Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Οι φωτιές που θα μας κάψουν

Τα μάθατε; Κάτι έγραψαν οι εφημερίδες, αλλά μάλλον δεν τα μάθατε. Στην έκταση τουλάχιστον που αξίζει. Στη Σπάρτη, δύο ανήλικοι μαθητές έκαψαν μαζί με άλλους , ένα παράπηγμα στο οποίο ζούσαν μετανάστες από το Μπαγκλαντές. Το κάναμε για πλάκα  είπαν στην αστυνομία.
Να ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει πόσο άλλαξαν στα πράγματα. Όταν οι σημερινοί 50ρηδες ήταν σ αυτή την τρυφερή ηλικία για πλάκα έσπαζαν κανένα τζάμι με τη σφεντόνα. Οι σημερινοί καίνε ζωντανούς ανθρώπους. Είναι μια εξέλιξη. Μόνο που δεν θέλουμε να ξέρουμε πού οδηγεί αν την αφήσουμε να κλιμακωθεί .

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι στην Ελλάδα όλο και περισσότερα σημάδια δείχνουν ότι δεν είμαστε μακριά από τη δημιουργία ενός υποκατάστατου τους Κου- Κλουξ -Κλαν. Πριν από πολλά χρόνια στην Ήπειρο, ένας αγρότης δολοφόνησε τους δυο αλλοδαπούς εργάτες που απασχολούσε , για να μην τους πληρώσει. Εργάτες μιας χρήσης: τους παίρνεις, σου κάνουν τη δουλειά σου και μετά τους ρίχνεις στο πηγάδι. Αργότερα ένας νεαρός περιφέρονταν με την καραμπίνα και πυροβολούσε μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας. Κινούμενοι στόχοι για εξάσκηση στο σημάδι. Τώρα, δύο νέα παιδιά πυρπολούν οικογένειες- και βάζουν στο Διαδίκτυο το αποτέλεσμα. Οι σκηνές που βλέπαμε κάποτε στη Γερμανία και αλλού διαδραματίζονται ανάμεσά μας.....
Αυτά δεν είναι σήματα κινδύνου. Είναι ο ίδιος ο κίνδυνος. Που βρίσκεται πλέον στο περιθώριο της κοινωνίας μας και απειλεί να τη μετατρέψει σε κόλαση. Η ξενοφοβική κουλτούρα που κπέμπεται από πολλές πλευρές αρχίζει και παράγει αποτελέσματα. Γιατί όταν θεωρείς ότι είναι καθήκον σου να απαλλάξεις το έθνος από τη μιαρή παρουσία των ξένων, σύντομα θα φτάσεις στο σημείο να το επιδιώξεις δια της πυράς.
Το αποτρόπαιο περιστατικό της Σπάρτης, όσα ανάλογα προηγήθηκαν και όσα- δυστυχώς – θα ακολουθήσουν , δείχνουν ότι έχουμε περάσει την πόρτα του sκολαστηρίου. Ότι οι φωτιές που βλέπουμε τσουρουφλίζουν τους άλλους, τους ασήμαντους, τους  άγνωστους, δεν μας απαλλάσσει από την ένοχη γι αυτές τις φωτιές. Εμείς - ως πολιτικό και κοινωνικό σύστημα – τις ανάβουμε. Και όπου νάναι θα μας κάψουν.   Κονσερβοκούτι 

Δεν υπάρχουν σχόλια: