Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Ρίο Ντε Τζανέιρο: Ψάχνουν ζωντανούς κάτω από τις λάσπες ...


Στις φαβέλες του Ρίο Ντε Τζανέιρο, στη Βραζιλία, μεγαλώνει διαρκώς ο αριθμός των θυμάτων από τις κατολισθήσεις εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων. Αγωνιώδεις προσπάθειες καταβάλλουν οι διασώστες για να βγάλουν άλλους 200 ανθρώπους που εκφράζονται φόβοι ότι θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν πολλές ελπίδες πως είναι δυνατό να βρίσκονται ζωντανοί. 24 ώρες μετά τις τελευταίες κατολισθήσεις ανασύρθηκαν άλλα 16 πτώματα, ανεβάζοντας τον επίσημο αριθμό των θυμάτων σε περισσότερα από 120.
Διασώστες, για δεύτερη μέρα, εντείνουν τις προσπάθειές απεγκλωβισμού τυχών εγκλωβισμένων στα συντρίμμια σπιτιών που κατέρρευσαν μετά από κατολίσθηση στην παραγκούπολη Νιτερόι, έξω από το Ρίο ντε Τζανέιρο Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 170 νεκροί, ωστόσο οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο τελικός αριθμός θα ξεπεράσει τις δύο εκατοντάδες.
Στην περιοχή έχουν ως τώρα καταγραφεί πάνω από 200 κατολισθήσεις, ενώ σύμφωνα με μετεωρολόγους, οι πλημμύρες που τις προκάλεσαν ήταν οι χειρότερες των τελευταίων 48 ετών.
Ο δήμαρχος του Ρίο, Εδουάρδου Πάες κάλεσε τους ανθρώπους που ζουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ύστερα από εκτιμήσεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ότι τουλάχιστον 10.000 σπίτια αντιμετωπίζουν κίνδυνο κατάρρευσης. Παράλληλα, ζήτησε από την κεντρική κυβέρνηση βοήθεια ύψους 156 εκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης
"Θα συνεχίσουμε οπωσδήποτε το έργο της διάσωσης. Ασφαλώς, τη νύχτα θα έχουμε πολλές δυσκολίες και το σκοτάδι θα είναι μια από αυτές". δήλωσε ο συνταγματάρχης, Χοσε Πάολο Μιράντα, υποδιοικητής πυροσβεστικής του Ρίο.
Την αλληλεγγύη της στα θύματα εξέφρασε με ανακοινωθέν και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, τονίζοντας παράλληλα ότι το Ρίο έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσεις αγώνες "υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών".
Όπως έγινε γνωστό, η ΔΟΕ θα συναντηθεί σύντομα με αξιωματούχους της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων του Ρίο ντε Ζανέιρου, το 2016, για να συζητήσουν τις συνέπειες που θα έχουν για τις προετοιμασίες οι καταστροφές.ert.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: