Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

H επικαιρότητα της σκέψης του Μιχάλη Παπαγιαννάκη...

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη Άρθρο του Πάυλου Αθανασόπουλου, για την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», Πέμπτη 27 Μαΐου 2010           
Μας δίνεται η ευκαιρία λοιπόν να σκεφτούμε μερικές επίκαιρες υποθήκες του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, σήμερα που η Αριστερά στην Ελλάδα έχει φτάσει στο ζενίθ της καταστροφικής ανευθυνότητας μπροστά στη ζοφερή κρίση που βιώνει η χώρα μας.
1 Ο Μιχάλης πίστευε ότι χρέος της Αριστεράς είναι να ενδιαφέρεται και να παλεύει για τη δημοσιονομική σταθερότητα, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της χώρας και όχι μόνο για την αναδιανομή. Αν δεν παράγεται πλούτος, δεν υπάρχει τίποτε για να αναδιανεμηθεί, έλεγε.
2 Πίστευε ότι η Αριστερά πρέπει να έχει υπεύθυνες και ρεαλιστικές προτάσεις και όχι να επιδίδεται σε έναν αδιέξοδο διεκδικητισμό, υιοθετώντας τα αιτήματα κάθε πικραμένου. Να εκφράζει τα συμφέροντα των πραγματικά εργαζομένων, των ανέργων, των κοινωνικά αποκλεισμένων και όχι των φοροφυγάδων, των κρατικοδίαιτων, των βολεμένων του παρασιτισμού.
3 Για τον Μιχάλη, η Αριστερά έπρεπε να επιδιώκει τη συμμετοχή στις κυβερνητικές ευθύνες και όχι να είναι απλώς ένα κίνημα διαμαρτυρίας. Πίστευε πάντα στην προσπάθεια σύγκλισης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς......
4 Θεωρούσε ότι η Αριστερά πρέπει να κινείται πάντα μέσα στο πλαίσιο της Δημοκρατίας και των θεσμών. «Εγώ είμαι λοιπός δημοκράτης», έλεγε συνέχεια. Απεχθανόταν τον αγωνιστικό τραμπουκισμό και την αυθαιρεσία, τη βία, το χάιδεμα της τρομοκρατίας.
5 Ο Μιχάλης ήταν συνεπής φεντεραλιστής. Πίστευε βαθιά στην πλήρη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και θεωρούσε ότι η νομισματική ενοποίηση χωρίς θεσμούς πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης ήταν μετέωρη.
Σήμερα η κρίση του ευρώ δυστυχώς τον επιβεβαιώνει τραγικά και κάνει τις απόψεις του επίκαιρες σε βαθμό κατεπείγοντος.
6 Ο Παπαγιαννάκης ήταν από τους ελάχιστους πρώτους που εισήγαγε στην Ελλάδα την οικολογική σκέψη και ανέδειξε τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος. Η χωρίς προηγούμενο περιβαλλοντική κρίση που βιώνει η ανθρωπότητα τον κάνει για άλλη μια φορά τραγικά προφητικό.
7 Ο Μιχάλης ήταν από τους πρωτοπόρους της αντίληψης ότι η Αριστερά έπρεπε να μπολιαστεί με την κουλτούρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Απέρριπτε κάθε έκπτωση και αποσιώπηση απέναντι στη βαρβαρότητα «προοδευτικών» ολοκληρωτισμών στο όνομα του «αντιιμπεριαλισμού».
Υπήρξε πρωτοπόρος στους αγώνες για τον χωρισμό κράτους-εκκλησίας, για τη θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία της φιλοσοφικής συνείδησης, για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και όλων των διαφορετικών, για τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων στη χώρα μας, για τα δικαιώματα των μεταναστών.
8 Ο Παπαγιαννάκης ήταν συνεπής αντιεθνικιστής. Μάρτυρας υπεράσπισης στις δίκες όσων είχαν αντίθετη άποψη για την εξωτερική πολιτική στα χρόνια της υστερίας του '90.
Αυτός και όσοι ανήκαμε τότε στο «Ριζοσπαστικό Φόρουμ» του ΣΥΝ προτείναμε τη σύνθετη ονομασία στο Μακεδονικό, που τότε όλοι απέρριπταν και σήμερα την αναγάγαμε σε «εθνικά κόκκινη γραμμή». Πίστευε στην ειρηνική και συμβιβαστική επίλυση όλων των προβλημάτων εξωτερικής πολιτικής.

* Ο Παύλος Αθανασόπουλος είναι δικηγόρος και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: