Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Διεθνής Τύπος για την βοήθεια προς την Eλλάδα – Πρωτοφανή τα μέτρα λιτότητας για τη χώρα

«Πρωτοσέλιδο» και πάλι η Ελλάδα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης με τη συμφωνία του μηχανισμού στήριξης να αποτελεί την πρώτη είδηση στις ιστοσελίδες των περισσότερων εφημερίδων και την προσοχή να στρέφεται στην ευρύτερη σταθερότητα του ευρώ και λιγότερο στο «ελληνικό ζήτημα».
«Η Ελλάδα παίρνει βοήθεια, υπόσχεται λιτότητα» είναι ο τίτλος της Wall Street Journal, η οποία επισημαίνει ότι η βοήθεια στην Ελλάδα δόθηκε με αντάλλαγμα «δρακόντειες περικοπές», θέτοντας το ερώτημα «αν η χώρα μπορεί να αντέξει τα σκληρά μέτρα».
«Η ευρωζώνη συμφωνεί δάνεια ύψους 110 δισ.  για την Ελλάδα» είναι το πρωτοσέλιδο των Financial Times, ενώ ο  γνωστός- αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας κ. Βόλφγκανγκ Μίνχαου«το πείραμα της νομισματικής ένωσης χωρίς πολιτική ένωση έχει αποτύχει», με την Ε.Ε. «να βρίσκεται μπροστά σε μία ιστορική επιλογή». Ο κ. Μινχάου υποστηρίζει εξάλλου ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει τελικώς να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους. επισημαίνει σε ανάλυσή του ότι
«Η Ελλάδα παίρνει τη βοήθεια αλλά οι αμφιβολίες για την οικονομική εξυγίανση εξακολουθούν» είναι ο τίτλος των NewYork Times οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «η συμφωνία ίσως δεν είναι αρκετή για να σταματήσει τη μετάδοση της οικονομικής «μόλυνσης» σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με υψηλά ελλείμματα και χρέος».
«Η Ευρώπη.... εγκρίνει την οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα», γράφει ο Monde. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα οι αρχηγοί των κρατών μελών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις 7 Μαΐου στις Βρυξέλλες για να κανονίσουν τις διαδικασίες χρηματοδότησης.
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η ζώνη του ευρώ σπεύδουν προς βοήθεια της Ελλάδας», γράφει η εφημερίδα Le Figaro, η οποία φιλοξενεί το θέμα «χαμηλά» στην ηλεκτρονική της έκδοση. Η γαλλική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «για να πείσει τους ευρωπαίους ομολόγους της η Ελλάδα παρουσίασε την Κυριακή ένα σχέδιο θυσιών άνευ προηγουμένου».
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ εγκρίνουν 110 δισ. για τη στήριξη της Ελλάδας» γράφει η Liberation, η οποία τονίζει ότι «η Ελλάδα θα επωφεληθεί από ένα σχέδιο οικονομικής στήριξης άνευ προηγουμένου λόγω του ποσού που θα δοθεί, με αντάλλαγμα πρόγραμμα λιτότητας το οποίο απαιτεί επώδυνες θυσίες για τον πληθυσμό μέσα στα επόμενα χρόνια».
«Ελλάδα: ιστορικό σχέδιο βοήθειας 110 δισ. ευρώ» γράφει η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos, η οποία κάνει και αυτή λόγο για «μοναδικό πρόγραμμα λιτότητας» και «σχέδιο διάσωσης άνευ προηγουμένου».
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ ενεργοποιούν το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους 110 δις. ευρώ» γράφει η ισπανική El Pais, η οποία γράφει ότι η Ισπανία θα συνεισφέρει με 9,792 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,672 θα απελευθερωθούν το πρώτο έτος.      tovima.gr
    

Δεν υπάρχουν σχόλια: