Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Facebook ή ανοιχτό βιβλίο για αδιάκριτους;



Μόλις προχθές πιστοποιήθηκε πως η δημοφιλέστερη πλατφόρμα online δικτύωσης έχει μια αρκετά μεγάλη «τρύπα» που έκανε... μαντάρα τις ρυθμίσεις στις οποίες είχαν προχωρήσει οι χρήστες για την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων τους. Χάρη σε ένα -αρκετά σοβαρό- λάθος στον κώδικα του Facebook, οι φίλοι ενός χρήστη μπορούσαν να διαβάσουν με άνεση τις συζητήσεις που είχε κάνει μέσω της υπηρεσίας chat της πλατφόρμας.

Οι υπεύθυνοι παραδέχθηκαν το πρόβλημα, όμως σχεδόν ταυτόχρονα αποκαλύφθηκε άλλο ένα πρόβλημα, το οποίο, όπως φαίνεται, δεν οφείλεται σε προγραμματιστικό λάθος.


Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται ότι ένα τρίτο site μπορεί να «φυτεύει» εφαρμογές στο προφίλ του χρήστη χωρίς ο τελευταίος να έχει εγκρίνει κάτι τέτοιο. Υπό κανονικές συνθήκες, η συγκεκριμένη λειτουργία έπρεπε να δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να δημοσιεύει ένα σχόλιό του κάπου στο Διαδίκτυο και αυτό να αναδημοσιεύεται χωρίς άλλη παρέμβαση στη σελίδα του στο Facebook. Θεωρητικά ο χρήστης μπορεί να διαγράψει τις αυθαίρετα εγκατεστημένες εφαρμογές, αλλά σε γενικές γραμμές το Facebook δεν φημίζεται για την ευκολία με την οποία μπορεί κάποιος να αφαιρέσει μια πληροφορία.


Γενικότερα το Facebook δεν φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία του απορρήτου, καθώς και ο επικεφαλής του, ο Μαρκ Ζούκενμπεργκ, έχει κατά καιρούς δηλώσει πως μπαίνουμε σε μια εποχή που ο σεβασμός στην ιδιωτική ζωή δεν έχει πια τη σημασία που είχε στο παρελθόν. Παρά αυτή την -τουλάχιστον ρηξικέλευθη- άποψη, το Facebook «μετρά» περισσότερους από 400.000.000 εγγεγραμμένους χρήστες.


Πηγή: Ελευθεροτυπία       http://makinganoteof.blogspot.com/      

Δεν υπάρχουν σχόλια: