Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Τέσσερις Παλαιστίνιοι νεκροί από κατάρρευση τούνελ

Τέσσερις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και 10 τραυματίστηκαν, όταν τούνελ το οποίο χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά προϊόντων στη μεθόριο Αιγύπτου-Γάζας κατέρρευσε.Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές πέντε από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η υποχώρηση της υπόγειας στοάς σημειώθηκε μετά από έκρηξη στην αιγυπτιακή πλευρά, ωστόσο οι υπηρεσίες ασφαλείες στη Γάζα δεν επιβεβαίωσαν κάτι τέτοιο.Σύμφωνα με άλλους αυτόπτες μάρτυρες, άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου ψέκασαν με κάποιο θανατηφόρο τοξικό αέριο τις στοές, ώστα να αποτρέψουν τη μεταφορά αγαθών υπογείως από την Αίγυπτο στη Γάζα. Ωστόσο, ούτε αυτή η πληροφορία έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από οποιαδήποτε πλευρά.

Αξιωματούχοι των Αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσαν ότι καταστράφηκαν τέσσερα τούνελ βόρεια του μεθοριακού περάσματος στη Ράφα, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζουν εάν υπήρξαν απώλειες.Ο απολογισμός των θυμάτων από την κατάρρευση της στοάς στη Γάζα είναι ο υψηλότερος από τον Ιούλιο, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους πέντε άτομα......

                                                                    
Ο απολογισμός των θυμάτων από την κατάρρευση της στοάς στη Γάζα είναι ο υψηλότερος από τον Ιούλιο, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους πέντε άνθρωποι. Η φτωχή περιοχή όπου έχουν συνωθηθεί 1,5 εκατ. άνθρωποι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τεράστιο δίκτυο των υπόγειων τούνελ στην μεθόριο, μήκους περίπου 9 χλμ., αφότου Ισραήλ και Αίγυπτος απέκλεισαν τη Γάζα αποκόπτοντας σχεδόν πλήρως τη ροή της κρίσιμης σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας, μετά την κατάληψη της εξουσίας στην περιοχή από τη Χαμάς τον Ιούνιο του 2007.
Το Κάιρο εντείνει την αμφιλεγόμενη εκστρατεία του για να διαλύσει το δίκτυο αυτό λαθραίας μεταφοράς αγαθών υπογείως, χτίζοντας έναν ειδικό «φράκτη» ασφαλείας, αλλά και στη θάλασσα, μετά τις πιέσεις από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, που υποστηρίζουν ότι η Χαμάς προμηθεύεται όπλα και πυρομαχικά μέσω των στοών.
Πάνω από 120 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από καθιζήσεις, υποχωρήσεις του εδάφους ή Ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα τούνελ μετά την κατάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: