Την «αλληλεγγύη» της Γαλλίας προς την Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ώστε να βγει τόσο η χώρα όσο και η Ευρώπη από την κρίση. Μετά τις επισκέψεις του σε Βερολίνο και Παρίσι, και την εξασφάλιση πολιτικής στήριξης από τους πρώτους και αλληλεγγύης από τους δεύτερους, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί αύριο στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με στόχο την εξασφάλιση στήριξης που θα συμβάλει στη βελτίωση της ελληνικής εικόνας στις διεθνείς αγορές.
Στην κοινή συνέντευξή Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου και του Γ. Παπανδρέου, ο Σαρκοζί τόνισε ότι η Ελληνική κυβέρνηση «πήρε τα μέτρα που περιμέναμε» και επισήμανε ότι αν κριθεί απαραίτητη, θα πρέπει να υπάρξει έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας. «Πρέπει τώρα και οι χώρες της ευρωζώνης να πάρουν τα δικά τους μέτρα», δήλωσε.
«Όλα τα κράτη της ευρωζώνης πρέπει να είναι αλληλέγγυα. Η ευρωζώνη πρέπει να είναι δίπλα σε κάθε μέλος της που δέχεται επιθέσεις από τους κερδοσκόπους. Δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης να καταρρεύσει», δήλωσε ο κ. Σαρκοζί.
Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή να χρηματοδοτηθεί από τους ευρωπαίους εταίρους της αλλά ζητά ανάλογους όρους δανεισμού με τις άλλες χώρες. Ακόμη χαρακτήρισε «ουσιαστική» και «προσωπική» τη στήριξη που παρέχει ο Νικολά Σαρκοζί στην χώρα μας και τόνισε ότι υπάρχει πολιτική βούληση από την ελληνική κυβέρνηση για να γίνει ξανά ισχυρή η Ελλάδα, να γίνει θελκτική στις επενδύσεις και να επιτύχει ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή». «Πήραμε μέτρα και μάλιστα περισσότερα από όσα μας είχαν προτείνει», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.......
«Είναι προς το συμφέρον μας να κατεβάσουμε την απόκλιση των spreads μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας» σημείωσε ο Σαρκοζί.
«Συμφωνήσαμε σε κοινή δράση με Μέρκελ, Σαρκοζί και Γιούνκερ τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σύντομα» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι «αν υπάρχει πρόβλημα λόγω κερδοσκοπίας, παρότι έχουμε πάρει αυτά τα μέτρα θα χρειαστεί να υπάρξει αλληλεγγύη».
Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα η Ελλάδα να προσφύγει στο ΔΝΤ, τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Σαρκοζί τόνισαν την πρόθεση τους να υπάρξει μια «ευρωπαϊκή λύση», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «υπάρχουν μέτρα τα οποία μπορεί να πάρει η ευρωζώνη, ώστε να δώσει μία απάντηση στις κερδοσκοπικές επιθέσεις», ωστόσο αυτά δεν είναι η στιγμή να ανακοινωθούν.
«Η ΕΕ δεν έχει δημιουργήσει μηχανισμούς ανάλογους του ΔΝΤ θα είναι θετικό αν δημιουργήσει. Δεν είναι επιλογή μας να πάμε στο ΔΝΤ. Νομίζω ότι διαμορφώνεται η πολιτική βούληση για να αντιμετωπίσουμε ένα πιθανό πρόβλημα δανειοδότησης της χώρας μας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξουν νέα μέτρα, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι «τα μέτρα που λάβαμε ήταν έκτακτα, δεν ήταν για κανέναν ευχάριστα, δείχνουν όμως την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού… Θα ακολουθήσουν μέτρα για την ανάπτυξη, αλλαγές στη διοίκηση, το φορολογικό σύστημα, το σύστημα υγείας, την εκπαίδευση».
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει η στήριξη του προς την Ελλάδα. «Από τη στιγμή που δημιουργήσαμε το ευρώ, δεν μπορούμε να αφήσουμε μια χώρα της ευρωζώνης να πέσει. Διαφορετικά η ευρωζώνη δεν έχει κανένα νόημα. Πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα, η οποία κάνει προσπάθειες για να εξέλθει από την κρίση, διαφορετικά θα πάψει να υπάρχει το ευρώ. Το ευρώ δεν έχει κανένα νόημα αν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας», είχε δηλώσει ο Σαρκοζί. ostria
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου