Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

"Σφαγή" Τρυγονιών στο Ιόνιο

Παρά την αυστηρή απαγόρευση του κυνηγίου τρυγονιών, σε μικρά νησιά και ακρωτήρια στη Νότια Ζάκυνθο, στους Παξούς και τους Αντίπαξους στη Νότια Κέρκυρα και στα Διαπόντια Νησιά εκατοντάδες λαθροθήρες επιδίδονται στη σφαγή 15.000 πουλιών ημερησίως, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Κάθε άνοιξη τα μικρά πουλιά διανύουν 2.500 διασχίζοντας τις αχανείς έρημους της Αφρικής για να φθάσουν εξαντλημένα στο ενδιάμεσο σταθμό τους τα Ιόνια νησιά στη Μεσόγειο, πριν καταλήξουν για το καλοκαίρι στη βόρεια Ευρώπη.


Αν τα καταφέρουν να φθάσουν...
Σύμφωνα με τη Μαλάμω Κορμπέτη από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, την πιο έντονη «δραστηριότητα» των λαθροθηρών τη συναντούμε στη νότια Ζάκυνθο και μάλιστα εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου.


Αυτή η «δραστηριότητα» έρχεται σε πλήρη αντίθεη με την ευρωπαϊκή πολιτική για τη διατήρηση του είδους......
Η αγόρευση του εαρινού κυνηγίου έγινε στη δεκαετία του 80 όμως κάποιες τοπικές κοινωνίες δεν μπουν να το δεχθούν γιατί το θεωρούν παράδοση, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει επικερδές πανηγύρι, όπως τόνισε η Μαρία Γανωτή από το σύλλογο Περίθαλψης ΑΝΙΜΑ.
Ο Νίκος Σταθόπουλος, πρόεδρος της Κυνηγετικής ομοσπονδίας τόνισε ότι η «δραστηριότητα» έχει εξαλειφθεί μόνο στα Στροφάδια.
Πέρα από τη φυσική εξόντωση χιλιάδων τρυγονιών, το παράνομο κυνήγι στο Ιόνιο υπονομεύει τη διατήρηση του είδους γιατί όταν φθάνουν στα ελληνικά νερά έχουν ήδη ζευγαρώσει. με αποτέλεσμα να εξοντώνεται και η επόμενη αγέννητη γενιά των τρυγονιών.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: