Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

«Η νονά του κινήματος»

Ντόροθι Αϊρίν Χάιτ: «Έσβησε» η φωνή του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ

Η Ντόροθι Αϊρίν Χάιτ, μια από τις σημαντικότερες φωνές του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την δεκαετία του 1960, πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 98 ετών από φυσικά αίτια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Χάουαρντ στην Ουάσινγκτον όπου νοσηλευόταν για εβδομάδες.
Η Χάιτ είχε ενεργή συμμετοχή στο κίνημα ήδη από νεαρή ηλικία και, αργότερα, αγωνίστηκε στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ Τζούνιορ. Ήταν επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίων Νέγρων Γυναικών από το 1957 ως το 1998. Βρέθηκε επίσης στην σκηνή στην διάρκεια της πορείας του Μαρτίου του 1963, όταν ο Κινγκ είχε εκφωνήσει την ιστορική ομιλία του με τη φράση «έχω ένα όνειρο».
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον είχε απονείμει στη Χάιτ το 1994 το προεδρικό μετάλλιο της ελευθερίας, την υψηλότερη τιμή που μπορεί να αποδοθεί σε πολίτη, ενώ το Κογκρέσο της είχε απονείμει την ανώτατη τιμή του σώματος το 2004.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση με την οποία αποκάλεσε τη Χάιτ «νονά» του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα κι εξήρε το ακούραστο έργο της ως και τις τελευταίες ημέρες της ζωής της.
«Ακόμα και στην διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της ζωής της-όταν κάθε άλλος θα προτιμούσε να απολαύσει την ανάπαυση που θα δικαιούνταν-η Δρ. Χάιτ συνέχιζε τον αγώνα για να κάνει το έθνος μας πιο ανοικτό και φιλόξενο για ανθρώπους κάθε φυλής, φύλου, υποβάθρου και πίστης», ανέφερε ο Μπ.Ομπάμα.
Κοινή δήλωση για τον θάνατο της Χάιτ εξέδωσαν η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο Μπιλ Κλιντον.      tovima.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια: