Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Τι πέτυχε ο Γιώργος

ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗς ΡΟΔΟΥ
Ένας καλός μου φίλος ταξιδεύει αυτές τις μέρες στη Γαλλία. Μια χώρα στην οποία εδώ και πολλά χρόνια ταξιδεύει πολύ - πολύ συχνά. Μου λέει λοιπόν ότι είναι πρωτοφανής η αναφορά του συνόλου των ΜΜΕ της χώρας στην οικονομική κρίση της Ελλάδας. Αλλά όχι μόνο αυτό. Είναι εντυπωσιακή η αναγνωρισιμότητα του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, όχι μόνο στη Γαλλία αλλά σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Ειδικά για τους Γάλλους ο George Papandreou έχει αυτή την περίοδο την ίδια, αν όχι μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα ακόμη και από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ είναι προφανής η άνεση που κινείται σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο και σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, ως απόλυτα ισότιμος συνομιλητής όλων των ηγετών εντός και εκτός Ευρώπης.

Και είναι αλήθεια. Ο Γιώργος Παπανδρέου, από την ώρα που ανέλαβε στα χέρια του την τύχη της χώρας, έχει επιδοθεί σε ένα πρωτοφανή διπλωματικό μαραθώνιο, που δεν έχει προηγούμενο στα ελληνικά χρονικά.

Από την Αμερική, μέχρι τη Ρωσία, ενώ «αλώνισε» όλη την Ευρώπη. Δεν υπάρχει κανένας, καλοπροαίρετος ή κακοπροαίρετος, που να μην αναγνωρίζει την πρωτοφανή προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας της χώρας.

Αν η συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής προ ημερών στις Βρυξέλλες θα αποβεί τελικώς επ’ ωφελεία της χώρας, θα έχουμε την ευκαιρία να το αποτιμήσουμε προσεχώς. Είναι λογικό να υπάρχουν επιφυλάξεις και προβληματισμοί για τη συνέχεια. Θα ήταν αφύσικο να μην υπάρχουν.

Πέραν αυτού όμως , αποτελεί αδιάμφισβήτητη προσωπική επιτυχία του Γιώργου Παπανδρέου το γεγονός ότι κατάφερε, όχι απλά να κάνει το πρόβλημα της Ελλάδας πρόβλημα της Ευρώπης, αλλά να προχωρήσει ακόμη πιο πέρα. Κατάφερε να κάνει άνω-κάτω την Ευρώπη. Ανέδειξε το υπαρκτό πρόβλημα την Ευρώπης. Αυτό, δηλαδή, που θα έπρεπε να ήταν και το αυτονόητο εδώ και πολλά χρόνια και που οι συντηρητικές κυβερνήσεις της Ε.Ε. δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να καταλάβουν και να αντιμετωπίσουν, το κατάφερε η Ελλάδα με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: