Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

28 Ιουνίου του 1967:Το Ισραήλ προσαρτά την Ανατολική Ιερουσαλήμ

Στις 5 Ιουνίου 1967 ξέσπασε ο Πόλεμος των Εξι Ημερών - η τρίτη αραβο-ισραηλινή σύγκρουση από την ίδρυση του Ισραήλ το 1948, η πιο σύντομη και η πιο βαριά σε συνέπειες. Mετά τη λήξη του πολέμου που ανάδειξε νικητή το Ισραήλ, το εβραϊκό κράτος ανακοινώνει την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στις 28 Ιουνίου του 1967, εκτοπίζοντας τους κατοίκους της, σε μια προσπάθεια να κάνει τον πληθυσμό αμιγώς εβραϊκό.
Σήμερα, η ανατολική Ιερουσαλήμ παραμένει διαρκώς στην επικαιρότητα, με τα σχέδια του Ισραήλ για περαιτέρω εποικισμό. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εξέφρασε την «έντονη» ανησυχία του για τα σχέδια της δημαρχίας της Ιερουσαλήμ να προχωρήσει σε κατεδάφιση τουλάχιστον 22 παλαιστινιακών σπιτιών στον ανατολικό τομέα της πόλης, στη συνοικία Σιλουάν, προκειμένου ν' ανεγερθεί στο συγκεκριμένο σημείο τουριστικό κέντρο.
Ο Μπαν Κι Μουν επισήμανε ότι τα σχέδια του Ισραήλ «καταπατούν το διεθνές δίκαιο και δε βοηθούν καθόλου στις προσπάθειες αναθέρμανσης της ειρηνευτικής διαδικασίας» ενώ υπενθύμισε ότι η ισραηλινή ηγεσία έχει δεσμευτεί «να μην προχωρήσει σε προκλητικές κινήσεις».
Ο Ισραηλινός..... πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε ζητήσει το Μάρτιο από το δήμαρχο της Ιερουσαλήμ να «παγώσει» το σχέδιο για να αποφευχθούν επεισόδια στην «ιερή» πόλη και νέες τριβές με την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με την επέκταση του εβραϊκού εποικισμού. Ωστόσο, το δημοτικό συμβούλιο της Ιερουσαλήμ έδωσε την περασμένη Δευτέρα το αρχικό «πράσινο φως» για να προχωρήσει το αμφιλεγόμενο σχέδιο που περιλαμβάνει την κατασκευή 1.000 κατοικιών στην αραβική γειτονιά Σιλουάν και την κατεδάφιση 20 κατοικιών Παλαιστινίων στην περιοχή.                      
Το Ισραήλ μιλά για παλαιστινιακές κατοικίες που δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια, την οποία όμως οι Παλαιστίνιοι είναι αδύνατο να αποκτήσουν από τις ισραηλινές Αρχές. Επιπλέον, αναφέρεται στο σύνολο της Ιερουσαλήμ ως αδιαίρετη και αιώνια πρωτεύουσα του κράτους, περιλαμβανομένου του αραβικού ανατολικού τομέα, μετά την ψήφιση ενός "θεμελιώδους νόμου" στις 30 Ιουλίου του 1980.
Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε ποτέ την κυριαρχία του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει επιτακτικά από το Ισραήλ να παγώσει τον εποικισμό στα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, προκειμένου να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία.                                            tvxs.gr       

Δεν υπάρχουν σχόλια: