ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ της ΡΟΔΟΥ
Η μια μετά την άλλη πιάνουν δουλειά το επόμενο διάστημα οι Εξεταστικές Επιτροπές, αρχής γενομένης από τα σκάνδαλα του Βαροπεδίου και της Siemens.
Γεγονός είναι ότι η κοινή γνώμη αντιμετωπίζει με δυσπιστία τις Εξεταστικές Επιτροπές, αφού ουδέποτε κατέληξαν κάπου (κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει, λέει ο λαός), με εξαίρεση τον Ιούλιο του 1989 την προανακριτική για την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού, η οποία οδήγησε στην παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Ν. Αθανασόπουλου και τη μετατροπή την ίδια περίοδο σε προανακριτική της επιτροπής που διερευνούσε την υπόθεση Κοσκωτά για να καταλήξει στην παραπομπή των Ανδρέα Παπανδρέου, Αγαμέμνωνα Κουτσόγιωργα, Γιώργο Πέτσο, Δημήτρη Τσοβόλα και Παναγιώτη Ρουμελιώτη στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
Έκτοτε, οι Εξεταστικές Επιτροπές δεν κατέληξαν πουθενά, για να γίνουν τελικά συνώνυμο της χαμένης τιμής της πολιτικής, σε συνάρτηση με το νόμο περί ευθύνης υπουργών και τη βουλευτική ασυλία.
Συνολικά δε από τη Μεταπολίτευση έχουν υποβληθεί στη Βουλή 45 προτάσεις για σύσταση εξεταστικών ή προανακριτικών επιτροπών, εκ των οποίων έγιναν αποδεκτές οι 15, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε κοινό πόρισμα για τον καταλογισμό ευθυνών.
Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η Εξεταστική για την υπόθεση Μανούση – Παυλίδη πριν από λίγους μήνες, μνημείο πολιτικής υποκρισίας, όταν ο μόνος λόγος για τον οποίον συστάθηκε (το τότε κυβερνών κόμμα είχε αποχωρήσει από τη Βουλή σε κάθε συζήτηση που ζητούσε το ΠΑΣΟΚ για τη διερεύνηση πολύ μεγαλύτερων σκανδάλων, όπως αυτό του Βατοπεδίου) ήταν να την μετατρέψει σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα ανομήματα πρωτοκλασάτων στελεχών της τότε κυβέρνησης.
Απολύτως δικαιολογημένη κατά συνέπεια η επιφυλακτικότητα και η καχυποψία της κοινής γνώμης.
Σήμερα, η Βουλή με τις ομόφωνες αποφάσεις της για τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών, σε πρώτη φάση για Βατοπέδιο και Siemens, καλείται να αποκαταστήσει την τρωθείσα τιμή του πολιτικού μας βίου, την τιμή, την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία των Κοινοβουλευτικών θεσμών. Η αξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών έχει φτάσει στο ναδίρ, δεν υπάρχουν περιθώρια για περεταίρω υπονόμευσή της, ούτε για φιέστες εντυπωσιασμού, ούτε για χάσιμο πολύτιμου πολιτικού χρόνου.
Η σημερινή συγκυρία είναι η πλέον κατάλληλη. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δείχνει ειλικρινής και αποφασισμένος ότν επαναλαμβάνει «να ματώσουμε». Ο νέος αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, αν και δίστασε στην αρχή για την Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, είπε το «ναι» όταν πήρε το πράσινο φως από τον Κώστα Καραμανλή. Όσο για την υπόθεση της Siemens, δεν έχει λόγους να πει «όχι» αφού ίσως τον βοηθήσει να απαλλαγεί από βαρίδια που σήμερα τον υπονομεύουν.
Όμως, ακόμη κι αν οι Εξεταστικές Επιτροπές δεν καταλήξουν πουθενά, ως είθισται, μέσω των πολλών και αντικρουόμενων πορισμάτων, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την χρησιμότητά τους, στο βαθμό που η κοινή γνώμη ενημερώνεται για πρόσωπα και γεγονότα. Είναι στο χέρι της να κρίνει και να καταδικάσει πολιτικά στην κάλπη, ακόμη κι αν οι Εξεταστικές «αθωώσουν». Όπως επισημαίνουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες του ΠαΣοΚ, η προεκλογική δέσμευση για τη συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών «ήταν μια εκκρεμότητα που έπρεπε να υλοποιηθεί για να χυθεί άπλετο φως σε όλες εκείνες τις υποθέσεις που σκίασαν την πολιτική ζωή του τόπου». «Δεν γίνεται να ακούει ο λαός τόσα χρόνια για σκάνδαλα και να μη μαθαίνει την αλήθεια- ποιοι έφταιξαν, αν έφταιξαν και γιατί»
Στην προκειμένη περίπτωση, υπάρχει μια ακόμη ιδιαιτερότητα. Η παραγραφή τυχόν ποινικών ευθυνών που έχει επέλθει. Παράμετρος που δεν λειτουργεί αναγκαία εις βάρος του έργου το οποίο έχουν να επιτελέσουν οι Εξεταστικές, αλλά αντιθέτως μπορεί να διευκολύνει τα πράγματα αποφορτίζοντας το όλο κλίμα, ώστε να φτάσουν πιο κοντά στην αλήθεια.
Ιδού η Ρόδος...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου