Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Επιπολαιότητα, αδιαφορία ή απλώς βλακεία;


ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Για μια ακόμη φορά δώσαμε μια κλωτσιά και αναποδογυρίσαμε την καρδάρα, που με τόσο κόπο γεμίζαμε τους τελευταίους μήνες. Εδώ και καιρό η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προσπαθεί να ξεπεράσει το αλαλούμ που έχει προκαλέσει ο διχασμός της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με την αναγκαιότητα εμβολιασμού του πληθυσμού για τη νέα γρίπη, αλλά και τους λανθασμένους χειρισμούς της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου. Τις τελευταίες ημέρες φάνηκε ότι οι αντιστάσεις όλων και περισσότερων πολιτών υποχωρούσαν. Μέχρι τώρα το εμβόλιο δεν είχε προκαλέσει καμία σοβαρή παρενέργεια, ενώ από τη γρίπη, 29 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα μας. Τα παραπάνω δεδομένα επισφραγίζει και η διαβεβαίωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) ότι δεν έχει εντοπιστεί καμία σοβαρή και απρόβλεπτη παρενέργεια σε κανέναν από τα 10 εκατομμύρια Ευρωπαίους που έχουν μέχρι στιγμής εμβολιαστεί κατά του νέου ιού Α (Η1Ν1). «Το ισοζύγιο κινδύνων- πλεονεκτημάτων των πανδημικών εμβολίων και των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της νέας γρίπης παραμένει ευνοϊκό», συμπεραίνεται στην πρώτη έκθεση φαρμακοεπαγρύπνησης που ολοκληρώθηκε προχθές.

Την ώρα λοιπόν που το πανδημικό εμβόλιο κερδίζει έδαφος, γίνεται το λάθος. Μια γυναίκα καταγγέλλει στην αμφιλεγόμενη Ζούγκλα του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου ότι επί 4 ημέρες κανένα νοσοκομείο και κανένας γιατρός δεν έχει δώσει σημασία στη νευρολογικής φύσεως βλάβη που της επέφερε το εμβόλιο. Ο κόσμος τρομάζει για μια ακόμη φορά. Για πρώτη φορά βλέπει έναν άνθρωπο με απτά τα συμπτώματα των παρενεργειών του εμβολίου. Είναι πράγματι έτσι; Το έπαθε από το εμβόλιο ή από άλλη αιτία και είναι απλά μια χρονική σύμπτωση η εκδήλωση του προβλήματος στην υγεία της;

Σε κάθε περίπτωση, η γυναίκα αυτή από το πρώτο λεπτό που ενημέρωσε το νοσοκομείο όπου εμβολιάστηκε για την κατάστασή της, έπρεπε να τεθεί υπό αυστηρή παρακολούθηση. Άλλωστε επρόκειτο για το πρώτο σοβαρό περιστατικό παρενεργειών του εμβολίου στη χώρα μας. Η διακαιολογία ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο δεν είχε νευρολογικό τμήμα, είναι ανάξια λόγου. Από επιπολαιότητα, αδιαφορία, άγνοια ή βλακεία, κανένας δεν ασχολήθηκε μαζί της. Την έσπρωξαν στα κανάλια για να βρει το δίκιο της. Όλη η προσπάθεια που έγινε τους τελευταίους μήνες για να καμφθούν οι φόβοι των πολιτών για το εμβόλιο, τινάχθηκε εν μια νυκτί στον αέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: