Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Εκκληση ΟΗΕ για βοήθεια στο Κιργιστάν

Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών-μέλη του ΟΗΕ για συγκέντρωση 71 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στους περισσότερο από 1 εκατ. εκτοπισθέντες και πληγέντες από τις πολύνεκρες ταραχές στο Κιργιστάν.

Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 300-400.000 εκτοπισμένους από τις συγκρούσεις στο νότιο Κιργιστάν, την περασμένη εβδομάδα, και για 765.300 πληγέντες με διάφορους τρόπους, σύμφωνα με το γραφείο του ΟΗΕ.


«Σοκαρίστηκα από την έκταση της βίας και μου προκάλεσαν φρίκη οι θάνατοι και οι τραυματισμοί, οι εκτεταμένοι εμπρησμοί, η σεξουαλική βία, η λεηλασία κρατικών, εμπορικών και ιδιωτικών περιουσιών και οι καταστροφές των υποδομών στη χώρα, είπε ο κορυφαίος αξιωματούχος του οργανισμού για ανθρωπιστικά θέματα Τζον Χολμς. «Οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες», πρόσθεσε.


Ο ΟΗΕ έχει κατανείμει 8 εκατ. δολάρια από το κεντρικό ταμείο για την αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, για να συμβάλλει στην ταχεία παροχή βοήθειας στο Κιργιστάν.


Σύμφωνα με τον οργανισμό χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Ουζμπέκοι, έχουν καταφύγει στο Ουζμπεκιστάν και άλλες γειτονικές χώρες.
.....

Καρίμοφ: Η υποκίνηση των ταραχών από το εξωτερικό


Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ δήλωσε ότι οι ταραχές οργανώθηκαν από μια τρίτη πλευρά και είχαν σκοπό να εμπλέξουν το Ουζμπεκιστάν σε σύγκρουση με το Κιργιστάν.


«Δεν θεωρώ ότι συνέβη διεθνική σύγκρουση, διότι ούτε οι Ουζμπέκοι, ούτε οι Κιργίζιοι είχαν λόγους γι' αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι δεν έχουν ευθύνη οι δύο λαοί, διότι «τα αιματηρά αυτά γεγονότα οργανώθηκαν από την πλευρά τρίτων δυνάμεων».


Αναφερόμενος στην καταγγελία του ότι κάποιοι ήθελαν να προκαλέσουν σύγκρουση Ουζμπεκιστάν - Κιργιστάν, ο Καρίμοφ επισήμανε ότι «το Ουζμπεκιστάν ποτέ δεν θα εμπλακεί σε παρόμοιες συγκρούσεις στο έδαφος άλλων χωρών και δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο. Έχουμε αρκετές δυνάμεις και εμπειρία, ώστε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα με την Κιργιζία».


Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ χαρακτήρισε «ζυγισμένη και ισορροπημένη» τη θέση του ηγέτη του Ουζμπεκιστάν για τις εξελίξεις.


Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον. Σύμφωνα με την προεδρία του Ουζμπεκιστάν, ενημέρωσε την Αμερικανίδα υπουργό για την κατάσταση στο νότο του Κιργιστάν, στα σύνορα με τη χώρα του και στα στρατόπεδα προσφύγων στο έδαφος του Ουζμπεκιστάν. Επίσης, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις «για τις οδούς εξόδου από τη δύσκολη κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί και πρωτίστως για την ταχύτερη δυνατή σταθεροποίηση της Κιργιζίας».


ΗΠΑ


Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Κεντρική και Νότια Ασία, Ρόμπερτ Μπλέικ, κάλεσε το Κιργιστάν να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την ασφαλή επιστροφή των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που εγκατέλειψαν τη χώρα.


«Είναι σημαντικό για την προσωρινή κυβέρνηση να δημιουργήσει την ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης και ασφάλειας, ώστε οι πρόσφυγες στο Ουζμπεκιστάν και οι εκτοπισμένοι στο Κιργιστάν να αισθανθούν πεπεισμένοι ότι μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να ζήσουν με ασφάλεια και αρμονία με τους Κιργίζιους γείτονές τους», είπε ο Μπλέικ μετά τις συνομιλίες που είχε με την επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης του Κιργιστάν, Ρόζα Ουτουνμπάγεβα.       
Nooz.gr      

Δεν υπάρχουν σχόλια: