Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Μια αναμενόμενη υπουργοποίηση


ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ της ΡΟΔΟΥ

Με την εν πολλοίς αναμενόμενη υπουργοποίηση του βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Γιώργου Νικητιάδη, στη θέση της (ουσιαστικά αποπεμφθείσας ) υφυπουργού Τουρισμού Άντζελας Γκερέκου, είναι γεγονός ότι ικανοποιήθηκε το κοινό αίσθημα των Δωδεκανησίων , που έφεραν βαρέως το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά το σχηματισμό κυβέρνησης δεν αναγνώρισε εμπράκτως ότι ο νομός έδωσε στο ΠΑΣΟΚ ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πανελλαδικώς, στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009.

Από την αρχή, μέσα από αυτή τη στήλη, είχαμε προσεγγίσει από μια διαφορετική οπτική το ζήτημα. Ο σχηματισμός κυβέρνησης και οι υπουργοποιήσεις δεν είναι δυνατόν να γίνονται με γεωγραφικά κριτήρια, ούτε υπό τη μορφή χάρης σε μια περιοχή της χώρας. Το ζητούμενο πρέπει να είναι η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχήματος.

Σήμερα, όσοι περιορίζονται στην έκφραση ικανοποίησης με το επιχείρημα ότι υπουργοποιήθηκε Δωδεκανήσιος βουλευτής, μάλλον αδικούν την απόφαση του πρωθυπουργού, αλλά και τον ίδιο τον βουλευτή. Είχαμε γράψει και στο χθεσινό φύλλο, ότι η υπουργοποίηση του κ. Νικητιάδη, προσέκρουε μόνο στην πιθανότητα ορισμού του ως Προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία. Όλα τα άλλα δεδομένα συνέκλιναν υπέρ αυτού......



Κατ’ αρχήν έχει διατελέσει Γραμματέας του Τομέα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ. Είναι πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στις αρμοδιότητες της οποίας εμπίπτει και ο Τουρισμός. Προέρχεται από μια κατ’ εξοχήν τουριστική περιοχή , τη Δωδεκάνησο και έχει δώσει απτά δείγματα γραφής με πρωτοβουλίες που ανέλαβε, όπως η έναρξη των πτήσεων προς Ρόδο και Κω της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryan Air. Το ενδιαφέρον του για τον τουρισμό φάνηκε πολύ νωρίς, με την έκδοση του βιβλίου του «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑ ΘΕΣΕΙΣ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ ΔΩΔΕΚΑ ΟΝΕΙΡΑ», από τις εκδόσεις Λιβάνη, το οποίο προλογίζει ο Νίκος Σκουλάς, τ. Γενικός Γραμματέας Ε.Ο.Τ. και Υπουργός Τουρισμού. Διατηρεί καλές σχέσεις με την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ (γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη), στην οποία ο πρωθυπουργός στηρίζει ένα μεγάλο μέρος των ελπίδων του για μεγάλες επιχειρηματικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Όλα τα παραπάνω συνεκτιμήθηκαν ως φαίνεται από τον κ. Παπανδρέου.


Ο Γιώργος Νικητιάδης, γνωρίζει πολύ καλά ότι αναλαμβάνει ένα νευραλγικό τομέα, τον τουρισμό, αυτόν που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «βαριά βιομηχανία», ο μόνος τομέας από τον οποίο η χώρα μπορεί να προσδοκά οικονομικά οφέλη. Ωστόσο, αναλαμβάνει αυτόν τον εξίσου ευαίσθητο τομέα, στη χειρότερη δυνατή οικονομική συγκυρία για τη χώρα και σε μια δύσκολη περίοδο διεθνώς. Θα χρειαστεί πολλή και επίπονη δουλειά, υπό αυτές τις συνθήκες, για να αποδείξει ότι τουρισμός και τουριστική πολιτική δεν είναι μόνο δημόσιες σχέσεις και μοίρασμα (ανύπαρκτων πλέον) κονδυλίων για προβολή και διαφήμιση. Για το καλό της χώρας και του τόπου, του ευχόμαστε όλοι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει και είθε ο απολογισμός στο τέλος να είναι για όλους θετικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: