Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Ο πρώτος σεισμογράφος!

Το έτος  132 Μ.Χ., μια εκπληκτική είδηση  προκάλεσε  μεγάλη αίσθηση στην  πόλη Luoyang Henan της Κίνας. Ειπώθηκε ότι ο Υπουργός  Zhang Heng υπεύθυνος για τα ιστορικά αρχεία, , εφηύρε μια συσκευή, η οποία θα μπορούσε να πει το χρόνο και τη θέση των σεισμών.
Η συσκευή Zhang Heng που εφευρέθηκε κλήθηκε seismograph, όνομα που ήταν το πρώτο στην παγκόσμια ιστορία (Ελληνικότατο). Σύμφωνα με τα αρχεία της  πιο πρόσφατης ιστορία της δυναστείας Han,  η συσκευή κατασκευάστηκε από χαλκό. Η εξωτερική εμφάνιση  ήταν όπως ένα βάζο με μια εσωτερική διάμετρο 8 ποδιών. Ο μηχανισμός τοποθετήθηκε μέσα στις συσκευές, και 8 δράκοι τέθηκαν σε 8 κατευθύνσεις έξω από την συσκευή. Κάθε δράκος είχε μια σφαίρα χαλκού στο στόμα του, και τα σεισμικά κύματα θα μπορούσαν να κάνουν τον εσωτερικό μηχανισμό των συσκευών να αρχίσει να ενεργοποιείται  και να χτυπούν στον πόλο στο κεφάλι του δράκου. Κατόπιν, η σφαίρα θα έπεφτε από το δράκο στο στόμα ενός αντίστοιχου βατράχου στην κατεύθυνση του σεισμού. Επομένως, ο παρατηρητής θα μπορούσε να γνωρίσει  τι ώρα και σε ποια  κατεύθυνση ένας σεισμός είχε συμβεί.
Την 1η Μαρτίου ..138 Μ.Χ., ο δράκος στη δυτική κατεύθυνση του seismograph άνοιξε το στόμα του και η σφαίρα χαλκού περιήλθε στο στόμα του βατράχου. Ηταν η πρώτη καταγραφή στην Ιστορία.
www.probabel.de

Δεν υπάρχουν σχόλια: