Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Μια άλλη δοσολογία είναι εφικτή;



Tου Πασχου Μανδραβελη
Υπάρχουν εκείνοι που λένε ότι «του Ελληνος ο τράχηλος μέτρα δεν υποφέρει». Ισχυρίζονται ότι έπρεπε να κλείσουμε την πόρτα στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ, και υπερηφάνως να τους πετάξουμε τα 110 εκατομμύρια ευρώ στα μούτρα. Δεν εξηγούν πώς θα πληρώναμε μισθούς και συντάξεις, αλλά μας λένε γενικώς «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός»· αυτό είναι αληθές ειδικά όταν χρεοκοπεί μια χώρα. Υπάρχει και ο κ. Αντώνης Σαμαράς που καταψήφισε τα μέτρα κάνοντας μια τρίπλα. Ναι μεν να πάρουμε τα λεφτά, αλλά με άλλη δοσολογία μέτρων.
Αυτό θα ήταν λογικό αν εξειδικευόταν. Στην ομιλία του, όμως ο κ. Σαμαράς, μας είπε μόνο ότι «εμείς στηρίζουμε κάποια από τα μέτρα που προτείνετε, όπως εκείνα που αφορούν την ενίσχυση ευπαθών ομάδων, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, τους έμμεσους φόρους στα ποτά και στα τσιγάρα και την αναγκαία ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, μέσω του τραπεζικού συστήματος, αναγκαία απολύτως».
Φυσικά δεν υπάρχει άνθρωπος -και δη πολιτικός- που να μην συμφωνεί σε περισσότερες δαπάνες και λίγοι θα διαφωνήσουν για τους έμμεσους φόρους σε τσιγάρα και ποτά. Αλλά δεν μπορούμε να επιχειρηματολογήσουμε στην τρόικα «παιδιά, εμείς μόνο τα μισά μέτρα θα πάρουμε οπότε να τα βρούμε στα 55 από τα 110 δισ.», ούτε μπορούμε να τους πούμε «εμείς μόνο φόρους στα ποτά και τα τσιγάρα βάζουμε. Εσείς, τι μας δίνετε γι’ αυτό;»....
Η πρόταση, λοιπόν, περί δοσολογίας πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένη: να μην κοπεί η 13η και 14η σύνταξη όσων είναι κάτω των 60, αλλά να κοπεί ένας ακόμη μισθός στους δημοσίους υπαλλήλους. Δεν θα είχαν καμιά αντίρρηση οι απεσταλμένοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Τα νούμερα θέλουν να ισοσκελίσουν.
Παρά το γεγονός ότι η πρόταση δεν είναι συγκεκριμένη, υπάρχει χρόνος. Το μνημόνιο δεν είναι αποτυπωμένο στις πλάκες του Μωυσή και σίγουρα θα αλλάξει. Ελπίζουμε ότι κάποια μέτρα θα αποδώσουν ταχύτερα και θα ελαφρύνουν την πίεση και φοβόμαστε ότι κάποια μέτρα θα καθυστερήσουν (με υπουργούς έχουμε να κάνουμε και ως γνωστόν υπουργοί είναι οι άνθρωποι που νομίζουν ότι μοναδικός προορισμός της πολιτικής είναι να σκορπάει λεφτά) και θα πρέπει να αλλάξουν επί τα χείρω. Οπότε ιδού πεδίον προτάσεων λαμπρόν . Μια άλλη δοσολογία δεν θα είναι απλώς εφικτή θα είναι αναγκαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: