Υπό τον τίτλο «Χωρίς τη δυσλειτουργία της Ε.Ε. δεν θα υπήρχε ελληνική υπόθεση», η εφημερίδα LIBERATION δημοσιεύει συνέντευξη του Γάλλου οικονομολόγου, Jean-Paul Fitoussi, επικεντρωμένη εξ ολοκλήρου στο ελληνικό πρόβλημα το οποίο θεωρεί «σύμπτωμα της ευρωπαϊκής δυσλειτουργίας».
Ο Γάλλος οικονομολόγος εκτιμά ότι «οι παλινωδίες της Ευρωζώνης και η γερμανική άρνηση να δεσμευθεί έναντι της Ελλάδας καθιστούν την τελευταία πιο ευάλωτη» και επικρίνει τη Γερμανία ότι «χρησιμοποιεί το ζήτημα για να υποχρεώσει τις ευρωπαϊκές χώρες να επανέλθουν στα όρια του συμφώνου σταθερότητας. Το μήνυμα φαίνεται να έχει γίνει αντιληπτό: Όλες οι χώρες θα μπουν σε πρόγραμμα λιτότητας και η ελληνική περίπτωση χρησιμεύει ως φόβητρο».
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει, είναι σαφής: «Εάν δανείζεται με επιτόκιο 5% ο κίνδυνος είναι μηδαμινός. Εάν, όμως, το επιτόκιο δανεισμού ανέλθει στο 10%, ο κίνδυνος αυτός είναι πραγματικός. Αυτό, βεβαίως, ισχύει για τον καθένα, ακόμα και για τη Γερμανία».
Το ερώτημα που τίθεται για τον Jean-Paul Fitoussi είναι «ως πότε θα κρατήσει ο Γολγοθάς της Ελλάδας». «Αν και οι Έλληνες κατανόησαν ότι η ευρωπαϊκή κηδεμονία μεταφράζεται σε ισχυρή συρρίκνωση της ευημερίας τους, το πρόβλημα και τύχη ταυτοχρόνως της Ελλάδας είναι ότι είναι μια δημοκρατία και, συνεπώς, ο κόσμος είναι ελεύθερος να απορρίψει τη γερμανική κηδεμονία, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε τις τελευταίες μέρες», επισημαίνει και επεξηγεί:....
«Θα ήταν ευφυές εκ μέρους της Ευρώπης να κατανοήσει τα όρια αντοχής αυτής της ανεπτυγμένης οικονομίας τη στιγμή που ολόκληρη η Ευρώπη είναι βυθισμένη σε κρίση».
Ο Jean-Paul Fitoussi θεωρεί το ελληνικό πρόβλημα ως «σύμπτωμα της ευρωπαϊκής δυσλειτουργίας» διευκρινίζοντας:
«Καθυστερεί τόσο στη λήψη αποφάσεων ώστε αφήνει το πεδίο ελεύθερο στις χρηματαγορές. (...) Αυτό σημαίνει ότι η κάθε χώρα βρίσκεται μόνη της έναντι της κερδοσκοπίας. Δεν μπορεί η Ευρώπη να σώζει μια υπό κατάρρευση τράπεζα ή μια προβληματική επιχείρηση αλλά να μην μπορεί να σώσει έναν λαό του οποίου η κυβέρνηση χρεοκόπησε. Αυτό καταδεικνύει τη νοητική σύγχυση που επικρατεί στο σύστημά μας.
Σώζουμε τις τράπεζες που μας οδήγησαν στο γκρεμό, αλλά δημιουργούμε ολόκληρη ιστορία για να δανείσουμε την Ελλάδα απ΄την οποία είναι σίγουρο ότι θα ξαναπάρουμε τα χρήματά μας, τους τόκους και τα κεφάλαια», καταλήγει. tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου