναν Αλγερινό και έναν Μαροκινό.
        Nooz.gr    

Δεν υπάρχουν σχόλια: