Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Ο ελληνάρας, ο γκρικ μουζάκα και το Cape Ray

Κεράσια και Κρίνοι    Το ελληνικό καλοκαίρι ξετυλίγει τη διαδρομή του μέσα στο δεύτερο μήνα του. Την ίδια ώρα το παραλήρημα του τουριστικού θαύματος συνεχίζεται ακάθεκτο στα κανάλια και στους λεγόμενους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, και δεν πρόκειται για τίποτε άλλο παρά για το μεγάλο παζάρι με τα κουδουνάκια και τα χρωματιστά ξέφτια που ξεπουλά και εκχυδαϊζει την ελληνική φύση, τον τόπο, την ανθρώπινη εργασία, τον ελληνικό πολιτισμό....
Και παρά το γεγονός πως το σκηνικό αυτής της ξεφτισμένης παράστασης είναι η φύση, χωρίς την οποία ακυρώνεται κάθε είδους τουριστική κατασκευή, ελάχιστοι ενδιαφέρονται για την παρουσία του Cape Ray στην καρδιά της ελληνικής θάλασσας, λίγο πιο πέρα από την Κρήτη.
Έστω, θέλεις να στηρίξεις την οικονομία σου σε αυτό που ονομάζεις τουρισμό. Μα πώς και δεν καταλαβαίνεις οτι η παραμικρή μόλυνση αυτής της μήτρας που μας περιέχει σε τούτη τη γωνιά του πλανήτη, ακυρώνει εκ των πραγμάτων το μοναδικό σου πλεονέκτημα; Τη θάλασσα πουλάς, την καθαρή θάλασσα, τίποτε άλλο από αυτό!
Η υπόθεση της καταστροφής των χημικών της Συρίας στην Κρήτη και η απάθεια της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, καταδεικνύει πως αυτός ο "πολιτισμός" είναι καταδικασμένος να αυτοκαταστραφεί. Γιατί είναι τόσο αλαζονικός που δεν μπορεί να διακρίνει τις ίδιες τις δικές τους αντιφάσεις. Είναι τόσο αλαζονικός που τελικά μόνο προς στην καταστροφή τείνει, αφού δεν σέβεται ούτε τα φυσικά πλεονεκτήματα του τόπου που του χαρίστηκε, παρά κοιτάζει πρόσκαιρα να τα αφαιμάξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: