Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Έμαθαν το μυστικό 60 χρόνια μετά

Η θαλιδομίδη παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1953  στα εργαστήρια της φαρμακευτικής εταιρείας Chemie Grünenthal. Αποδείχθηκε ότι μπορούσε να δράσει ως αντιεμετικό φάρμακο για εγκύους και ειδικότερα ως καταπραϋντικό και ως ήπιο υπνωτικό κατά της αϋπνίας. Μετα από μελέτες άρχισε να διατίθεται στο εμπόριο από το 1957 μέχρι το 1961 όταν και αποσύρθηκε.

Από το 1957 και μετά άρχισε να αυξάνει ο αριθμός γεννήσεων νεογνών με μικρά και μη ανεπτυγμένα άκρα, ένα είδος τερατογένεσης κατά την οποία παρατηρείται απευθείας έκφυση των άκρων χεριών από τους ώμους και των άκρων ποδιών από την ισχιακή χώρα.
 Σύντομα εντοπίστηκε το αίτιο, και αυτό δεν ήταν άλλο παρά η θαλιδομίδη, που λάμβαναν οι έγκυες γυναίκες για να καταπραΰνουν σε κάποιο βαθμό τα φυσιολογικά συμπτώματα που ακολουθούν την κύηση.
Μια  έρευνα που παρουσιάστηκε στο  περιοδικό Science   αποκαλύπτει σήμερα, μετά από 60 χρόνια ότι η   θαλιδομίδη  καθιστά ανενεργή εκείνη  την  πρωτεΐνη, η οποία είναι πολύ σημαντική στη διαμόρφωση των άκρων του εμβρύου.
Η Θαλιδομίδη μπορεί να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου και λέπρας , αλλά προκαλεί τερατογεννήσεις σύμφωνα με την έρευνα.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Tακούμι Ίτο  του Ινστιτούτου Τεχνολογίας στο Τόκιο, κατάφερε να απομονώσει τις αρνητικές συνέπειες αυτού του "δυνητικά χρήσιμου" φάρμακου.
Οι επιστήμονες  χρησιμοποίησαν  τεχνικές γενετικής για  να μειώσουν την παραγωγή μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης σε ζεβρόψαρα και μικρό-έμβρυα.
Ο Ίτο  δήλωσε στο BBC: "Αν και ο μηχανισμός για την τερατογόνο επίδραση έγινε σαφής, ο μηχανισμός για τη θεραπευτική δράση της παραμένει άγνωστη.  Στέφανος Νικήτας  news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: