Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Ανευ διερμηνείς στη νοηματική το prisma+

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας όλα είναι πιθανά. Ακόμα και το να εξαφανίζονται οι διερμηνείες στην ελληνική νοηματική γλώσσα (ΕΝΓ) από τα δελτία ειδήσεων τηλεοπτικού καναλιού που δημιουργήθηκε ως ... πρότυπο προσβασιμότητας για τους τηλεθεατές με αναπηρία!
Ο λόγος για το ψηφιακό κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης PRISMA + υπέρ της δημιουργίας του οποίου σπαταλήθηκαν την τελευταία τετραετία δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Από τις 15 Ιουνίου 2010, λοιπόν, η ζωντανή διερμηνεία στην ΕΝΓ του ωριαίου βραδινού (9 μ- 10 μ.μ.) δελτίου ειδήσεων που έκανε πράξη το δικαίωμα πρόσβασης των κωφών και βαρηκόων στην αναλυτική ενημέρωση, ανεστάλη επ’ αόριστον.
Αιτία της επ’ αόριστον αναστολής δεν είναι άλλη από την απεργία των συμβασιούχων που απασχολούνται στο PRISMA + ανάμεσα στους οποίους και οι διερμηνείς ΕΝΓ. Πέραν του ζωντανού ωριαίου βραδινού δελτίου, έχει πάψει η διερμηνεία στην ΕΝΓ και στο μεσημεριανό ζωντανό πεντάλεπτο μεταξύ 3 και 3.05. Η επ’ αόριστον αναστολή αναμένεται να γίνει οριστική μετά την 30η Ιουνίου όταν και λήγουν – “οριστικά και αμετάκλητα” όπως έχει αρμοδίως διαμηνυθεί – οι συμβάσεις των συμβασιούχων του δημόσιου τηλεοπτικού φορέα. Τούτο διότι......
οι μόνιμοι που θα απομείνουν δεν μπορούν/αρκούν να καλύψουν τις υφιστάμενες ανάγκες. Συγκεκριμένα, εκ των δύο μονίμων διερμηνέων που θα συνεχίσουν και μετά την 1η Ιουλίου στο PRISMA + ο ένας είναι βαρήκοος, εξ’ αντικειμένου - κατά συνέπεια - δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις διερμηνευτικές απαιτήσεις του ωριαίου ζωντανού δελτίου των 9.
Τι μέλλει γενέσθαι; Με μαθηματική ακρίβεια, η διερμηνεία στην ΕΝΓ θα αποτελέσει για τους θεατές με απώλεια ακοής μιά όμορφη πλην όμως συν τω χρόνω ολοένα και πιό απομακρυνόμενη ανάμνηση. Η αιτία του κακού πρέπει να αναζητηθεί στον τρόπο που το PRISMA + σχεδιάστηκε και οργανώθηκε. Δεκάδες εκατομμύρια εισπράχθησαν από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, τα οποία κατασπαταλήθησαν και “σκυλοφαγώθηκαν” από κάμποσους γαλάζιους ημέτερους ιδιαίτερα την περίοδο 2007 – 2008, χωρίς τον παραμικρό σχεδιασμό και προγραμματισμό, χωρίς καμμιά πρόβλεψη βιωσιμότητας και/ή ορθολογικής οργάνωσης του καναλιού.
Επ’ αυτών καλό θα ήταν κάποια στιγμή να επιληφθεί η ελληνική δικαιοσύνη. Στο ζήτημα, όμως, που αφορά την βάναυση εξαπάτηση των κωφών και βαρηκόων που δεσμεύσεις για κανάλι/πρότυπο προσβασιμότητας εισέπραξαν και το ακριβώς αντίθετο βιώνουν και θα βιώσουν, οι παρεμβάσεις πρέπι να είναι πολιτικές. Αν πάψει η διερμηνεία στην ΕΝΓ από το PRISMA + θα πρόκειται περί ντροπής και η ντροπή αυτή θα βαραίνει και τους νυν υπευθύνους του δημόσιου τηλεοπτικού μέσου.     enet.gr                   ΚΑΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΣ...                                                                       Ακίδα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: